Bütün dünyayı etkisi altına alan 11 ay önce yavaş yavaş yayılan koronavirüs; 11 aylık süreçte Dünya nüfusunun yüzde dördünü etkisi altına aldı. Geri kalan yüzde 96’lık kesim henüz Covid-19 hastalığına yakalanmadı. Bu süre zarfında özellikle bizim toplumumuzda koronavirüs kaynaklı bu hastalığın Grip hastalığına benzetilmesi ve birçok kişinin hafif semptomlarla bu hastalığı atlatması nedeniyle oluşan yanlış bir anlayış ortaya çıktı. Virüsün ilk ortaya çıktığı dönemlerde Çin’de yolda yürürken düşüp ölen insanların o durumu, dünyadaki insanları tedirgin etmeye yetmişti. Virüsün ilk ortaya çıktığı zamanlarda çok daha güçlü ve öldürücü etkisi, insanların sosyal alışkanlıklarını değiştirmelerine kişisel temizliğe daha fazla dikkat etmelerine yol açmıştı.
Herkes Covit 19 Hastası Olacak mı?
Ancak geçen 11 aylık süre sonunda herkes Covid-19 hastalığına yakalanacak şeklinde yanlış bir algı ortaya çıktı. Bazı insanlar “bana hiçbir şey olmaz benim bünyem güçlü” demeye başladılar. Pandemi öncesi alışkanlıklarını sürdürmeye başlayan insanları bilinçlendirmek gerekiyor. Herkesin mutlaka covid-19 hastalığına yakalanacağı şeklindeki yanlış inancın kafalardan silinmesi gerekiyor. Herkes kovid-19 hastalığına yakalanmak zorunda değil. Yeterli derecede dezenfektasyon ve kişisel temizlik sosyal mesafenin korunması kalabalık ortamlara girilmemesi, daha sağlıklı beslenme alışkanlığının kazanılması gibi önlemlere devam ettiğiniz sürece covid-19 hastalığına yakalanmadan yaşamak mümkün.
İnsanlar arasında bu hastalığı hafif geçiren insanlar bulunuyor. 90 yaşın üzerinde bu hastalığa yakalanıp iyileşenler olduğu gibi, genç yaşta yakalanıp ölen insanlar var. İnsanlardaki yanlış algı; bu hastalığa yakalanma durumumda 14 gün karantinada kalıp daha sonra normal yaşamına dönme inancının güçlü olmasıdır. Ancak bu inancın hiçbir bilimsel temeli yoktur.
Herkes Covid-19 hastalığına yakalanmak zorunda değildir. Özlemler yeterli düzeyde alındığı sürece, kurallara uyulduğu sürece bu hastalıktan korunmak mümkündür. Gerek Türkiye’de gerekse bütün dünyada bu hastalığa yakalanma oranı, güncel verilere göre yüzde 3 ile yüzde 4 arasında değişiyor. Kış aylarına girdiğimiz bu dönemde virüsün daha dirençli ve yaygın olabileceğini hesaba katarsak; virüsün yayılma hızının artacağını ön görebiliriz.
Covit 19 Hastalığı Önlemlerle Önlenebilir
Bu durumda önlemleri daha fazla arttırmak çözüm olacak. Sosyal İzolasyon, birçok insan için oldukça sıkıcı olmaya başladı. İş hayatındaki olumsuzluklar, bu hastalığın hayatımıza getirdiği gerginlik son derece can sıkıcı olsa da, hastalığın uzun dönemde henüz görmediğimiz sakatlıkları yol açma tehlikesinin var olabileceğini her zaman hatırlamamız gerekiyor. Halk arasında bir diğer yanlış İnanç ise şudur; Covit 19 hastalığına yakalanan kişinin, bu hastalığa karşı belli bir direnç geliştirdiği ve bir daha yakalanmayacağı şeklinde gelişen bu inancın da temeli yoktur. Görülüyor ki dünyada ikinci kez enfekte olan vaka sayısı hiç de az değildir. Bu vakaların tekrarlanması; hastalığı geçirildikten sonraki önlemlerin kısıtlanmasına bağlanabilir. Kişi, nasılsa bu hastalığı geçirdim, bir daha yakalanmam şeklinde bir yanlış İnanç geliştirmiş ve davranışlarını bu inanca göre şekillendirilmiş olabilir.
Gerçek şu ki önlemlere dikkat etmediğimiz sürece herkes bir ve birden fazla defa covid-19 hastalığına yakalanabilir. O yüzden “ben bir kere yakalandım, bir daha yakalanmam” düşüncesi yanlıştır. Bu güne kadar, Covit 19 hastalığına yakalanan, dünya nüfusunun yüzde dörtlük kesimi içinde, yüzde 40’lık kesim; çok hafif semptomlarla hastalığı atlattılar. ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, hastalığa yakalanıp 21 gün sonra testi tekrar yaptıranların yüzde 65’inde iyileşme görüldü. Bu kişilerin normal yaşamlarına döndüğü görüldü. Kalan yüzde 35’lik kesim ise hastalığı öksürük, ateş, kas ağrıları, sırt ağrıları ve cilt döküntüleri hatta mide hastalıkları ile mücadele etmek zorunda kaldı.
Covit 19 Hastalığının Uzun Vadede Semptomları Belirsiz
Hastalık geçirildikten sonra, bu semptomlardan en az biri, hala devam ediyor. İtalya’da yapılan bir araştırmaya göre; hastalığa yakalanan her 10 kişinin dokuzunda, yukarıda sayılan semptomlar hala devam ediyor. Araştırmalar, Jama bilimsel dergisinde yayınlandı. Bu güne kadar dünya nüfusunun yüzde 4’ü hastalığa yakalanmış ve bu popülasyonun yüzde 13’ü çok hafif belirtilerle hastalığı atlatmayı başarmış. Hastaların yüzde 55’i en az 3 belirti ile ( örneğin koku almama) devam ediyor. Bu verilere ve sonuçlara bakıldığında, herkesin Covit 19 hastalığını geçirmesi bir kural değil sadece yanlış bir inanç olarak karşımıza çıkıyor. Önlemler ne kadar sıkıcı olursa olsun, onları sıkıca uygulamaya devam etmekte yarar var. İkinci önemli bilgi ise, hastalığın bir kez geçirilmesinin, bir daha geçirilmeyeceği anlamına gelmeyeceğidir.