Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü ile Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ortak çalışma sayesinde kronik hastaların tarama ve izlemlerinin ayrıntılı bir şekilde gerçekleştirilmesi için geliştirildikten sonra 1 Ocak 2021 tarihi itibariyle uygulanmasına başlanan Hastalık Yönetim Platformu (HYP), 1 Temmuz tarihinden itibaren de bütün aile sağlığı merkezlerinde uygulanmaya başlandı.
HYP sistemi sayesinde obezite, diyabet, hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları olanların risk değerlendirmesinin yanı sıra takibi de aile hekimleri tarafından yapılacak.
Aile hekimleri tarafından hastalara yönelik yapılan tedavi planı ve tavsiyeler sisteme kaydedilecek. Hastaların tedavi planı ile düzenlenen hedefe ulaşıp ulaşmadığı takibi de sisteme kaydedilen bu bilgiler ile yapılacak.
Hastaların Tüm Verileri Takip Edilecek, Risk Etkenleri Tam Değerlendirilecek
HYP ile birlikte kronik hasta takibinin daha rahat ve detaylı olarak gerçekleştirilebileceğine değinen Ekin Çamlık Aile Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Yücel Vurmaz, “Kronik hastaların takibinin düzenli yapılması çok önemlidir. HYP sistemi sayesinde kronik hastalığın seyri ve bu hastalığa dair risk faktörleri daha iyi değerlendirilebileceği gibi herhangi bir sıkıntı yaşandığı zamanda hastaların yönlendirmesi hızlı bir şekilde yapılabilecektir. İkinci basamak sağlık kuruluşlarına hastalar tarafından müracaat edildiği zaman hastanın o ana kadar ki bütün verileri takip edilmiş ve hastalığa dair risk faktörleri tam manasıyla değerlendirilmiş olarak uzman hekimin önünde olacaktır.” dedi.
HYP’nin Topluma Yansıması Pozitif Olacak
HYP sistemi ile takibi gerçekleşecek kronik hastaların muayene sıklıklarına dairde önemli bilgiler paylaşan Dr. Vurmaz, “Obezite ve hipertansiyon gibi kronik hastalar yılda 1 defa takip edilirken, kardiyovasküler ve diyabet hastalarının takibi ise risk faktörleri değerlendirildikten sonra belirlenecek tedavi programına göre yapılacaktır.
Bulaşıcı özelliği bulunmayan kronik hastalıkların takibinin HYP sistemi sayesinde daha ciddi bir şekilde yapılmasının topluma yansıması kesinlikle pozitif olacaktır. Kalp krizi ve diyabet kaynaklı risk faktörlerinin azalmasındaki etkisi ise çok önemli olacaktır. Bu sistem sayesinde hastaların ömrü uzayacağı gibi toplum sağlığına da çok ciddi katkı sağlayacaktır.” ifadelerine yer verdi.
Hedef 70 Yaş Altı Ölümlerin Yüzde 25 Azalması
Sağlık Bakanlığı tarafından dünya genelinde en fazla ölüme ve engellilik durumuna neden olan kanser, diyabet, kalp ve damar gibi hastalıklardan kaynaklanan 70 yaş altı ölüm oranlarının 2025 yılına kadar yüzde 25 gibi ciddi bir oranda azaltılması hedeflenmektedir.
HYP yazılımı sayesinde aile hekimlerinin bu tür kronik hastalıklara dair tarama ve izlemlerinin geliştirilmesiyle birlikte kronik hastalığı bulunanların yaşadığı sağlık problemlerinin en aza indirilmesi sağlanarak yaşam kalitelerinin yükseltilmesi hedeflenmektedir. Belirlenen hedeflere ulaşılabilmesi için HYP yazılımı ülke genelinde aile hekimleri tarafından kullanılmaktadır.