18 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaKadınCilt BakımıSedef hastalığı bulaşıcı mı, cinsel yolla bulaşır mı?

Sedef hastalığı bulaşıcı mı, cinsel yolla bulaşır mı?

Sedef hastalığı, cilt hücrelerinin birkaç kat hızlı çoğalmasına sebep olan bir tür cilt bozukluğudur. Psoriasis de denilen bu hastalık durumunda ciltte kırmızı lekeler görülmektedir. Bu yazımızda sizlere sedef hastalığı çeşitleri, belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler vereceğiz. Bu sayede sedef hastalığı ile ilgili aklınızda soru kalmayacak.

İçerikleri

Sedef hastalığı nedeni ile ciltte oluşan pullanmalar cildin herhangi bir bölümünde büyümeye başlayabilir. Fakat genel olarak dirsekte, dizde ve kafa derisinde daha çok büyüdüğü görülür.

Sedef Hastalığı Nedir?

Genelde erken yetişkinlik döneminde görülen sedef hastalığı nedir önemsenmesi gereken bir konudur. Bulaşıcılığı olmayan sedef hastalığı aynı aile üyelerinde görülebilmektedir. Birçok vakada cildin birkaç bölgesinde görülen bu hastalık ağır vakalarda birçok bölümde görülebilir. Oluşan lekeler zamanla iyileşebilir ve yeniden oluşabilir.

Sedef Hastalığı Çeşitleri Nelerdir?

Sedef hastalığının farklı türleri bulunmaktadır. Bu türlere göre belirtiler de değişiklik göstermektedir. Sedef hastalığının türleri şunlardır:

Plak Tipi Sedef Hastalığı: En sık görülen türdür. Bu türde gümüş renginde pullanmalar oluşur. Genelde oval kızarıklıklardır.

Guttat Tipi Sedef Hastalığı: Genelde ergenlerse ve çocuklarda görülür. Yağmur damlası büyüklüğünde pullanmalar ortaya çıkar.

Eritrodermik Tipi Sedef Hastalığı: Bu türde hastalık vücudun yüzde 80’inden fazlasını kaplamaktadır. Sedef hastalığının en şiddetli türüdür.

Sedef Hastalığı Belirtileri Neler?
Sedef Hastalığı Belirtileri Neler?

Sedef Hastalığı Belirtileri Neler?

Uzmanlara göre hastalık doğuştan gelir. Ancak belirtiler sonradan ortaya çıkabilir. Sedef hastalığının belirtileri neler denildiği zaman birçok belirti sayılabilir. En çok görülen belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Eklem bölgesinde şişlik ve ağrı
  • Ciltte kuruluk
  • Ciltte yanma ve kızarıklık
  • Tırnakta çukurluklar
  • Dirsek ve diz bölgelerinde sedef renginde kabuklanma ve pullanmalar

Sedef Hastalığı Kaşıntı Yapar Mı?

Birçok kişi sedef hastalığı kaşıntı yapar öğrenmek istemektedir. En sık görülen plak tipi sedef hastalığının en önemli belirtisi kaşıntıdır. Yanı sedef hastalığı kaşıntı yapar.

Sedef Hastalığı İlk Nerede Başlar?

Sedef hastalığı ciltte beyaz pullu kırmızı lekeler şeklinde görülmeye başlar. Cildin herhangi bir bölümünde büyüyebilen bu lekeler genelde dirsekte, sırtta, kafa derisinde ve dizlerde başlar.

Sedef Hastalığı Neden Olur, Tetikleyen Şeyler Nelerdir?

Sedef hastalığının nedeni kesin olarak belirlenmemiştir. Son dönemlerde yapılan çalışmalar, hastalığın genetik faktörler ve bağışıklığa bağlı olarak oluşabileceğini göstermiştir. Sedef hastalığını tetikleyen bazı etmenler şunlardır:

  • Cilt veya boğaz enfeksiyonu
  • Deri travmaları
  • Kuru ve soğuk iklim
  • Stres
  • Çok fazla alkol tüketmek

Sedef Hastalığı Başlangıcı Nasıl Önlenir?

Sedef hastalığı başlangıcı nasıl önlenir öğrenmek ve uygulamak isteyen birçok kişi bulunmaktadır. Hastalık ilk evrelerinde ise kremler ve nemlendiriciler kullanılabilir. Ayrıca fototerapi işlemi de uygulanmaktadır.

Sedef Hastalığı Kendiliğinden Geçer Mi?

Sedef hastalığı kronik bir hastalıktır. Hastaların büyük bir bölümünde hastalık oldukça yaygındır. Sedef hastalığının kendiliğinden geçmesi çok nadirdir. Bazı kişilerde yatışma ve alevlenme periyotları görülmektedir.

Sedef Hastalığı Tedavisi Nasıldır?

Sedef hastalığı kronik olduğu için tamamıyla bir tedavisi yoktur. Ancak günümüzde kullanılan tedavi yöntemleri en şiddetli vakalarda bile etkili olmaktadır. Uygulanan tedaviler kaşıntıyı giderirken yeni cilt hücrelerini büyümesini yavaşlatır. Sedef hastalığı tedavisi nasıldır sorusuna tek bir tedavi yöntemi cevabı verilemez. Hastalığın durumuna göre uygulanacak tedavi yöntemleri değişmektedir.

Genel olarak steroid kremler, nemlendiriciler, losyonlar ve şampuanlar önerilmektedir. Ayrıca kömür katranı ve D vitamini tedavileri de uygulanmaktadır. Kişinin yasina ve hastalığın türüne göre tedavi yöntemi değişiklik göstermektedir.

Canan Karatay Sedef Hastalığı Tedavisi

Sedef hastalığı için doğal tedavi yöntemlerini tercih eden kişiler Canan Karatay sedef hastalığı tedavisi üzerine araştırma yapmaktadırlar. Bu sayede sorunun köküne inerek kısa sürede sonuç almayı hedeflemektedirler. Sedef hastalığının ilerlemesinde bağırsak yapısının etkisi olduğu için özellikle beslenmeye dikkat edilmesini belirten Canan Karatay, sebze ve meyve tüketiminin yanında kefir, yoğurt, baklagiller ve fındık tüketilmesini önermektedir.

Sedef Hastalığı Bulaşıcı Mı, Cinsel Yolla Bulaşır Mı?
Sedef Hastalığı Bulaşıcı Mı, Cinsel Yolla Bulaşır Mı?

Sedef Hastalığı Bulaşıcı Mı, Cinsel Yolla Bulaşır Mı?

Sedef hastalığı ile ilgili en çok sedef hastalığı bulaşıcı mı, cinsel yolla bulaşır mı sorusunun yanıtı merak edilmektedir. Sedef hastalığı bulaşıcı bir hastalık değildir.

Sedef Hastalığından Kurtulanların Yorumları Neler?

Sedef hastalığından kurtulanların yorumları neler konusu birçok hastaya umut olmaktadır. Hastalıktan kurtulanlar doktorların tavsiyelerine birebir uyduklarını belirtmişlerdir. Verilen ilaçların ve uygulanan tedavilerin hastalığın etkilerini azalttığı söylenmektedir.

İbrahim Saraçoğlu Sedef Hastalığı Tedavisi

Bunlar da ilginizi çekebilir!