Ana SayfaKoronavirüsKoronavirüsten korunmak için alınan vitaminler kansere neden olabilir!

Koronavirüsten korunmak için alınan vitaminler kansere neden olabilir!

İçerikleri

Gripten ve koronavirüsten korunmak isteyen insanların vitamin ilaçlarına yönelmesi üzerine bir açıklama yapan Prof. Dr. Berrin Pehlivan, “Özellikle sigara içen bireylerin vitamin A ya da B takviyesi almalarının akciğer kanseri riskini artırdığına yönelik yayınlar var. Diğer ilaçlar ve yöntemlerde olduğu gibi vitamin takviyesi alınırken de kan ve diğer testler yapıldıktan sonra doktora danışarak alınması en sağlıklı olanıdır.” dedi.

Gribin belirtileri ile koronavirüsün belirtilerinin çok benzer olduğunu ve insanların ikisini birbirine karıştırma ihtimalinin yüksek olduğunu ifade eden uzmanlar, bağışıklık sisteminin güçlü olmasını isteyen insanların vitamin haplarını kullandığına dikkat çekiyor. Pandemi sürecinde vitamin takviyelerine yönelmede çok ciddi bir artış olduğuna değinen Bahçeşehir Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Pehlivan, kullanılan vitamin takviyelerinin uyunmayan uykunun, yapılmayan sporun, beslenme tarzındaki yanlışlığın yerine geçmediğini söyledi.

Pandemi Sürecinde Çok Ciddi Arttı

Vitamin takviyelerinin alınması ve zararları hakkında önemli bilgiler paylaşan Prof. Dr. Pehlivan, “1900’lü senelerin başlangıcında çok görülen riket, skorbüt gibi rahatsızlıklarda ki en önemli etkenin vitamin eksikliği olduğu ve bu hastalığı olanlara vitamin takviyesi verilmesiyle birlikte iyileşmeler görülmesinden sonra insanlar, vitamin takviyesi almaya başladılar. Özellikle 2000’li yıllar itibariyle farklı bir boyut kazanan vitamin takviyesi alımını en fazla ekonomik gücü yüksek olan kesim, yaşlanmamak ve daha sağlıklı yaşayabilmek için fevri bir şekilde kullanıyor. Vitamin takviyesi alımı pandemi sürecinde çılgınlık boyutlarına vardı. Ancak vitamin takviyelerinin yiyeceklerden alınan vitaminlerle aynı etkiye sahip olduğuna dair bir araştırma bulunmuyor. Son yıllarda yapılan araştırmalar ise ters etki yapabileceğine dair sonuçlar veriyor.” dedi.

Sitokin Fırtınasını Artırıyor

Özellikle sigara içen insanların A ya da B vitamini takviyesi aldığı zaman akciğerleri tahrip eden stokin fırtınasını artırarak akciğer kanser riskinin arttığına yönelik yayınların olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Pehlivan, “Konuya başka bir açıdan bakarsak içilen sigara, alkolün zararlarını yok etmiyor. Tam aksine zararı daha da artırıyor. Kanser hastaları üzerinde yapılan araştırmalarda aynı sonucu veriyor. Mart ayı içerisinde yayınlanan bir araştırmadan elde edilen bulgular, meme kanserine yakalanan hastalarda hastalığın nüks etme riskini artırdığını ortaya koyuyor.” şeklinde konuştu.

Gereksiz Kullanımı Sağlık Sorunlarına Neden Olabilir

Vitamin takviyesi alması gereken gruplar olduğuna da değinen Prof. Dr. Pehlivan, “Emilim bozukluğu rahatsızlığı olanlarda, hamilelerde, yapılan kan tahlilleri sonucunda herhangi bir mineral ya da vitamin eksikliği belirlenenler de vitamin takviyesi doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Gereksiz yere vitamin takviyesi alınması halinde bulantı, kusma, kanama, karaciğer fonksiyonları bozukluğu gibi sağlık sorunları ile karşılaşılabilir. Pandemi sürecinde insanlar bağışıklık sistemini güçlendirmek için vitamin takviyelerine yöneliyor. Ancak kronik rahatsızlığı olmayanlarda bağışıklık sistemi çok sağlıklı işler ve onu güçlendirmek için yapılan her şey bu sağlıklı işleyişi bozabilir. Dolayısıyla bağışıklık sistemini güçlendirme gibi bir durum söz konusu değil, sadece bağışıklık sisteminin çökmemesi için yapılması gerekenler var. Bunlar arasında yeterli ve dengeli beslenilmesi, yeterli ve kaliteli uyku, sigara ve alkolden kaçınma, spor yapılması ve stresin bir yaşam tarzı haline gelmemesi başta geliyor. Örneğin gece 11-12 gibi yatıp, sabah 7-8 gibi kalkmak bağışıklık sisteminin güçlü olması için çok önemlidir.” ifadelerine yer verdi.

Kolay Yol Seçiliyor

Kulaktan dolma bilgilerle vitamin takviyesi alınmaması gerektiğinin üzerinde önemle duran Prof. Dr. Pehlivan, “Sağlık için yapmamız gerekenlerdense vitamin takviyesi almak daha kolayımıza geliyor. Birisi tarafından bir ilacı ya da vitamin takviyesini almamız gerektiği çok ısrar edilirse kolayımıza geldiği için hemen uyguluyoruz. Diyette de aynı şekilde. Oysa insan vücudu birbirinden çok farklıdır. Bu nedenle birine iyi gelen bir reçete, bir başkasına iyi gelmeyebilir. Vitamin takviyesi ya da herhangi bir ilaç alınırken bir hekime mutlaka danışılmalıdır.” dedi.