27 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaKadınKadınların düzenli tüketmesi gereken 9 besin

Kadınların düzenli tüketmesi gereken 9 besin

Sağlıklı yaşamın sırrının sağlıklı beslenme tarzı ile sağlıklı besinler tüketmek olduğu uzmanlar tarafından her fırsatta dile getiriliyor. Kadınların sağlıklı ve genç kalabilmek için erkeklerden daha fazla gayret içerisinde oldukları ise bilinmektedir. Güçlü bir bağışıklık sistemi ve ideal kiloda sağlıklı bir yaşam sürebilmek için ise süper besinlerden faydalanılması kaçınılmazdır. Antioksidan içeriği yüksek olduğu için kadın sağlığını daha fazla destekleyen ve kadınların tüketmeyi ihmal etmemesi gereken 9 besini sizler için araştırdık. İşte detaylar.

İçerikleri

Bağışıklık sistemini güçlendirerek birçok hastalıktan koruyan bu 9 besin, ideal kiloda kalınarak formda ve sağlıklı bir yaşam sürülmesinde de oldukça etkilidir. Aslında sadece kadınların değil, sağlıklı yaşam için erkeklerinde düzenli tüketmesi gereken bu 9 besinin faydalarını açıklıyoruz.

Düzenli Tüketilmesi Gereken 9 Mucizevi Besin

İşte bağışıklık sisteminizi güçlendirerek sağlığınıza sağlık katacak 9 besin;

Badem
Badem

Badem

Yüksek miktarda lif içeren badem, prebiyotik bir kuruyemiş türüdür. İshal, huzursuz bağırsak sendromu gibi günümüzde oldukça sık görülen bağırsak sorunlarının hafiflemesinde oldukça etkilidir. Bademin, vücuttaki kalsiyum emilimini artırdığı da bilinmektedir. Yüksek miktarda E vitamini içerdiği için yaşlanma belirtilerini azalttığı gibi cilt yapısını destekleyerek daha sağlıklı bir cilde sahip olunmasına yardımcı olmaktadır.

Lahana
Lahana

Lahana

Kanser üzerindeki olumlu etkileriyle bilinen lahana, kalp sağlığının korunmasında da en etkili besinler arasında yer almaktadır. Bir araştırmaya göre 3 ay boyunca günlük yarım su bardağı lahana tüketenlerin iyi kolesterol seviyelerinin yüzde 27 arttığı gözlemlenirken, damar tıkanıklığına neden olan faktörler arasında başı çeken kötü kolesterol seviyeleri ise azalmaktadır.

Sardalya
Sardalya

Sardalya

D vitamini, Omega-3 ve kalsiyum deposu olan sardalya, güçlü antioksidan etkiye sahip olduğu gibi vücudun detoks sistemini de aktifleştiren selenyum mineralini de bol miktarda barındırmaktadır. Menopoz döneminin ardından görülme riski çok yüksek olan osteoporoz riskini azaltmasının yanı sıra vücuttaki antioksidan alımını da artırmaktadır.

Yaban Mersini
Yaban Mersini

Yaban Mersini

Yaban mersinine rengini antioksidan bileşiklerden olan antosiyanidinler vermektedir. Bu antioksidan bileşikler üzerine yapılan araştırmalar, bu bileşiklerin diyabete, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini düşürdüğü gibi artrit riskini de azaltmaktadır. Ayrıca bu bileşikler, antienflamatuar etkisiyle de bilişsel sağlığı korumaktadır. Bu meyvenin taze, kurutulmuş ya da dondurulmuş olarak saklanması ve bütün bir yıl boyunca düzenli olarak tüketilmesi mümkündür.

Brokoli
Brokoli

Brokoli

Brüksel lahanası, karnabahar gibi turpgil familyasına ait sebzelerin içeriğindeki sülforafan maddesi kansere karşı etkili koruma sağlamaktadır. Brokoli de bu madde bakımından en zengin besinler arasında yer almaktadır. Ayrıca Çin’de sülforafan maddesi üzerine gerçekleştirilen bir araştırmanın sonucuna göre bu madde özellikle meme kanserinin yayılımını yavaşlatmaktadır.

Kinoa
Kinoa

Kinoa

Proteinlerin yapıtaşı olan amino asitler vücut tarafından üretilmediği için dışarıdan alınması gerekmektedir. Amino asitler bakımından en zengin besinler arasında Kinoa da yer almaktadır. Organ, doku, kas ve tendonların yapımında görev alan amino asitlerin, antioksidan, demir, lif ve kalsiyum bakımından çok zengin olduğu bilinmektedir. Vücudun proteine yoğun gereksinim duyduğu hamilelik ve emzirme süreçlerinde Kinoa tüketilmesi ihmal edilmemelidir. Ayrıca içeriğindeki magnezyum migren ağrılarını hafifletmektedir. Yine yüksek miktarda lif içerdiği için uzun süre tokluk hissi vererek zayıflamaya yardımcı olur.

Siyah Fasulye
Siyah Fasulye

Siyah Fasulye

Magnezyum, folat ve demir mineralleri bakımından çok zengin bir besin maddesidir. Yüksek miktarda bitkisel proteinin yanı sıra karbonhidratta barındırmaktadır. Yapısında çözünür lif barındırdığı için düzenli olarak tüketilmesi halinde kan şekerini düzenleyerek daha kolay kilo verilmesine destek olmaktadır. Kuru baklagillerle kıyaslandığı zaman Omega-3 yağ asitlerini 3 kat daha fazla içerdiği görülür. Yine siyah fasulyeye rengini veren flavonoidler kansere karşı çok etkili bir koruma sağlamaktadır. Hamilelik sürecinde düzenli tüketilirse içeriğindeki Omega-3 yağ asitleri sayesinde bebeğin beyin gelişimine çok ciddi katkı sağlar.

Pancar
Pancar

Pancar

Sadece 1 su bardağı pancar suyunun içilmesinin hipertansiyonun düşmesinde hızlı bir etkisi olduğu gerçekleştirilen bir araştırma ile ispatlanmıştır. Ayrıca pancarın içeriğinde bol miktarda bulunan antioksidan bileşenlerden olan fitokimyasallar kanserden etkili bir şekilde korumaktadır. Vücutta iltihap oluşumunu yani inflamasyonu engellemektedir. Folat ve potasyum mineralleri bakımından en zengin sebzeler arasında sayılır.

Zerdeçal
Zerdeçal

Zerdeçal

Zerdeçala o meşhur altın rengini veren pigment, kurkumin pigmentidir. Enfeksiyonların tedavisinin yanı sıra yaraların hızlı iyileşmesindeki etkisi nedeniyle enfeksiyon ve yara tedavisinde kullanılır. Ayrıca kurkumin maddesinin sindirim sistemi sorunlarının, artrit, Alzheimer ve inflamasyon gibi hastalıkların tedavisini desteklediği yapılan araştırmalar ile ispatlanmıştır. Yine kansere karşıda etkili bir koruma sağlayan zerdeçal, karabiber ile beraber tüketildiği takdirde daha da etkili olmaktadır.

Kadınların düzenli tüketmesi gereken 9 besin