Ana SayfaKoronavirüsKoronavirüse karşı 48 saat koruma sağlayan burun spreyi üretildi

Koronavirüse karşı 48 saat koruma sağlayan burun spreyi üretildi

İçerikleri

İngiltere’de bulunan Birmingham Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bir araştırmada, Covid-19 virüsüne karşı 48 saat koruma sağlayan sprey üretildi. Laboratuvar ortamında gerçekleştirilen testleri başarıyla tamamlayan burun spreyinin yakın bir zaman içerisinde seri üretimine geçileceği bildirildi.

Gellan ve yosun kullanılarak geliştirilen burun spreyinin içeriğinde lifli kıvam artırıcı bir madde olan karajenan da bulunuyor. Söz konusu burun spreyinin yakın bir zaman içerisinde Birleşik Krallık’ta satışa sunulması bekleniyor.

Sağlık Örgütleri Tarafından Onaylanmış Maddelerle Geliştirildi

Burun spreyi geliştirilirken sağlık örgütlerince daha evvel onaylanan maddeler kullanıldığı için burun spreyine kısa süre içerisinde onay alındığını ifade eden Dr. Richard Moakes, “Burun spreyini gıda ürünlerinde kullanılan hazır ürünlerden geliştirdik. İçeriğindeki bu maddelerin hepsi bilinçli olarak kullanıldı. Burun spreyinin seri üretimine haftalar içerisinde geçilecek ve insanların kullanması için piyasaya sunulacak.” dedi.

Spreyin içeriğindeki Gellan bileşeni ince tabaka olarak burnun yüzeyini kaplayarak Covid-19 virüsünü yakalıyor. Virüsün çevresini kaplayarak virüsü öldürüyor.

Maskenin ve El Hijyeninin Yerini Tutmaz

Birmingham Üniversitesi’nde görev yapan araştırmacılar tarafından geliştirilen burun spreyinin sağlık personeli, uçuş görevlileri ve okullar gibi yüksek risk içeren ortamlarda büyük fayda sağlayacağı ifade ediliyor.

Bu türden geliştirilen ürünlerin Covid-19 virüsünün yayılım zincirinin kırılmasında etkili olabileceğini ifade eden Dr. Moakes, “Şunun bilincinde olmak gerekiyor ki geliştirilen bu burun spreyi, maskenin ve el hijyeninin yerini asla tutmayacak. Bu spreyin esas etkisi Covid-19 virüsünün iletimini engellemek ve hızlı yayılmasının önüne geçmek için ikinci bir koruma katmanı sağlamaktır.” şeklinde konuştu.