19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkAnne / ÇocukPsikolojisi Bozuk Çocuğun Belirtileri

Psikolojisi Bozuk Çocuğun Belirtileri

İçerikleri

Yorgun düşmekte ve çocuklarımızla yeteri kadar iletişim kuramamaktayız. Bu nedenle çocuklarımızın zihinsel ve psikolojik gelişimi bozulmaktadır. Birçok ebeveyn farkında olmadan çocuklarının psikolojisini olumsuz yönde etkilemekte ve sonra da bunun nedenleri üzerine kafa yormaktadırlar. Psikolojisi bozuk çocuğun davranış belirtileri nelerdir? Bunu anne-baba nasıl anlamalıdır? Çözüm yolları nelerdir? İşte bunlar üzerinde durulması gerekmektedir.

Çocukları Olumsuz Etkilediğimiz Davranışlarımız

Çocuklarımız dünyaya ilk adım attıkları anla birlikte çevresel – dışsal unsurlara karşı savunmasızdırlar. Bu nedenle onların koruyucuları anne ve babalarıdır. Onların koruyucuları olarak ebeveynlerin tehditle istenilmeyen davranışlarına karşı çocuklarına yaklaşmaları çocukların psikolojisini bozan durumlar arasında yer alır. Çocuklar yaramazlık yaptıklarında, onları bırakıp terk etmeyi ifade etmek, polisi arayıp onu polise vereceğini söylemek, onun başkasının çocuğu olacağını veya doktora götürüp iğne yaptırılacağının söylenmesi anne ve babaya olan güvenin yıkılmasına neden olacaktır. Çocukların psikolojik gelişimi için en önemli unsur güvendir. Çocukların hareketlerinin ve davranışlarının kontrolü için güvenlerini kazanmak son derece önemlidir. Korkuyla kazanılan güven değil zorunluluktur.

psikolojisi bozuk cocugun belirtileri Psikolojisi Bozuk Çocuğun Belirtileri
Çocukları Olumsuz Etkilediğimiz Davranışlarımız

Tehdit Etmeden Güvenin Sağlanması

Çocukların davranışlarının anne – babanın istediği gibi olması beklenemez. Elbette çocukların yaramazlıkları veya davranış bozuklukları için ailenin kontrol ve kurallarının olması gerekir. Ancak bu kurallara çocuğun uyum süresi onun gelişimiyle birlikte takip edilmeli ve hemen uyum göstermesini beklememelidir. Bu noktada ebeveynler sabırlı olmalı ve çocuklarına bu kuralları özellikle oyunlarla öğretmelidirler. Annenin çocuğu babayla veya babanın çocuğu anneyle tehdit etmesi gibi güveni sarsacak yaklaşımlardan kaçınılmalıdırlar. Çocuklarınız bazı tehditlere karşı susup sizi dinliyor olabilir. Ama ilerleyen yaşlarda çocuklar bundan etkilenmekte ve davranış bozuklukları ortaya çıkmaktadır.

Davranış Bozukluğu Belirtileri

Çocukların farklı birer birey olduklarını unutmamak gerekir. Kaldı ki bir çocuk için normal sayılabilecek bir davranış başka bir çocuk için anormal olabilir. Tıpkı biz yetişkinler gibi farklı karakterler ve huyları olabilmektedir. Ancak bazı davranış bozuklukları vardır ki bunlar çocuğunuzun psikolojisinin bozuk olduğunu size işaret edecektir. Bu davranışların farkına varmanız durumunda mutlaka bir pedagogtan destek almalısınız. Bunlardan bazıları şunlardır,

– Sürekli gergin ve huysuzluk hali olması,

– Uyku düzensizliklerinin artması,

– Uykusunda dişlerini gıcırdatması,

– Arkadaşlarına ve anne-babaya karşı hırçınca davranışlar sergilemek,

– Sessiz bir çocuk olmaya başlamışsa,

– Gece sık sık uyanma veya altını ıslatmaya başlaması,

– Önceden var olmayan kekemeliğin başlaması, gibi davranışların belirgin şekilde ortaya çıkması.

Psikolojisi Bozulan Çocuğun Göstergeleri

Bazen çocukların davranış bozuklukları psikolojinin günlük değişimi gibi algılanabilir. Ancak sürekli aynı davranışların tekrarlaması durumunda mutlaka kalıcı psikolojik etkileri de beraberinde getirecektir. Bu nedenle özellikle, yaşına göre öğrenme güçlüğü çekilmesi, konuşma gecikmesi yaşanması, göz teması kurmaması, hep aynı oyuncakla oynaması, sürekli yalanlar söylemesi, tırnaklarını yemesi, her şeye olumsuz cevap vermesi, kişisel ihtiyaçlarını kendi göremiyorsa ve okul başarısındaki ani düşüşler olması gibi durumlarda psikolojinin olumsuz etkilendiği söylenebilir.

cocuklarda huysuz davranislar Psikolojisi Bozuk Çocuğun Belirtileri
Psikolojisi Bozulan Çocuğun Göstergeleri

Erken Tedavi Edilmemesi Halinde Psikolojik Rahatsızlıklar

Eğer çocuğunuzda davranış ve psikolojik  bozulmaları zamanında anlayamaz ve tedavi ettiremezseniz ilerde daha büyük psikolojik rahatsızlıklarla karşılaşması muhtemeldir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;

– Dikkat dağınıklığı ve eksikliği

– Sosyal korku ve fobi

– Çocuk şizofrenisi

– Yeme ve karşı gelme bozuklukları

– Tiklerin oluşması, anksiyete ve panik atak, gibi.

Büyümeden Önce Tedavi

Çocukların ilerleyen yaşlarda daha büyük sorunlarla karşılaşmaması için onlara gösterilen ilginin artırılması, ailenin çözemeyeceği durumlarda mutlaka uzman hekimlerden destek alınması, çocuğun hayal dünyasına ve yaşının gerekliliğine göre yaşam standartlarının belirlenmesi gerekir. Unutmamak gerekir ki çocuklarımız bizim için en kıymetli varlıklardır ve bizler onların aynasıyız.