Rinoplasti veya burun estetiği, burnunuzun fonksiyonlarını ve görünüşünü değiştirmek için yapılan ameliyattır. Rinoplasti aynı anda nefes almayı iyileştirmenize ve daha güzel bir görünüm elde etmenize yardımcı olabilir.
Rinoplasti Nedir?
Rinoplasti, en basit şekli ile burnun yeniden şekillendirilmesi, yapılması anlamına gelir. Estetikli burun, estetik operasyonlu burun da denilebilir. Rinoplasti, sadece sağlık sorunları meydana geldiğinde yapılmaz. Kişilerin burunlarından şikâyet etmesi, memnun olmaması, daha estetik görünmek istemesi gibi faktörler rinoplasti ameliyatı için yeterli sebeplerdir.
Rinoplasti Nasıl Yapılır?
Burun ameliyatı farklı şekillerde yapılabilmektedir. Açık rinoplasti ve kapalı rinoplasti şeklinde alternatifleri bulunur.
Kapalı burun ameliyatı:
Bu yöntemde mukozaya işlem yapılır. Küçük kesi işlemi bu alana atılarak burun içerisine müdahale edilir. Burnun dışarısında kesik olmayacağı için iz kalma riski de ortadan kalkıyor. Kapalı rinoplasti her durumda uygulanmaya müsait olmayabilir.
Açık burun ameliyatı:
Açık burun ameliyatında, burun deliklerini iki kısma ayıran kolumella yönünde kesiler atılır. Atılan kesinin ardından işlem bu alanda ilerlemeye devam eder. Burnun alt kısmında kalan kesi dikkat çekmeyecek şekilde yapılır. Az miktarda iz kalabilir.
Burun Estetiğine İhtiyaç Duyulan Durumlar Nelerdir?
Burun estetiği olmak için tek bir neden gerekmez. Kişinin sadece güzel görünme isteği ya da nefes almada sorun yaşıyor olması şart değil. Burun ameliyatının olası nedenleri arasında şunları sıralayabiliriz:
- Yaralanma, darp gibi durumlar buruna hasar verebilir. Burunda oluşan kırık, eğri görünüm sonrası burun estetiğine ihtiyaç duyulabilir.
- Burun içi nefes sorunu olduğu takdirde (burunda et, ben vb. olması) burun ameliyatına ihtiyaç duyulabilir.
- Burun şeklinin düzgün olmaması, doğuştan burun yapısının şekilsiz olması gibi nedenler yüzün kötü görünmesine, kişinin psikolojinin bozulmasına neden olabilir.
- Burun kemiğinin yüz hatlarından daha uzun, daha geniş olması sonucu yüz şeklinde bozukluk meydana gelmesi.
Rinoplasti Benim İçin Uygun mu?
Rinoplasti için yaygın bir tıbbi neden, burundan nefes almada zorluktur. Burun tıkanıklığı egzersizle ilgili sorunlara neden olabilir, uykuyu bozabilir, horlamaya ve uyku apnesine yol açabilir veya diğer aktiviteleri engelleyebilir. Tıbbi tedaviler (burun spreyi veya uyku apnesi tedavisi gibi) başarısız olursa, sonraki adım ameliyat olabilir. Bu gibi tıbbi nedenlerle yapılan rinoplasti genellikle sağlık sigortası kapsamındadır.
Burun ameliyatı, altta yatan soruna göre şekillendirilir. Septum –burnun sağ ve sol yanlarını ayıran orta hat kıkırdak duvarı – sapmışsa, o zaman tek başına bir septoplasti sorunu çözebilir. Bununla birlikte, bir septal deviasyon daha şiddetli olduğunda veya burun desteğinin belirli kritik bölgelerinin yakınında meydana geldiğinde, uygun nefes almayı ve burun şeklini sağlamak için bir rinoplasti gereklidir. Rinoplasti (ayrıca septorinoplasti olarak da adlandırılır) septal deformiteyi giderir ve stratejik olarak yerleştirilmiş kıkırdak greftleri ile burnun önemli solunum alanlarını güçlendirir.
Burun Estetiğinde Cerrahi Dışı Müdahaleler
Burun estetiği operasyonlarında genellikle cerrahi müdahalelere başvurulur. Bunun yanı sıra küçük dokunuşlar olarak adlandırılan müdahaleler de uygulanabilir. Bu dokunuşların amacı genellikle, estetik kaygı taşıyan kişilerin daha iyi hissetme isteğidir. Cerrahi müdahale olmadan yapılan burun estetiği dokunuşları arasında şunları sıralayabiliriz:
Burun botoksu;
Burun ameliyatına alternatif bir uygulamadır. Burun ucunda bulunan sarkıklık, burun ucu düşüklüğü durumunda uygulanabilen bir işlemdir. Hiçbir cerrahi müdahaleye başvurulmaz. Ortalama uygulama süresi 20 dakikadır. İşlem enjeksiyon yardımı ile yapılır. İşlem öncesi enjeksiyon uygulamasının acı hissi yaratmaması için önlem amaçlı uyuşturucu sprey yahut krem kullanılabilir.
Burun dolgusu;
Bu işlem de cerrahi müdahale olmadan uygulanan bir yöntemdir. Sık tercih edilen uygulamalar arasında yer alır. Burun şeklinden rahatsız olan ancak cerrahi müdahaleye hazır olmayan, cesaret edemeyen yahut çeşitli nedenlerden dolayı tercih etmeyen kişilerin alternatifidir. Burun dolgusu, isminden de anlaşılacağı gibi dolgu işlemi üzerinden yapılır. Burun ucuna, çevresine yapılan dolguların süresi kullanılan malzemeye ve yapılan işleme göre değişiklik gösterir. İşlem 20- 30 dakika arası sürebilir.
İple asılma yöntemi;
Genel olarak burun ucu düşüklüğü sorunu karşısında uygulanan bir yöntemdir.
İyileşme İçin Ne Beklemeliyim?
İşten veya okuldan bir hafta izin almayı beklemelisiniz. Bu süre zarfında dinlenme, buz ve burun temizleme rejimi önerilir. Ağrı kesici ilaçlar sağlanırken, çoğu insan sadece birkaç günlüğüne ihtiyaç duyar.
İyileşme sırasında burun içine septumu düz tutmak için ateller (bükülebilir, ince plastik levhalar) yerleştirildiği için burundan rahat nefes almak zordur. Üçüncü gün şişlik zirve yapar ve sonra azalır. Bazen göz altı morlukları oluşabilir. Ameliyattan sonraki hafta boyunca burnunuzu korumak ve şişmeyi azaltmak için burnunuza küçük bir alçı takacaksınız.
Ameliyattan bir hafta sonra ateller ve alçılar çıkarılır. Daha sonra işe dönebilir ve yürüme veya koşma gibi kardiyo egzersizlerine devam edebilirsiniz. Altı hafta boyunca temas sporlarından kaçınmanız gerekecek. Aksi takdirde, ameliyattan sonraki iki hafta içinde normal aktivitelerinize ve rutinlerinize dönmelisiniz.
İlk ayda hızlı bir şekilde iyileşmeniz muhtemel olsa da, tam iyileşme bir yılı bulabilir. Şişliğin büyük kısmı ilk ayda kaybolur ve tüm şişlikler bir yıl veya daha kısa bir süre içinde geçmelidir.