Kulak enfeksiyonları temelde iç ve dış kulak iltihaplanması olarak ikiye ayrılır. En büyük ağrı ve sıkıntılara yol açan İç Kulak İltihaplanması, nedenleri, belirtileri ve tedavisi iyi bilinmesi ve takip edilmesi gereken bir hastalıktır. Çocuklarda ve yetişkinlerde kulak enfeksiyonu belirtileri nelerdir ve en etkili doğal kürler ile nasıl şifa bulunur sizin için araştırdık.
Kulak Enfeksiyonu Nedir?
Kulak enfeksiyonlarının ana sebebi serümen tabakasının tahribatı ile doğrudan ilişkilidir. Kulağa su kaçması ve kulak içinin nemli kalması sonucu ortaya çıkan bu durum, bu bölgedeki bakteri oluşumuna ve enfeksiyona sebep olmaktadır. Kulak yapısıyla da ilgili olabilecek rahatsızlık, uzun ve dar kulak yolu olan kişilerde daha sık görülebilmektedir. Östaki borusunda ortaya çıkan tıkanıklıklar sonucu ise basınç hissi ve ağrılar yaşanabilmektedir. Sıklıkla yüzücülerde, işitme cihazı kullananlarda ve nemli sıcak ortamlarda bulunan kişilerde görülme oranı yükselen kulak enfeksiyonu, belirgin kulak hassasiyeti ve ağrı ile kendini belli ederken, bazı durumlarda ödem, akıntı ve kötü koku ile ilk belirtilerini verebilir.
Kulak Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?
Sıklıkla yaz aylarında, özellikle de havuz ve denize giren kişilerde daha çok görülen kulak enfeksiyonu belirtileri nelerdir ve kulak enfeksiyonunun nasıl anlaşılabileceği hakkında bilgi sahibi olmak, enfeksiyon ilerlemeden tedbir alabilmek adına oldukça önemlidir. İlk başlarda hafif kaşıntı ve ağrı ile kendini hissettirmeye başlayan kulak enfeksiyonları, kısa süre içinde şiddetli ağrılarla ve hassasiyetle karşı karşıya kalmanıza sebep olabilir. Bu duruma eşlik eden ödem ve ödemle birlikte duyu kaybı da yaşanabileceği gibi, enfeksiyon türü ve sebebine bağlı olarak, akıntı ya da ciddi tıkanıklık görülebilir. Kulak enfeksiyonu belirtileri ile birlikte bu duruma eşlik eden ateş, halsizlik ve yorgunluk hissi, çene hareketlerinde kısıtlanma da yaşanabilecek semptomlar arasındadır.
Çocuklarda ve Yetişkinlerde Kulak Enfeksiyonu
Kulak enfeksiyonları her yaşta yaşanabilecek bir sağlık problemi olsa da 0-6 yaş arası çocuklarda, daha sık görüldüğü tespit edilmiştir. Çocuklarda ve yetişkinlerde kulak enfeksiyonu benzer biçimde seyretse de, genellikle çocukların bunu net olarak dile getirememesi halinde, ilerleme riski daha yüksek olmaktadır. Bu durumda gece uyuyamama, ağrının artması ve buna eşlik eden ateş, en bariz belirtilerin başında gelmektedir. Yatıldığı zaman kulak basıncındaki değişiklik yüzünden, ağrının artışında belirli bir yükseliş olmaktadır.
Yetişkinlerde kulak enfeksiyonu oluşumu ve seyri ise çocuklarınkinden çok farklı değildir. Ancak, çocukların östaki borusunun daha kısa olması, kulak enfeksiyonu olma risklerini arttırmaktadır. Ayrıca kulak enfeksiyonları bulaşıcı hastalıklar olmamasına karşın, bazı bulaşıcı hastalıklar yüzünden de yaşanabilmektedir. Boğaz ağrısı, soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlarda, orta kulak sıvısındaki artma sonucu, kulak enfeksiyonu riski artacağından, bu tip rahatsızlıklarda hem çocuklar için hem de yetişkinlerde önlem alınması doğru olacaktır.
Çocuklarda ve Yetişkinlerde Kulak Enfeksiyonu ve Ağrısı Nasıl Geçer?
Kulak enfeksiyonları sonucu, basınç, sızı, yangı ve hassasiyet hissedebilineceği gibi şiddetli ağrılar da yaşanabilir. Bu rahatsızlıkların ana sebebi ise östaki kanalındaki tıkanıklıklar ve basınçtır. Bu durum karşısında çocuklarda ve yetişkinlerde kulak enfeksiyonu ve ağrıları nasıl geçer, bunun için neler yapılabilir, detayları ile bilgi vermek faydalı olacaktır.
