25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerKiraz sapı çayına dikkat! Karaciğer yetmezliğine neden olabilir!

Kiraz sapı çayına dikkat! Karaciğer yetmezliğine neden olabilir!

Halk tarafından çok sık tüketilen ve vücuda ödem söktüren kiraz sapı çayının zararları hakkında önemli bilgiler paylaşan İç Hastalıkları ve Fitoterapi Uzmanı Prof. Dr. Hakan Terekeci, “Yoğun bakım ünitelerinde kiraz sapı çayı tüketiminden kaynaklı karaciğer yetmezliği olan iki hastayı takip ettim. Kiraz sapı çayı bilinçsiz tüketildiği zaman karaciğerde toksik etkiye neden olabilir.” dedi.

İçerikleri

Vücutta ödem problemi oluştuğu zaman el ve ayaklarda şişlik oluşmasının yanı sıra 1-2 kilo alıp verme gibi sağlık sorunları görülebilir. Özellikle yaz mevsiminin sıcak günlerinde vücudun çok fazla su ve tuz tuttuğuna değinen Prof. Dr. Terekeci, “İnsan sağlığını ciddi şekilde tehdit eden karışımlara karşı vatandaşlarımız çok dikkatli olmalıdır. Vücudun su tutmasından dolayı oluşan şişlik doğal yollarla giderilmeye çalışılmalıdır.” ifadelerine yer verdi.

Sıcak Havalar Cilde Yakın Damarları Genişletiyor

Yaz mevsiminde hava sıcaklıkları arttığından dolayı cilde yakın damarların genişlediğini kaydeden Prof. Dr. Terekeci, “Bu durumda ödem artışıyla birlikte ciltte gerilme gibi sağlık problemlerinin görülmesine neden olmaktadır. İnsan vücudundaki su akışı bir döngü gibi sürekli tekrarlamaktadır. Bazı durumlarda ise vücut daha fazla su tutmaktadır.

Vücutta fazla su tutulumunun en fazla görülen nedenleri arasında alt bacakta yer alan damarlarda görülen bozukluklar, kalp ve böbrek rahatsızlıkları, hareketsiz yaşam tarzı, tuzun aşırı tüketilmesi, iş yerlerinde çalışırken çok fazla oturulması ve hamilelik yer almaktadır. Bacakların, ayak ve ayak bileğinin şişmesi ve gerilmesi, eklemleri hareket ettirirken zorluk çekilmesi ve ara sıra görülen kızarıklıklar en sık rastlanan ödem belirtilerindendir. Ayrıca ödem yüzde, kollarda ve göz kapaklarında da görülebilir. Bazı sağlık problemlerinde ise iç organlarda dahil olmak üzere bütün vücutta ödem oluşabilir.” diye konuştu.

Aşırı Tuz İçeren Gıdalardan Kesinlikle Kaçınılmalı

İçeriğinde aşırı tuz barındıran besinlerin yanı sıra tuz tüketiminden de uzak durulması gerektiğinin sağlık açısından önemine dikkat çeken Prof. Dr. Terekeci, İyotlu deniz tuzunun yanı sıra kaya tuzu da sodyum içermesi nedeniyle vücutta fazla su tutulumuna neden olmaktadır. Turşu türleri, jambon, salam fazla tuz barındıran zeytinler vücutta ödem oluşturmaktadır. Hareketsiz kalındığı zamanlarda da vücutta kan dolaşımı azaldığından doku aralıkları ile cilt altında fazla su birikmektedir. Bu nedenle de hareketsiz kalmamak için her iki saatte bir hareket edilmelidir.

Özellikle oturarak çalışan kişiler, iş yerlerinde 10 dakikalık egzersiz veya yürüyüş yapmayı ihmal etmemelidir. Bacaklarda ödem oluştuğu zaman ara sıra bacakları yukarıya doğru kaldırmak ödem oluşumunu engellemektedir. Bunun için iki yastıkla 15-30 dakikalık kürler halinde bacaklar yukarıya kaldırılabilir. Bu konuyla ilgili yapılan araştırmalar neticesinde her gün 2 defa bacaklara 20’şer dakika masaj yapılması halinde ödemin tamamen kaybolduğu tespit edildi.” şeklinde konuştu.

Doğal ve Basit Formüllere Dikkat Edilmeli

Ödemi doğal ve basit yollardan çözen formüller hakkında da vatandaşları uyaran Prof. Dr. Terekeci, “Bazı karışımlar var ki hayatı tehdit etmektedir. Bu karışımlar içerisinde en tehlikelisi maydanoz kürüdür. Maydanoz kürü hazırlamak için 1 bardak kaynamış suya çeyrek su bardağı maydanoz kıyıldıktan sonra süzülmesi için 5 dakika bekletilmeli ve sonrada direkt içilmelidir. Bu karışımın günlük 2 kez içilmesi yeterlidir. İlk karışımın sabahın erken saatlerinde içilmesi sağlığa daha faydalıdır. Maydanozun besin destek ürünü olarak da kullanılması mümkündür.

Karahindiba bitkisinin en önemli özelliği etkili bir idrar söktürücü olmasıdır. Uçucu yağlar arasında yer alan greyfurt rezene gibi etkisi vardır. Bu yağların çayın içerisine damlatılarak tüketilmesi mümkün olduğu gibi masaj yağı olarak da kullanılmaktadır. Birçok bilimsel araştırma ile sağlığa olan faydaları ispatlanmıştır.

Şahsen yoğun bakım ünitesinde de uzman doktor olarak görev yapmaktayım. Yoğun bakım ünitelerinde kiraz sapı çayı tüketiminden kaynaklanan iki hastayı yakından takip ettim. Kiraz sapı çayı bilinçsiz tüketildiği takdirde karaciğerde toksik etkiye neden olabildiği gibi kanda pıhtılaşmaya da neden olabilmektedir. Kiraz sapı çayının bilinçsizce tüketiminden kesinlikle kaçınılmalıdır. Aşırı miktarda kiraz sapının sıcak suda kaynatılması bilinçsiz tüketime en iyi örnektir. Kirazlar ilaçlandığından dolayı çok iyi yıkanmadığı takdirde kendi yan etkilerine bir de tarım ilaçlarının yan etkisi eklenmektedir.

Ödem probleminin süreklilik arz etmesi halinde vücuttaki doku bütünlüğü bozulmaktadır. Ödemle birlikte enfeksiyonda görülürse yara oluşumu ve bu oluşumun ilerlemesi çok rahat olacaktır. Ödem probleminin en iyi tedavi yöntemi hareketli yaşam tarzıdır. Gün içerisinde hareket halinde olunması suyun vücudun belli bölgelerinde toplanmasını engelleyeceği gibi bütün vücutta suyun dengede olmasına yardımcı olacaktır. Bu nedenle gün içerisinde hareket edilmesi kesinlikle ihmal edilmemelidir.” değerlendirmesinde bulundu.