20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaSağlıkSpor / EgzersizDüzenli egzersiz yapmanın faydaları nelerdir?

Düzenli egzersiz yapmanın faydaları nelerdir?

İçerikleri

Düzenli olarak yapılan egzersiz, vücut kaslarını çalıştıran ve vücudunuzun kalori yakmasını daha da kolaylaştıran bir hareket olarak tanımlanır. Koşu, yüzme, yürüyüş, aerobik ve dans gibi pek çok fiziksel egzersiz türü vardır. Aktif olmanın hem fiziksel hem de zihinsel olarak birçok sağlık yararı söz konusu. Hatta daha uzun yaşamanın sırlarından biri de spor yapmaktır. Peki, düzenli egzersiz yapmanın faydaları tam anlamıyla neler?

Düzenli Egzersiz Mutlu Hissettirir

Egzersizin, ruh halini iyileştirdiği ve depresyon gibi durumları azalttığı kanıtlanmıştır. Spor, beynin stres ve endişeyi düzenleyen kısımlarında değişikliklerin olmasını sağlar. İlginçtir ki, egzersizin ne kadar yoğun olduğu önemli değildir. Fiziksel aktivitenin yoğunluğu ne olursa olsun, ruh haliniz bu etkinlikten olumlu olarak etkilenecektir.

Kilo Vermeyi Kolaylaştırır

Düzenli egzersiz yapmanın faydaları denildiği zaman, kilo verme konusu da öne çıkar. Bazı önemli araştırmalar, hareketsiz yaşamın kilo alma ve obezite üzerinde ne kadar etkili bir faktör olduğunu göstermiştir. Vücudunuz üç şekilde enerji harcar. Bunlar yiyecekleri sindirmek, kalp atışınız ve nefesiniz gibi fonksiyonları kullanmak ve sürdürmektir. Diyet döneminde iken azaltılmış kalori alımı vücudun metabolizma hızınızı düşürdüğünden dolayı, kilo kaybını geciktirir. Bunun aksine, düzenli yapılan egzersizin metabolizma hızını yükselttiği ve daha fazla kalori yaktırdığı bir gerçektir.

Kas ve Kemikleri Güçlendirir

Düzenli egzersiz yapmanın faydaları arasında sayabileceğimiz diğer madde de kas ve kemik sağlığını korumasıdır. Egzersiz, güçlü kasların ve kemiklerin meydana gelmesinde ve korunmasında büyük rol oynar. Bazı fiziksel aktivite çeşitleri, günlük yeterli miktarda protein alımı ile eşleştirildiği zaman, kas yapısını uyarabilir. İnsanların yaşı ilerledikçe, kas kütlesi işlevini kaybetme eğilimi gösterir. Bu da yaralanmalara ve sakatlıklara yol açabilir. Siz de düzenli egzersiz yaparak kas ve kemiklerinizi en iyi şekilde güçlendirebilirsiniz.

Düzenli Egzersiz Enerji Seviyesini Artırır

Egzersiz, sağlıklı insanlar ve bazı hastalıklardan muzdarip olanlar için en iyi enerji verici yöntem olabilir. Yapılan araştırmalara göre spor, yorgunluk hissini azaltır ve kişiye enerji takviye eder. Egzersiz yapmanın, kanser, multi skleroz ve HIV/AIDS gibi ilerleyici hastalıklara yakalanan bireylerin de enerji seviyesini yükselttiği gözlemlenmiştir.

Kronik Hastalıklara Yakalanma Riskini Düşürür

Bazı kronik hastalıkları önlemesi de düzenli egzersiz yapmanın faydaları arasında yer alır. Çünkü fiziksel aktivite eksikliği, kronik hastalığın birincil nedenidir. Spor yapmak kan şekeri seviyesini korur, kalp-damar zindeliği sağlar, vücudun işleyişini iyileştirir, kan basıncını ve kandaki yağ seviyelerini azaltır. Ayrıca hareketsizlik, kısa vadede bile göbek bölgesinde yağ artışına yol açabilir. Bu da tip-2 diyabet, kalp hastalığı ve erken ölüm riskini artırır. Göbek bölgesindeki yağı azaltmak ve bu hastalıkların gelişme riskini düşürmek için günlük fiziksel aktivite büyük önem arz eder.

Cilt Sağlığınıza Yardımcı Olur

Cildiniz vücudunuzdaki oksidatif stres miktarından etkilenebilir. Oksidatif stres, vücudun antioksidan savunmaları, serbest radikallerin hücrelere verdiği hasarı tamamen onaramadığında ortaya çıkar. Bu, iç yapılarına zarar verebilir ve cildinizi bozabilir. Yoğun ve kapsamlı fiziksel aktivite oksidatif hasara neden olsa da, düzenli ve hafif egzersiz vücudunuzun hücreleri korumaya yardımcı olan doğal antioksidan üretimini artırabilir.

Aynı şekilde, egzersiz kan akışını hızlandırarak cilt yaşlanmasını geciktirmeye yardımcı olur.

Beyin Sağlığınızı ve Hafızayı Geliştirir

Egzersiz, beyin fonksiyonlarını geliştirerek hafıza ve düşünme becerilerini korur.  Ayrıca beyin hücrelerinin büyümesini artırabilecek hormonların üretimini de teşvik edebilir.

Dahası, kronik hastalığı önlemek için egzersiz yapma yeteneği beyniniz için faydalara dönüşebilir. Düzenli fiziksel aktivite özellikle yaşlı erişkinlerde önemlidir, çünkü yaşlanma – oksidatif stres ve iltihap ile birlikte – beyin yapısı ve işlevindeki değişiklikleri teşvik eder.

Egzersizin, beynin hafıza ve öğrenme için hayati olan bir parçası olan hipokampüsün boyutunun büyümesine neden olduğu gösterilmiştir. Bu, yaşlı yetişkinlerde zihinsel işlevi arttırmaya yarar.

Son olarak, egzersizin beyindeki Alzheimer hastalığına ve şizofreniye neden olabilecek değişiklikleri azalttığı gösterilmiştir.

Uyku Kalitesini Geliştirir

Düzenli egzersiz rahatlamanıza ve daha iyi uyumanıza yardımcı olabilir. Uyku kalitesi ile ilgili olarak, egzersiz sırasında meydana gelen enerji tükenmesi, uyku sırasında iyileşme süreçlerini uyarır. Dahası, egzersiz sırasında ortaya çıkan vücut ısısındaki artışın, uyku sırasında düşmesine yardımcı olarak uyku kalitesini artırdığı düşünülmektedir.

Ağrıyı Azaltır

Aslında, uzun yıllar boyunca kronik ağrıyı tedavi etmek için öneri dinlenme ve hareketsizlikti. Bununla birlikte, son çalışmalar, egzersizin kronik ağrıyı hafifletmeye yardımcı olduğunu göstermektedir.

C*nsel Dürtüyü Arttırır

Düzenli egzersize yapmak, kardiyovasküler sistemi güçlendirerek, kan dolaşımını hızlandırır, kasları güçlendirir ve esnekliği artırabilir. Bu da c*nsel yaşamınızı iyileştirebilir. Fiziksel aktivite c*nsel performansı, c*nsel zevki ve c*nsel aktivite sıklığını artırabilir.