24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkAnne / ÇocukKalbi delik bebek belirtileri neler, yaşar mı? Tedavisi

Kalbi delik bebek belirtileri neler, yaşar mı? Tedavisi

Bu yazımızda, kalbi delik bebek belirtileri neler, kalbi delik bebek, çocuk nasıl tedavi edilir, kalbi delik bebek yaşar mı?, sorularını yanıtlıyoruz.

İçerikleri

Yeni doğan bebeklerde, kalpte delik önemli bir sağlık sorunudur, kısaca tıp dilinde ventriküler septal defekt adı verilen bu olgu en sık görülen doğuştan kalp hastalığı olarak nitelendirilebilir. Bu kusur nasıl meydana gelir açıklayalım; septumda sağ ve sol ventriküller vardır ve bunları birbirinden ayıran bir delik, kalbin normal gelişimini bozabilecek bir gelişmedir.

Kalp odacıkları arasında izole sağlayan bir perde görevi gören kastan bariyer, hamilelik döneminde, tam kapanma sağlamadığında arızalanır. Bebeklerde bu problem ortaya çıkar. Bu duvar, kalbin kasılma ve gevşeme sürecinde önemli bir etki gösterir. Kirli ve temiz kan arasını ayıran bu güçlü duvarda oluşabilecek bir delik, odacıklar arasında sızmaya yol açar. Küçük kalp deliği, belli bir tolerans değerine kadar hayati risk taşımayabilir.

Hamile kadınlarda, hamileliğin ilk 5. haftasında kalp ile ilgili bu bariyerin gelişimi diğer yapılarla eş zamanlı gelişmelidir. Herhangi bir nedene bağlı olarak, bu yapı gelişmezse, bebekte sol ve sağ ventriküller arasında oluşan basınçta farklılıklar ortaya çıkabilir.

Kalpte delik büyüdükçe odacıklar arasında kan basınç farklılıkları olacaktır. Kalpte sağ ventrikülün aşırı yük altına girmesi sorunu gerçekleşir. Bu durumda oksitlenen kanın kalbin sol tarafına ve akciğerlere pompalanmasında basınç yetersizliği ve sirkülasyon sorunları ortaya çıkar. Çok küçük deliklerde, hayati önem taşıyan sorunlar meydana gelmez.

Kalbi Delik Bebek Belirtileri Neler?

Kalbi delik bebek belirtilerinde kalpte hırıltı sesine dikkat edilmeli. Doktorlar, kalpte hırıltı duyarak kolayca teşhisi koyabilir. Ultrasonda kardiyoloji uzmanı, kalpteki hırıltının nedenini ortaya çıkarabilir. Çocuk, normal beslenip tamamen normal görünebilir. Ancak tıbbi olarak deliğin boyutu, oluşturabileceği hasarlar dikkatle izlenmeli ve ön görülmelidir.

Anne veya baba, bebeğin göğsünün sol tarafını avuçları ile tuttuklarında hırıltıyı hissedebilirler. Bu durumda da işin iç yüzünü öğrenmek için, önce çocuk doktoruna sonra da sevk ile kardiyoloji doktoruna göstermelidirler.

Kalbi Delik Bebek Nasıl Tedavi Edilir? Kalbi Delik Çocuğun Tedavisi

Hissedilen hırıltının büyüklüğü, sorunun daha küçük olduğunu göstermektedir. Bu önemli bilgiyi unutmamalı ve telaşa kapılmamalısınız. Çocukta kalbin delik olduğu teşhis edildikten sonra rutin olarak her üç ayda bir elektrokardiyogram ve ultrason taraması yaptırmak ve durumu izlemek yararlı olabilir. Sevindirici olan şu ki, çocuklarda kalp deliği sorunlarının yüzde 75’i çocuk büyürken iyileşmektedir. İyileşmeyen çocuklar için ameliyat 180 dakikalık basit bir operasyon olarak yapılır ve kalpteki bariyerde var olan delik, kapatılabilir.

Kalbi Delik Bebek Yaşar Mı?

Çocuklarda enfeksiyon önemli sorunlara yol açabilir. Bu yüzden kalbi delik olan çocuğa daha fazla bakım ve dikkat gerekir. Kalbi delik çocuklarda, diş çıkarırken endo-kardit oluşabilir. Bu durum kalp oda iç zarının zarar görmesi demektir. Bebek, diş çıkarırken rutin kontrolleri de eş zamanlı olarak yaptırabilirsiniz. Eğer doktor, bariyerdeki deliğin çok büyük olduğunu tespit ederse, ameliyat önerebilir. Operasyonu yapacak olan doktorun mutlaka çok deneyimli olması gerekiyor. Ameliyat, basit ama riskli bir operasyondur.

Kalbi delik bebek belirtileri neler, yaşar mı? Tedavisi