25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaKadınRegl döneminde uzak durulması gereken 4 besin

Regl döneminde uzak durulması gereken 4 besin

İçerikleri

Kadınların adet dönemlerinde beslenme düzenleri değişiklik göstermektedir. Bu değişikliklerinden çok çeşitli sebepleri mevcuttur. Bunlardan biri minerallerin ve vücutta bulunan temel vitaminlerin kanama yoluyla azalmasıdır. Bir diğeri sebep ise kadınların adet dönemlerinde ortaya çıkan hormonal değişiklerdir.

Kanama yoluyla meydana gelen temel vitamin ve minerallerdeki seviyeyi korumak ve azalmasını engellemek için dengeli beslenmek gerekmektedir. Bazı besinler hormon, vitamin, mineral ve benzeri maddelerin seviyesini azaltırken, bazıları ise bunların korunmasında büyük önem taşımaktadır.

Dengeli beslenmek; kadınların adet dönemlerinde meydana gelen şiddetli baş ağrısı, şişkinlik, mide bulantısı, vücudun çeşitli bölgelerinde oluşan kramplar, yorgunluk hissi ve şiddetli sırt ağrısı gibi sorunları azaltırken bazı besinleri tüketmek bu belirtiler arttırmaktadır.

Adet Döneminde Uzak Durulması Gereken 4 Besin

Siz değerli okuyucularımız için alanında uzman diyetisyen ve doktorlar ile bu konuyu derinlemesine araştırarak adet döneminde sizi rahatsız eden ve uzak durmanız gerek besinleri listeledik. Kadınların adet dönemlerinde kesinlikle uzak durması gereken 4 besin;

1-Sağlıksız Atıştırmalıklar ve Şeker Türevi Ürünler

Özellikle regl dönemlerinde severek tükettiğiniz paketli atıştırmalıklar ( cips, gofret, jelibon vb şekerlemeler ) kısa süreli de olsa moralinizi yükseltmekte ve ruh halinizi iyileştirmektedir. Fakat bu ürünler yüksek miktarda rafine şeker içerdiğinden dolayı vücutta şiddetli gaz sancılarına ve şişkinliğe neden olmaktadır. Bedeniniz zaten regl dönemde yüksek miktarda vitamin, mineral ve kan kaybetmektedir. Bir de bu durumun üzerine rafine şeker tüketmek bedeninizi daha da yoracaktır. Bu nedenle rafine şeker yerine meyve yiyerek içindeki doğal şekeri tüketmelisiniz.

2-Baharatlı ve Acılı Besinler

Baharatlı ve acılı besinler tüketmek mide ve bağırsaklarınızda regl döneminde ortaya çıkan sorunları daha da sancılı hale getirecektir. Özellikle acı soslu ürünler, acı pul biber ve sivri biber tüketiminden uzak durmak gerekmektedir. Ancak her baharat mide ve bağırsağa zarar vermez aksine regl döneminde vücudunuzu rahatlatabilir. Bu baharatlara örnek olarak sindirim sistemine yardımcı olup bağırsakları rahatlatan safran ve vücuttaki ödemin atılmasında aktif rol oynayan taze biber verilebilir.

3- Süt

Normal dönemlerinizde dahi sık sık karın ağrısı ve mide krampları yaşıyorsanız adet dönemlerinde sütten kesinlikle uzak durmanız gerekmektedir. Süt bilindiği üzere yoğun miktarda laktoz içermektedir ve günümüzde birçok insan laktozu sindirmekte zorlanmaktadır. Laktoz, laktoz intoleransı olan insanlarda mide bulantısına, şişkinliğe ve mide ağrısına neden olmaktadır. Piyasada birçok laktozsuz süt olsa da az miktarda laktoz içerdiğinden dolayı bu dönemde süt tüketmek midenizi rahatsız edecek ve bedeninizde sancılara neden olacaktır. Bu nedenle en azından regl döneminde sütten uzak durmalısınız.

4- Kafein

Yapılan bilimsel araştırmalara göre kafein tüketimi de adet dönemlerinde azaltılmalı hatta mümkünse uzak durulmalıdır. Bu dönemlerde kafein tüketmek kanama süresini ek olarak 3 ile 5 gün uzatabileceği gibi adet dönemlerinin bozulması ve hatta adet görmemeye neden olabilmektedir. Adet dönemi kafeini fazla tüketmek hem fiziksel hem de mental sendromları arttıracaktır. Bu nedenle adet öncesinde kafein mümkün olduğunca azaltmanız gerekmektedir.