25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaKoronavirüsMaske nemlendiğinde hemen değiştirilmeli

Maske nemlendiğinde hemen değiştirilmeli

İçerikleri

Covid-19 virüsüne karşı en önemli koruyucu olan maskelerin nemlendiğinde veya ıslandığında derhal değiştirilmesi gerektiği hususunda vatandaşları uyaran uzmanlar, aksi takdirde bu maskelerin mikroorganizma kaynağına dönüşeceğini söylüyor.

Soğuk Havalarda Maske Temizliği Çok Önemli

Hava sıcaklıklarının düşmeye başladığı bugünlerde ağızdan çıkan su buharının nemlendirdiği maskelerde mikropların biriktiğine ve bu nedenle de maskelerin çok sık değiştirilmesi gerektiğine değinen Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, “Bizleri Covid-19 virüsüne karşı koruyan en önemli materyal olan maskelerin temizliği havaların soğumasıyla birlikte daha da önemli hale geldi. Soğuk havalarda ağızdan çıkan su buharı maskeleri ıslatmaktadır. Islak maske ise sıcak ve nem ile birleşince mikropların çok hızlı üreyebildiği bir ortama dönüşüyor. Bundan dolayı ıslanan maskeyi sağlığımız için derhal değiştirmek gerekiyor. Aksi takdirde mikroorganizma kaynağı haline gelen maskedeki mikropları soluyoruz. Böylelikle mevcut mikropları yeni üreyen mikroplarla beraber vücudumuza alıyoruz. Maske 10 defa dahi ıslansa veya nemlense sağlık için 10 defa değiştirmeliyiz.” dedi.

Maske Soğuk Havanın Direkt Solunmasını Önlüyor

Soğuk havalarda maske takıldığında soğuk havanın direkt solunmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Yorulmaz, “Kirli hava içerisinde iki önemli madde barındırır. Bu maddelerden biri kükürtdioksit, diğeri de partiküller yani kirli havanın içerisindeki minik tozlardır. Bunların 2,5 mikron çapında olanları direkt olarak akciğerlere inmektedir. Bu nedenle 2,5 mikron ve daha küçük boyuttaki partiküller sağlığımız için ciddi risk oluşturmaktadır. Bunlar içeriğinde ağır metaller barındırır. Bundan dolayı da çok ciddi zehirleyici etkiye sahip olan bu partiküllerin zararları yıllar içerisinde ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle virüsten korunmak için taktığımız maskeler, bizleri kirli havanın sağlığımıza olan bu ciddi zararlarından da korumaktadır.” ifadelerine yer verdi.

Kullanılan Maskeyi Eve Sokmayın

Maskelerin kirli havayla temas ettiği için kullanıldıktan sonra cebe ve çantaya konularak eve getirilmeden katlanarak çöpe atılması gerektiğinin sağlık için çok önemli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Yorulmaz, “Kullanılan maskenin üstünde bulunan partiküller yani minik tozlar evdeki havaya karışabilir. Bu nedenle kullanılan maskeler eve hiç sokulmadan katlanarak direkt çöpe atılmalıdır. Eve girdiği zaman günlük banyo yapma imkanı olmayanlar, ellerini ve yüzlerini çok iyi yıkamalıdır. Burun ve ağız suyla çalkalanarak çok iyi temizlenmelidir.” şeklinde konuştu.