18 Eylül 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkAnne / ÇocukKız çocuklarında diyabet eksikliği ve hiperaktive bozukluğu nasıl teşhis edilir?

Kız çocuklarında diyabet eksikliği ve hiperaktive bozukluğu nasıl teşhis edilir?

İçerikleri

Diyabet eksikliği ve hiperaktive bozukluğu (DEHB) çocukluk çağında erken yaşlarda başlayan ve etkisi uzun yıllar süren bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın görüldüğü çocuklarda herhangi bir şeye odaklanma süresi akranlarına kıyasla oldukça kısadır. Son yıllarda çok yaygın bir şekilde görülmeye başlayan bu hastalık erkek ve kız çocuklarında farklı şekillerde ortaya çıkabiliyor. Bu makalede kız çocuklarında diyabet eksikliği ve hiperaktive bozukluğu (DEHB) belirtileri üzerinde duruyoruz.

1- Dikkatsizlik Belirtileri Gözlemlenerek Teşhis Edilebilir

Diyabet eksikliği ve hiperaktive bozukluğu bulunan kız çocukları; erkek çocuklarına göre daha az hiperaktif, daha düzensiz, dağınık, unutkan ve içe dönük olma eğilimindedirler. Ayrıca, dikkatleri çok sık ve kolay dağılır. Kız çocuklarında bu rahatsızlığı teşhis etmek için, diğer çocuklar gibi karşısındakini dinlemede ve herhangi bir şeye odaklanmada sorun yaşayıp yaşamadığı üzerinde durulmalıdır. Bunlar, ortak dikkatsizlik belirtileri olarak kabul edilebilir.

2- Kız Çocuklarında Hiperaktivite Erkek Çocuklara Göre Farklıdır

DEHB bulunan kız çocukları hiperaktif olabilir, fakat erkeklerden daha farklı bir şekilde ortaya çıktığı için fark edilmesi zordur. Bu hastalığa sahip kız çocuklarında duvarlara ya da koltuklara tırmanma pek görülmez. Ancak bu kız çocukları daha kibirli ve aşırı konuşkan bir tavır sergileme olasılıkları daha yüksektir. Aşırı duyarlı olma, saçlarıyla sürekli oynama, oturduğu yerde bacaklarını sallama, sürekli el çırpma gibi tekrarlayan hareketler ile meşgul olma DEHB bulunan kız çocuklarında sık görülen davranış bozukluklarıdır. Diyabet eksikliği ve hiperaktive bozukluğu bulunan kız çocuklarında uykuya dalma ve sabahları uyanamama sıkıntısı sık görülür. Beyninde devamlı uyanık kalma ve hareket etme dürtüsü vardır.

3- Yeterince Düşünmeden Hareket Edebilirler

Hiperaktive bozukluğu bulunan kız çocuklarında yeterince düşünmeden hareket etme eğilimi vardır. Bu çocuklar, herhangi bir olayda aklına gelen düşünceleri filtrelemeden doğrudan söyleyebilirler. Çabuk arkadaş edinme ve çabuk sıkılma çok sık görülen bir durumdur. Bu davranışları nedeniyle sık sık azarlanıp cezalandırılma olasılıkları yüksektir. Arkadaş çevresi tarafından sürekli olarak dışlanmaya maruz kalabilir.

4- Aşırı Derecede Düzensiz Davranabilirler

DEHB bulunan kız çocukları aşırı derecede düzensiz olabilirler. Kişisel hijyenlerini korumak ve eşyalarını kaybetmemek için ekstra yardıma ihtiyaç duyabilir. Devamlı unutkanlık yaşayan bu çocukların odaları, masası ve sırt çantası gibi kullandığı her şey dağınıktır.