İlk olarak akıllara gelen çeşitli ilaç içerikli kulak damlalarıdır fakat, doktor tavsiyesi dışında asla kullanılmamalıdırlar. Sakız çiğnemek, esnemek, kulak kepçesinin ovalanması gibi fiziksel müdahaleler yararlı olabilir ancak, doğrudan kulak içerisine pamuklu çubuk ve benzer sivri cisimler ile müdahalelerden kaçınılmalıdır. Ayrıca evde güvenle uygulanabilecek doğal çözümler, kulak ağrısı sorununu bastırabilir fakat ileri tetkik ve tedavi için mutlaka hekim muayenesi gereklidir.
Kulak Ağrısı için En İyi Doğal Kürler Nelerdir?
Kulak ağrısı için en iyi doğal kürler ve benzer tedavi yöntemlerini araştıranlar unutmamalıdırlar ki, bu çözümler sadece geçici rahatlama sağlar. Kulağın vücut ve baştaki yeri gereği hayati organlarla bağlantıları, ileri seviyelerde oluşabilecek rahatsızlıkları tetikleyebilir. Geceleri, iş yerlerinde ve seyahatlerde, doktora hızlı şekilde ulaşılamayacak durumlarda, uygulanmasında sakınca olmayan mucize kürler, hem duyu hem de en önemli denge organımızdaki ağrıların dinmesini sağlayabilirler.
Sarımsak ve Zeytinyağı İle Oluşturulan Kür
Sarımsak ve zeytinyağının doğal mucizesi, kulak enfeksiyonları ve ağrıları için de kullanılabilmektedir. Evde kolayca hazırlanan ve uygulanan mucize kür, enfeksiyonların ilerlemesini durdurarak ağrıların dinmesini sağlar.
Malzemeler
- 1 Tatlı Kaşığı Zeytinyağı
- 3-4 Diş Sarımsak
- Damlalık
- Pamuk ve Gazlı Bez
Kür Hazırlanışı
Sarımsakları ayıkladıktan sonra havanda iyice dövün. Üzerine zeytinyağını ekleyerek 1 saat kadar ara sıra karıştırın. Elde edilen karışımı posasından süzerek ayırın ve damlalığa çekin. Etkileri bakımından 1 gün kadar bekletilmesi daha yararlı olur.
Uygulanışı
Her gün sadece 2 damla kadar uygulandıktan sonra kulak kepçesine bir miktar pamuk ile tampon uygulayıp, gazlı bezile kulağı kapatın. Kür, etkilerini göstermeye başladığında, akıntılara sebep olacaktır ve enfeksiyon ile yaşanan ağrılar 3 gün içerisinde dinecektir.
Zeytinyağı, Çay Ağacı Yağı ve Lavanta Yağı ile Oluşturulan Kür
Kulak ağrıları, enfeksiyon ve tıkanıklık gibi sorunları için birbirinden faydalı yağlar, zeytinyağı, çay ağacı yağı ve lavanta yağı olarak sıralanabilir. Bu yağlardan elde edilecek kür ve farklı formüller, hem rahatsızlıklara iyi gelmekte hem de doğallıklarıyla kulak sağlığı ve bakımı adına faydalar sağlamaktadır.
Uygulamalar
Lavanta Yağı; sadece dış kulak ve çevresinde masaj ile yedirilerek etkisini gösterir. Ferahlama ile iç ve orta kulağa kadar etki gösteren yağ, Hindistan cevizi yağı ile birlikte uygulandığında, kulak ağrılarına iyi gelir.
Çay Ağacı Yağı; antibakteriyel özellikler sergileyen çay ağacı yağı, zeytinyağı ile birlikte 4-6 damla olarak kulağa damlatıldığında, tıkanıklık ve ağrıların giderilmesinde etkilidir.
Zeytinyağı; doğallığı ile her konuda şifa kaynağı ve kür oluşturmada, ana madde olarak kullanılır. Sarımsak, fesleğen, nane ve kekik gibi diğer doğal bitki yağlarıyla formüle edilerek, kulak tedavilerinde kullanılmaktadır. Zeytinyağının kür oluşturmadaki ana görevi, kendi şifası olarak değerlendirilse de aslında yardımcı görevi, kıvam ve kayganlık etkisiyle hazırlanmış kürlerin gerekli yerlere, gerektiği kadar etki vermesini sağlamaktır.
Kulağınıza Sarımsak Koyun ve İnanılmaz Bir Şey Olacak
- Kulak Sağlığını Tehdit Eden 7 Hatalı Davranış! Sakın Bunları Yapmayın!
- Kabakulak Nedir, Neden Olur? Bulaşıcı Mıdır? Belirtileri, Tedavisi, Aşısı
- Kulağınızın daha iyi duymasını nasıl sağlayabilirsiniz?
- Kulağınıza sarımsak koyun ve inanılmaz bir şey olacak
- Kulağınıza 2 Damla Dökün Ve İşitme Kaybına Elveda Diyin!