19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkHastalıkKulak zarı çökmesi kendiliğinden geçer mi?

Kulak zarı çökmesi kendiliğinden geçer mi?

Kulak zarı çökmesi, orta kulak bölümünde meydana gelen ve kişiyi rahatsız edecek bir vakumlama etkisi oluşturan sağlık sorunudur. Tedavi edilmediği zaman kalıcı hasarlara yol açan kulak zarı çökmesi neden olur? Ne gibi belirtilerle kendini gösterir? Kulak zarı çökmesinin tedavisi var mıdır?

İçerikleri

Kulak ya da burun bölgesinde görülen bazı travmalar kulak zarı çökmesine neden olabilir. Bununla beraber sinüzit hastalarında da kulak zarı çökmesi sorunu yaşandığı görülmektedir. Herkeste farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan bu durum farklı belirtilerle kendini göstermektedir. Bu yazımızda kulak zarı çökmesi hakkında tüm merak edilenleri sunuyoruz.

Kulak Zarı Çökmesi Nedir?

Birçok kişide görülen kulak zarı çökmesi nedir önemli bir konudur. Östaki tüplerindeki sorundan kaynaklı olarak ortaya çıkan kulak zarı çökmesi ciddi bir sorundur. Östaki tüpleri düzgün çalışmadığı zaman kulağın içinde olan basınç azalır. Basınç azalması sonrasında kulak zarının içine doğru bir çökme meydana gelir. Bu durum orta kulak atelektazisi olarak da bilinir.

Orta kulakta negatif bir basınç etkisi yaratan bu durum ağrıya da neden olabilmektedir. Hastalık kendini farklı belirtilerle gösterir. Her kişide aynı belirti görülmemesi son derece doğaldır. Basıncın etkisine ve kişinin kulak zarı yapısına göre görülen belirtilerde değişiklikler görülebilmektedir. Kulak zarı çökmesi tedavi edilebilecek bir sağlık sorunudur. Telaşa kapılmadan hemen doktorunuza muayene olmanız tavsiye edilmektedir.

Kulak Zarı Çökmesi Neden Olur?

Kulak zarı herkes için hayati önem taşımaktadır. Duymamızı sağlayan kulağımızda meydana gelen sorunlar tedavi edilmediği zaman işitme kaybına neden olabilmektedir. Bu nedenle öncelikle kulak zarı çökmesi neden olur bilinmelidir. Daha sonra nedene göre en uygun tedavi yöntemi belirlenmelidir. Kulak zarı çökmesine neden olan temel etmenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Kulaklardaki sıvı
  • Sinüzit
  • Orta kulak enfeksiyonları
  • Üst solunum yolu enfeksiyonları
  • Kronik alerjiler
  • Büyümüş geniz eti
  • Büyümüş bademcik
  • Kulak zarında kronik yırtılma

Kulak Zarı Çökmesi Belirtileri Neler?

Kulak zarı çökmesi belirtileri neler öğrendikten sonra hastalığın erken teşhisi mümkün olmaktadır. Kulak zarında meydana gelen çökmenin bir an önce tedavi edilmesi gerekmektedir. Hasar ilerlediği zaman işitme kaybına bile neden olabilmektedir. Erken teşhis için çok büyük önem taşıyan temel belirtiler şunlardır:

  • Geçici işitme kaybı
  • İleri seviyelerde kalıcı işitme
  • Kulaktan sıvı akması
  • Kulakta ağrı
  • Baş dönmesi
  • Kulakta bazen uğultu ve çınlama (Çok nadir görülmektedir.)
Kulak Zarı Çökmesi Kendiliğinden Geçer Mi?
Kulak Zarı Çökmesi Kendiliğinden Geçer Mi?

Kulak Zarı Çökmesi Kendiliğinden Geçer Mi?

Bazı rahatsızlıklar zamanla kendiliğinden geçmektedir. Kulak zarı çökmesinde de bu durum söz konusudur. Bazı hafif vakalarda kulak zarı çökmesi kendi kendine geçmektedir. Bu durumda bir tedavi gerekmez. Kişinin kulağındaki basınç normale döndükçe iyileşme de hızlanır. Bu süre 1-2 ay sürebilmektedir.

Kulak Zarı Çökmesi Ağrı Yapar Mı?

