8 Kasım 2024 Cuma
Ana SayfaHaberlerKestane çiçeği çayı balından daha faydalı

Kestane çiçeği çayı balından daha faydalı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) tarafından gerçekleştirilen bir araştırmadan elde edilen sonuçlar şaşırttı. Araştırmaya göre kestane çiçeği çayı içerdiği antioksidan miktarı kestane balı ile kıyaslandığı zaman 50 kat daha fazla çıktı.

İçerikleri

Çiçeklerini mayıs ve haziran aylarında açan kestane ağaçlarının çiçekleri döküldükten sonra kestane çiçeği çayı demlemek için toplanarak kurutulmalıdır. Kestane çiçeği çayı, bağışıklık sistemini doğal yollardan güçlendirmenin en etkili yöntemlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Kestane çiçeğinin çayıyla 3 yıl süren laboratuvar araştırması gerçekleştirdiklerine değinen Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Serdar, kestane çayıyla ilgili gerçekleştirilen araştırmaya Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü’nün önemli katkısı olduğunu ve bu araştırmadan elde edilen sonuçların Tarım ve Orman Bakanlığı’na iletildiğini söyledi.

Kestane Çiçeği Çayı Antioksidan Deposu

Kestane çiçeğiyle ilgili yapılan araştırmalar neticesinde bu çiçeklerden demlenen çayın içerdiği antioksidan miktarının kestane balına göre 50 kat fazla olduğunun altını önemle çizen Prof. Dr. Ümit Serdar, “Bu araştırmadan elde edilen sonuçlar Tarım ve Orman Bakanlığıyla paylaşıldı. Önceden sadece bir orman bitkisi olan kestane, artık tıbbi bitkiler arasına girdi. Kestane çiçeği çayının üretim aşamasına geçilmesi için üreticilerle bir araya gelerek toplantılar düzenledik. Kestane çiçeğine sahip çıkan Fatsa Ziraat Odası tarafından kestane çiçeği çay haline getirildi.

Kestane ağaçları çiçeklerini mayıs ve haziran aylarında açmaktadır. Çiçeklenme döneminin sonunda erkek çiçek püsküller yere düşmektedir. Bu çiçek püskülleri ıhlamur gibi daldan ya da ağaçtan değil de yerden toplandığı için toplama işlemi çok basittir. Hatta mayıs ve haziran dönemlerinde kestane ağaçlarının altına fileler serilerek bu çiçekler rahatlıkla toplanabilir. Kestane çiçeğinin toplanması çok kolay olsa da yağmur suyu değmeden toplanmalı ve kurutulmalıdır. Daha sonra ince ince kıyıldıktan sonra çayı demlenerek içilebilir.” dedi.

Kestane Çiçeği Çayı Bağışıklık Sistemini Kuvvetlendiriyor

Kestane ormanlarının ülkemizde çok fazla olduğunu ifade eden Prof. Dr. Serdar, “Yeni tip koronavirüs salgınıyla bütün dünyanın mücadele ettiği bir dönemde bağışıklık sistemini koruyan kestane çiçeği çayının tüketilmesi ihmal edilmemelidir. Covid-19 virüsü aşısını herkesin yaptırması gerekse de kestane çiçeği çayının günlük bir defa tüketilmesi bağışıklık sisteminin güçlenmesi açısından önemlidir. Hatta kestane balıyla kıyaslandığı zaman 50 kat daha fazla antioksidan üreten kestane çiçeği çayının tüketiminin toplumda yaygınlaştırılması gerekmektedir. Karadeniz ormanlarındaki kestane ağaçları uzun kökenli ve poleni bol olduğu için artı özelliklere sahiptir. Ege bölgesindeki kestane ağaçları çiçeklerinin yapısı ise farklıdır.” ifadelerine yer verdi.

Kestane Balı Üretilmesine Zarar Vermiyor

Kestane çiçeklerinin toplanmasının kestane balı üretimine zarar vermediğini kaydeden Prof. Dr. Serdar, “Kestane ağacının çiçekleri dallardan toplanmadığı için kestane ağaçlarının çiçeklenmesine, tozlanmasına ve döllenmesine hiçbir şekilde zarar vermemektedir. Arılar kestane ağacının çiçeklerinden alacağını aldıktan ve bütün işlemler sona erdikten sonra yere dökülen çiçeklerin toplanması ve kurutulmasıyla kestane çiçeği çayı hazırlanmaktadır. Bu çiçeklerin yerde birkaç hafta beklemesi sağlığa olan faydalarını azaltmaktadır. Kestane ağacının çiçekleri toplandıktan sonra hiçbir işleme tabi tutulmadan kurutularak çay haline getirilmektedir.” şeklinde konuştu.

İki üniversite ve üç fakültenin araştırmaya destek verdiğine değinen Fatsa Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu da bu araştırma neticesinde kestane çayının sağlığa faydalarını keşfettiklerini söyledi.

Kestane Çiçeği Çayı Nasıl Yapılır?