19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkAnne / ÇocukHipospadias (Peygamber Sünneti) Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Hipospadias (Peygamber Sünneti) Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Halk arasında peygamber sünneti olarak da bilinen hipospadias nedir? Nasıl tedavi edilir? Peygamber sünneti bulunan çocuk tekrar sünnet edilir mi?

İçerikleri

Sünnet derisinin (prepusium) penis başının alt kısmında olmaması. Bu durum halk arasında peygamber sünnetli ya da doğuştan yarım sünnetli diye adlandırılır.

Hipospadias (Peygamber Sünneti) Nedir?

Hipospadias, yeni doğan erkek bebeklerde varolan doğumsal bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığa halk arasında peygamber sünneti adı verilmektedir. Görülme oranı 300 bebekte 1 olan hipospadias, idrar kanalının da penis ucu yerine daha alt kısımda sona ermesine neden olmaktadır.

Hipospadias (Peygamber Sünneti) Belirtileri Nelerdir?

Hipospadias nedeni henüz belirlenemeyen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın söz konusu olduğu bebeklerde, sünnet derisi penis başında ve üstte bulunur. Alt kısımda sünnet derisi görülmemektedir. Tam da bu nedenle halk arasında yarım sünnet ya da peygamber sünneti olarak adlandırılan hipospadias, idrar kanallarının kısa ve penisin daha alt kısmında oluşması gibi belirtiler vermektedir. Ayrıca penis başında yassılık, penis ereksiyon halindeyken aşağı doğru görülen kavis, çiş yapıldığı esnada ayak dibine yapılması ve ilerleyen yaşlara kadar tedavisi olmayan durumlarda ise, cinsel performans bozuklukları gibi belirtiler izlenmektedir.

Hipospadias (Peygamber Sünneti) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hipospadias tedavisinin yapılabilmesi için doğru bir teşhis çok önemlidir. Ancak günümüz teknolojisi sayesinde, bebek anne karnındayken yapılan ultrason tetkikleri ile bu rahatsızlık kolayca teşhis edilebilmektedir. Bazı durumlarda ultrason ile teşhis mümkün olmayabilir. Bu durumda bebeğin dünyaya gelmesi ile birlikte yapılacak fiziksel muayene sayesinde kesin teşhis konulmaktadır.

Hipospadias teşhisi konduktan sonra, cerrahi operasyon tek tedavi seçeneğidir. Yapılacak cerrahi operasyon sayesinde, penisin eğik durmasının önüne geçilmekte ve penisin tüm fonksiyonları sağlıklı bir hale getirilmektedir.

Peygamber Sünneti Bulunan Çocuklar Sünnet Edilmeli Midir?

Hipospadias rahatsızlığı bulunan çocuklar, bir hekime danışılmadan kesinlikle sünnet edilmemelidir. Bunun nedeni ise, tedavi için uygulanan ameliyat esnasında idrar kanalı onarımı için sünnet derisinin kullanılmasıdır.