Önemli kulak problemlerinden olan kulak zarı çökmesi kişilerde rahatsız edecek seviyede vakum etkisine neden olmaktadır. Kulak zarında kalıcı hasarlara neden olabilecek bu durum ağrı yapmaktadır. İlk zamanlarda işitme kaybı olmadığı için birçok kişi hastalığı önemsememektedir. Ancak zamanla işitme kaybı da meydana gelmektedir. Bu nedenle mutlaka aksatmadan tedaviye başlanmalıdır.

Kulak Zarı Çökmesi Baş Ağrısı Yapar Mı?

Kulak zarı çökmesi kulakta ağrıya neden olmaktadır. Ancak birçok kişi kulak zarı çökmesi baş ağrısı yapar mı merak etmektedir. Kulak zarı çökmesi baş dönmesine neden olabildiği gibi baş ağrısı da yapabilmektedir. Ancak baş ağrısı herkeste görülmeyebilir. Bazı kişilerde yaşanan baş ağrısının kulak zarı çökmesiyle alakalı olduğu belirlenmiştir.

Kulak Zarı Çökmesi Tedavisi Var Mı?

Kulak zarı çökmesi tedavisi var mı merak ediyorsanız evet cevabını hemen verelim. Kulak zarı çökmesi KBB (Kulak-Burun-Boğaz) uzmanlarının ilgi alanındadır. KBB uzmanı otoskop ismi verilen bir cihaz ile kulağınızda çökme olup olmadığını teşhis eder ve duruma göre tedaviye başlar.

Kulak Zarı Çökmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Kulak zarında meydana gelen çökmeyi düzeltmek için orta kulaktaki basınç arttırılmaya çalışılır. İltihabın ve tıkanıklığın giderilmesi için streoidler, nazal dekonjestanlar ve bazen antibiyotik tedavisi uygulanır. Tedavi seçimi durumunuza göre doktor tarafından verilmektedir. Bunların dışında doktor tavsiyesi ile Valsalva manevrası önerilmektedir. Bu hareket ile basınç azaltılmaya çalışılmaktadır.

Kulak zarı çökmesi tedavisinde tüp yerleştirme yöntemi uygulanmaktadır. Sık sık kulak enfeksiyonu geçiren kişilere bu yöntem önerilmektedir. Hasar gören kulak zarının düzeltilmesi amacı ile Timpanoplasti tedavisi uygulanmaktadır.

Kulak Zarı Çökmesi Bitkisel Tedavisi?

Kulak problemlerinde genelde bitkisel tedaviyi beklemeden doktora gitmeniz önerilmektedir. Ancak bunun dışında Prof.Dr.İbrahim Saraçoğlu tarafından sarımsak ve soğan kulak problemlerinde doğal antibiyotik olarak önerilmektedir. Bir diş sarımsak ezildikten sonra kulak çubuğu ile kulağa sürülür. 5 dakika sonra kulak temizlenir.

Sarımsak kadar etkisi olan soğan ise özellikle iltihabı geçirmek için etkilidir. Çiğ soğanın suyu sıkılarak kulağa damlatılmalıdır. Daha sonra kulak pamuğu ile temizlenmelidir. Bu işlem birkaç kez yapıldığı zaman iltihabı azaltmaktadır. Ancak tüm bu yöntemleri uygulamadan önce doktora gitmeniz tedaviniz için daha doğrudur.

Kulak Zarı Çökmesi Egzersizleri?

Kulaktaki basıncın azaltılması için kulak zarı çökmesi egzersizleri önerilmektedir. Bu egzersizlerin en popüleri Valsalva Manevrasıdır. Bu egzersizde solunum yolları kapalı iken orta kuvvette verilmeye çalışılan nefes basıncı azaltmaktadır. Valsalva manevrasını şu adımlarla yapmalısınız:

  • Ağzınızı kapatarak burnunuzu sıkın.
  • Aşağıya doğru bastırma hareketi yaparken sert şekilde nefes verin.
  • Bu işlemi tek seferde 10-15 saniye yapın.
  • Herhangi bir sorun yaşamamak için bu yöntemi doktorunuz gözetiminde yapın.

Kulak Zarı Çökmesi Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Kulak zarı çökmesi sorunu kendi kendine geçmezse ya da diğer tedaviler yanıt vermezse cerrahi tedavi yöntemine geçilir. Ameliyat edilecek kişinin kulağındaki çökmenin durumuna ve hastalığın seyrine göre ameliyat süresi değişmektedir. Ancak kanama riskine karşı ameliyat ortalama 3-4 saat sürmektedir.

Kulak Zarı Deliği Nasıl Ameliyat Edilir?