5- Zamanı Yönetmeyi Başaramazlar

DEHB olan kız çocuklarında zaman yönetimi ile ilgili problemler görülebilir. Yapılacak bir faaliyetin süresini yanlış değerlendirme, süreyi yetiştirememe, özellikle odaklanma gerektiren monoton işleri erteleme ve etkinlikler arasında geçiş yapmakta güçlük çekme oldukça sık görülür.

6- Çok Sık Duygusal Dalgalanma Görülür

DEHB olan bir kız çabucak ağlayabilir ve sinirlendiğinde kapıları çarpabilir. Tek bir gün içerisinde çeşitli ruh hallerine girebilir ve bu ruh halleri etrafındaki olaylara bağlı olarak aniden değişebilir. Yaşına göre çok fazla öfkeli tavırlar sergileyebilir. Bazı çocuklarda duygusal patlamalar ve saldırganlık ortaya çıkabilir. Aşırı heyecanlanma veya aniden neşelenme durumu gözlemlenebilir. Akrabalarının tepkileri onu kaygı ve korkuya itebilir.

7- Sosyalleşme Sorunları Yaşayabilirler

Diyabet eksikliği ve hiperaktive bozukluğu, kız çocuklarının sosyalleşmesini etkileyebilen bir rahatsızlıktır. Çok konuşan olmak, sürekli heyecan arayışı içerisinde olma, utangaçlık ve sosyal aktivitelere katılmama, arkadaşlık kurmada sorun yaşama, akranları tarafından reddedilme veya alay edilme, akrabalarından farklı olduğunu ancak nedenini bilmeme bu çocuklarda görülen bariz durumlardır. Bu durumlar, sosyal ilişkilerin daha çok yaşandığı ortaöğretim ve üniversite dönemlerinde daha da artma eğilimindedir.

8- Duyusal veya İşitsel Sorunlar Görülebilir

DEHB bulunan bazı çocuklarda, duyusal veya işitsel sorunlar da görülebiliyor. Bu çocukların işitmekte güçlük çektiği, kıyafetlerinin dahi kendisine dokunmasından hoşlanmadığı, tatma ve koku alma duygularının ise aşırı veya az duyarlı olduğu görülebiliyor.

9- Sorunlarını İçselleştirebilirler

DEHB bulunan erkek çocukları birçok olayda hayal kırıklığı yaşarken, kız çocukları ise sorunları içselleşebilirler. Ayrıca, erkek çocuklarının problemler karşısında dış etkenleri suçlamaları daha muhtemelken, kız çocukları ise kendilerini suçlamaya daha meyillidir. Ayrıca kızlarda genellikle özgüven, kaygı ve depresyon sorunları yaşanırken, aynı zamanda yeme bozuklukları da görülebilir. Bu kız çocukları ergenliğe ulaştıklarında; kendi kendini yaralama ve intihar düşüncesi ile depresyon ve endişe bozukluğu ortaya çıkabilir.

10- Öğretmenleri ve Bakıcılarının Gözlemleri Dikkate Alınmalıdır

Diyabet eksikliği ve hiperaktive bozukluğu şüphesi görülen kız çocukları için öğretmenleri ve bakıcılarının varsa gözlemleri ile ilgili bilgilerine başvurulabilir. Okulda dikkatsizlik, içe kapalılık ve sosyalleşme gibi sorunlar yaşayan çocukların öğretmeni ile detaylar üzerine konuşulabilir. Ayrıca, bakıcı ile de görüşülüp çocuğun anormal davranışları hakkında bilgi alınabilir.

Son olarak, 10 madde halinde izah edilen diyabet eksikliği ve hiperaktive bozukluğu (DEHB) belirtilerinden en az birkaçı görülen kız çocukları için mutlaka konunun uzmanları ile görüşülmelidir. Öncelikle bir çocuk doktorundan randevu alınmalı ve gerekli tıbbi testler yaptırılmalıdır. Ardından, vakit kaybetmeden bir psikolog veya pedagog yardımı alarak sorun çözüme kavuşturulmalıdır.