19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaKadınFaydalı Bilgilerİnsanları İntihara Sürükleyen 5 Önemli Neden!

İnsanları İntihara Sürükleyen 5 Önemli Neden!

İntihar, büyük bir halk sağlığı problemidir ve bazı ülkelerde önde gelen ölüm nedenidir. İntiharın etkisi, ölmek için hareket eden kişinin ötesine geçer: aile, arkadaşlar ve topluluklar üzerinde kalıcı bir etkisi olabilir.

İçerikleri

Kişilerde dönem dönem intihara yatkın bir ruh hali görülebilir. Bu bazen geçici olmaktadır ve kısa sürede unutulmaktadır. Ancak intihar düşüncesi söz konusu olduğunda, korkunç bir sona gitmesi de muhtemel seçenekler arasındadır. Bu nedenle intihara sürükleyen nedenleri bilmek, eğer bu nedenlerle iç içe yaşanıyorsa bir an önce uzaklaşmak oldukça önemlidir.

Depresyon

İntihar girişiminde bulunan ya da bu girişimi tamamlayan kişilerin yüzde 95’inde psikolojik bozukluk görülmektedir. Bu yüzdenin en büyük kısmını elinde tutan rahatsızlık ise depresyondur. Yüzde 80 civarında bir kısmı kapsayan depresyon hafif ilerleyebileceği gibi, geri dönüşü olmayan tablolara kadar ulaşabilmektedir. Depresyon söz konusu olduğunda, uyku düzeninde bozukluklar, iştahsızlık, isteksizlik, hayattan tat alamama gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bu belirtilerin önüne geçmek için, mutlaka profesyonel bir destek alınmalıdır.

Geçmişe Yönelik Acı Hatıralar

İntihar girişiminin en bilinen nedenlerinden biri de, geçmişte yaşanan acı olaylardır. Kişi geçmişinde yaşadığı birtakım olaylar örgüsünü yaşadığı güne de taşımaktadır. Kabullenememek, unutamamak vb. nedenlerle hayatının içinde tuttuğu bu anılar, bir süre sonra kaldıramayacağı bir yük halini alarak ölme isteğini artırabilir. Bu nedenle geçmişe dair güzel günleri zihinde tutmak ve yaşanan acı olayları, gerekiyorsa bir profesyonel destek alarak geride bırakmak gerekmektedir.

Travmalar

İnsanın hem ruhsal hem de fiziksel duruşunu zedeleyen tüm olaylara travma adı verilir. Travma, kişinin hiç hazırlıklı olmadığı anlarda karşısına çıkan olaylar bütünüdür. Kişi beklemediği bir anda hem ruhsal hem de fiziksel bir darbeye maruz kalmaktadır. Bu durum yaşadığı an içinde olabileceği gibi, geçmişte yaşanmış ve bugüne kadar gelmiş olabilir. Kişinin yaşadığı travmatik olaylar, bazı kişilerin de çok normal karşılayacağı durumlardır. Bu tamamen bireylerin kişilik yapısına göre değişiklik göstermektedir. Travmaya maruz kalan kişi kaygı, korku, şok, öfke, suçluluk, endişe, çaresizlik vb. duyguları yaşamaya başlar ve üstesinden gelemeyeceğini düşündüğü an intihar girişimi söz konusu olabilir.

Tecavüz ve Taciz

Tecavüz ve taciz olayları, başlı başına travmatik olarak görülen olaylardır. Özellikle tecavüz durumu söz konusu olduğunda, kişinin hayatı başka biri tarafından tamamen ele geçirilmiştir. İstismar ve taciz durumlarında da sözlü ya da fiziksel olması tartışılmaksızın, aynı travmatik durum ortaya çıkmaktadır. Bu tür travmalara maruz kalan kişilerin, mutlaka bir psikolojik destek alması ve yaşadığı travmatik olayı atlatması, intihar girişiminin önüne geçilmesine yardımcı olmaktadır.

Alkol ve Madde Bağımlılığı

İntihar akla geldiğinde, madde ve alkol bağımlılığı en bilinen nedenlerin başında gelir. Özellikle madde bağımlılığı olan kişilerde hem intihar girişimi hem de bu girişimin zeminini hazırlama cesareti ortaya çıkmaktadır. Alkolü gereğinden fazla tüketen kişilerde ise, normal anlarında asla atmayacakları adımları atma dürtüsü görülmektedir. Bunun nedeni ise, alkol tüketiminin beyindeki belirli noktalara etki etmesi ve bu noktaları tetiklemesidir. Her iki bağımlılık durumunda da, kişi bilinçsiz bir şekilde intihar girişiminde bulunabilmektedir.