23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaKoronavirüsKoronavirüsten korunmak için AVM ve mağazalarda ürünle temastan kaçının!

Koronavirüsten korunmak için AVM ve mağazalarda ürünle temastan kaçının!

İçerikleri

Koronavirüs vaka sayısı dünya genelinde yeniden tırmanışa geçerken, kalabalaık ve kapalı alanların virüsün bulaşma riski açısından en yüksek riskli bölgeler olduğu biliniyor. Bu yüzden kalabalık ve kapalı alanlarda mümkün olduğunca az vakit geçirilmesi, hatta mümkünse bu tür ortamlardan kaçınılması virüsten korunmak için alınabilecek en önemli tedbirlerin başında gelmektedir. Çünkü bu tür kapalı alanlarda ve kalabalık ortamlarda tedbirsiz davranılması virüsün yayılması için gerekli ortamı fazlasıyla hazırlıyor.

Güncellenen Kovid-19 Rehberi

‘Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’ Sağlık Bakanlığı tarafından sektörlerin ve vatandaşların ihtiyaçlarına göre yeniden güncellendi. Güncellenen rehbere göre AVM’ler, oyuncak mağazaları, kozmetik ürünlerinin satıldığı yerler, kırtasiyeler ile kuyumcu ve saatçilerde uyulması gereken tedbirler şöyle belirtildi;

Sadece maske takmayan vatandaşlar değil, yüksek ateş, nefes darlığı ve öksürük belirtileri olan vatandaşlarda AVM ve mağazalara alınmayacak. İş yerinde görünür bir noktaya asılacak olan ve içeride uyulması gereken kuralları belirten bilgilendirmeyi herkes okumalı.

Müşterilerin AVM ve mağazalara alınırken maskelerinin ağız ve burnu kapatacak şekilde takmış olmalarına dikkat edilmesi gerekiyor. AVM ve mağaza içerisinde geçirilen süre içerisinde maske kesinlikle takılı olmalı ve müşteri tek başına içeri alınmaya dikkat edilmeli.

Müşteriler, çalışanlarla iletişimde bulunurken sosyal mesafeye dikkat etmeli ve yetkililer tarafından yapılan uyarıları dikkate almalılar. AVM ve mağazalarda geçirilen vakit mümkün olduğunca kısa tutulmalı. Asansör ve mescit gibi ortak kullanım alanlarını kullanmamaya özen göstermeliler.

Oto yıkama ve vale hizmetlerinden faydalanılmamalı. Yürüyen merdivenlerin bantlarıyla, asansör düğmeleriyle, kapı kollarıyla ve tırabzanlarla kesinlikle temas edilmemeli. Temas edilirse de eller su ve sabunla yıkanmalı ya da alkol içeren el antiseptiği ile temizlenmeli.

Ellerin yıkanmasının ardından sıcak hava üfleyen makineler ile eller kesinlikle kurutulmamalı. Promosyon ve broşür kağıtları alınmamalı. Deneme kabinlerine girilmemeli. Deneme kabinleri kullanılacaksa içeride 10 dakikadan fazla vakit geçirilmemeli ve kesinlikle maske takılmalı.

AVM ve mağazalara giriş ve çıkışlarda kesinlikle el antiseptiği ya da yüzde 80 alkol içeren kolonya ile eller temizlenmeli. İş yerlerindeki yüzeyler ile temas edilmemeli. Temas edilmesi halinde eller temizlenmeli. Temassız ödeme yapmaya çok dikkat edilmeli.

Ürünleri seçerken elle temas edilmeden gözle seçilmeli. Özellikle kozmetik ve parfümeri ürünleri denenmemeli. Virüsün damlacık yoluyla bulaşma riski yüksek olduğundan mağaza içerisindeyken çalışanlar ile konuşmaktan kaçınılmalı.

Kitap ve Kırtasiye Mağazalarında Uyulması Gereken Kurallar

Kitap ve kırtasiye mağazalarında istenilen ürünler görevliye söylenmeli. Hijyen, maske ve sosyal mesafe kuralına dikkat edilmeli. Yüzeylerle ve ürünlerle temastan kesinlikle kaçınılmalı. Kitap reyonları ve raflarında dolaşırken sosyal mesafeye dikkat edilmeli ve kitapları ellerine alarak karıştırmamalılar. İstenilen kitaplar görevli personel tarafından getirilmeli.

Ayrıca AVM ve mağazalarda çocuklar için oyun ve eğlence alanları varsa bu alanlar kesinlikle kullanılmamalıdır. Kuyumcu, bijuteri ve saatçilerde ise ürün deneme sürelerini elden geldiğince kısa tutmaya özen göstermelidir.