Kasların güçlenmesi, kalp ve diğer iç organların gelişimi ve sağlığı için son derece önemli olan koşuyu herkes yapabilmektedir. Ancak verimli bir koşu için gerekenler ve dikkat etmemiz bazı unsurlar vardır. Bu güzel aktivite ile bedeninizi daha iyi tanırken zihinsel olarak da rahatlamanız mümkün olmakta. Yaşamınızın çok kısa bir kısmını koşuya ayırarak yaşadığınız deneymi kolaylıkla görebilirsiniz. Bunu alışkanlık haline getirdiğinizde sizin için artık bir refleks olacak ve koşmadığınız günler kendinizde bir eksiklik hisseddeceksiniz.
Peki özellikle koşuya yeni başlayanlar veya koşarken gerekli verimi alamayanlar nelere dikkat etmeli? Bunlara değinecek olursak öncelikle koşmayı istemek ve düzenli olarak koştuğunuzda size sağlayacağı faydalara inanmak, hissetmek gerekecektir.
Koşu Öncesi Isınma
Sağlık için koşmak elbette sakatlanmadan, vücudunuzu olumsuz bir durumdan korumakla mümkündür. Bunun için her spor dalında olduğu gibi öncesinde vücudunuzu koşuya hazırlamanız gerekecektir. Sakatlanma riskine karşın kaslarınızı koşu öncesi hazırlamalı, bazı esnetme ve ısınma egzersizlerini yapmanız gerekecektir.
Fiziksel Durumunuza Göre Davranın
Koşu yaparken dikkat etmeniz gereken bir husus da özellikle profesyoneller olmayan içindir. Özellikle koşu aktivitesine yeni başlayanlar vücutlarını dinlemeli ve zihninizi koşuya ayarlamanız gerekecektir. Aşırı veya faydası olmayacak kadar asgari koşu size veya zihninize bir katkı sağlamayacaktır. Hem ciğerleriniz, kalbiniz için faydası olacağı gibi beyninizin de zihinsel olarak rızasını ancak siz bilirsiniz. Çünkü fiziksel durumunuzu en iyi yine sizler bilebilirsiniz.
Koşu Temposu
Koşu yapmak sizin kaslarınız, iç orgnlarınız ve zihniniz için en ideal aktivitelerden biridir. Ancak koşu temponuzu doğru ayarlayamazsanız bu faydalardan yararlanma veriminiz de düşecektir. Koşuya yeni başlayanlar için elbette düşük tempoda koşmak gerekecektir. Temponuzu artırmayı periyodik olarak gerçekleştirmeniz idealdir. Ancak bunu nasıl ayarlayacağınızı vücudunuzun temponun artışıyla beraber verdiği tepkiyle ölçebilirsiniz. Temponuzu ayarlamanın bir yolu da konuşmaktır. Koşu esnasında konuşmanızı rahatlıkla yapabiliyorsanız ideal tempodasınız demektir. Bu sayede koşu temponuz arttığında konuşsa rahatlığınızında aynı şekilde devam etmesi gerekecektir. Ayrıca koşu temponuzu mesafeniz içerisinde belli aralıklar artırıp azaltmakta yüksek tempoda koşuya geçişte kolaylık sağlayacaktır.
Koşarken Ayak Hareketleriniz Nasıl Olmalı?
Koşarken ayaklarımızın yerle temasının sağlıklı şekilde sağlanması gerekir. Bu nedenle ayakkabı tercihi de son derece önemlidir. Mutlaka ayağınıza uyan koşu ayakkabıları tercih edilmelidir., Aşırı bol veya sıkan ayakkabılar sağlığınız açısında olumsuz sonuçlar doğurabilir. Koşarken mutlaka ayağınızın ön kısmı yerle ilk temas eden kısmı olmalıdır. Koşu esnasında yerle temas eden noktanın önce topuk olması halinde eklem ve denge noktasının dizilimi bozulacağından sağlıklı bir koşu olamaycaktır.
Koşu Esnasında Vücut Duruşu
Koşu veriminizin artması ve koşu sonrası vücutta oluşabilecek ağrıların azalması için koşarken aldığınız vücut şekli son derece önemlidir. Postür de denilen bu duruş şeklinde kambur olmamanız gerekir. Geriye veya öne doğru aşırı eğimli koşmak bel ve boyun bölgenize zarar verebileceği gibi kan akış ritminizi de olumsuz etkileyebilir. Sırt bölgenizin dik karın kaslarınızın ise sıkı halde olması en ideal duruş halidir.
Koşu Mesafesi
Koşu mesafenizi ayarlamanız son derece önemlidir. Koşuya yeni başlayanlar kısa mesafelerle düşük tempo ile başlamalıdırlar. Vücudunuzun verdiği tepkiyle beraber koşu mesafesinin ve koşu temposunun artırılması verimli olacaktır. Uzun mesafe ile koşuya başlamak ve bitirememek sizi zihinsel olarak da yıpratır ve koşmaktan vazgeçirebilir. Küçük hedeflerle başlayıp çıtayı sonrasında yükseltmek başarılı olma dürtüsüyle sizi daha da rahatlatacak ve sağlık açısından da olumlu katkıları olacaktır.