Ana SayfaSağlıkHamilelikHamilelikte düşük yapmanın belirtileri ve nedenleri neler?

Hamilelikte düşük yapmanın belirtileri ve nedenleri neler?

Bir kadın için hamilelikte yaşanan düşükle başa çıkmak çok zor olabilir. Bu sebeple düşük yapmanın belirtileri ve nedenleri konusunda bilgi sahibi olmak önemlidir.

İçerikleri

Düşük, 20. haftadan önce hamileliğin ani ve beklenmedik bir şekilde kaybedilmesidir. Gebeliklerin yaklaşık %10-20’si düşükle sonuçlanır. Bununla birlikte, kesin rakam daha yüksek olabilir, çünkü birçok düşük, hamileliğin o kadar erken döneminde meydana gelir ki, bir kadın hamile olduğunu bile fark edemez. Düşüklerin %80’den fazlası hamileliğin ilk 3 ayında gerçekleşir. Düşüklerin 20 haftadan sonra meydana gelme olasılığı çok düşüktür, bu da erken düşüklerin çok yaygın olduğu anlamına gelir. Hamilelikte yaşanan düşük, yanlış giden bir şeyleri anlatan tıbbi bir terimdir.

Çoğu düşük, fetüs normal gelişmemişse gerçekleşir. Düşük, ağrılı ve rahatsız edici semptomları olduğu için kadınlar için zor olabilir. Hatta psikolojik etkiler bırakabilir. Düşükten sağlıklı bir şekilde kurtulmak için hem duygusal hem de fiziksel iyileşme önemlidir . Ayrıca, düşük yapmanın ana risk faktörlerini ve düşük yaptıktan sonra gereken tıbbi bakımı da bilmek gerekir. Ultrason ile embriyonun ölüp ölmediğini veya hiç oluşmadığını belirlemek artık çok daha kolay. Bir düşüğün arkasındaki nedeni bilmeye bile yardımcı olabilir.

Düşük Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Neler?

Düşükte kadınlar 2-3 haftaya kadar kramp, ağrı, kanama gibi birçok sorun yaşayabilir. Düşükten kurtulmak birkaç hafta veya ay sürebilir. Bu süre her kadında farklıdır ve bazılarında uzun sürebilir. Düşük, bir kadını hem fiziksel hem de duygusal olarak etkiler. Kadın, düşük yapıyorsa, daha az hamilelik belirtisi gösterebilir. Pekiyi düşük nasıl anlaşılır, belirtileri neler? İşte düşük belirtileri:

1- Kanama;
Kanama, düşüklerin en erken ve yaygın belirtilerinden birisidir.

Düşükte kanama nasıl olur?

Hafif lekelenme olarak başlayabilir ve ardından ağır kanamaya ve hatta pıhtılaşmaya doğru ilerleyebilir. Rahim ağzı boşalmak üzere genişledikçe, kanamanın ağırlaşması muhtemeldir. En ağır kanama, çoğunlukla başladığı andan itibaren üç ila beş saat içinde meydana gelir. Hamilelik döneminde herhangi bir kanama görür görmez doktorunuzla iletişime geçmeniz önemlidir.

2- Şiddetli kramplar;

Kanama ve kramp, hamilelik erken veya sonraki aşamadaysa da değişebilir. İlk üç aylık dönemin ortalarından sonlarına doğru bir düşük yapıyorsanız, kramplarınız neredeyse hiç fark edilmeden şiddetli ve yoğun olabilir. Düşük sırasındaki şiddetli kramplar çoğunlukla tıbbi bir acil durum belirtisi olarak kabul edilmez, ancak endişeleniyorsanız, diğer komplikasyonları ekarte etmek için bir doktor tarafından kontrol edilmesi iyi olur. Doktorunuz uygun bir ağrı kesici almanızı önerebilir. Kramp, çoğunlukla normal adet döneminde olandan daha yoğundur.

3- Kilo kaybı;

Sabit kilo alımından sonra hamilelikte kilo kaybı, olası bir erken düşük belirtisidir. Bu nadir görülen bir semptomdur ve çoğunlukla ikinci trimesterde ortaya çıkar. Hızlı ve fazla kilo vermeye başlarsanız derhal doktorunuzla iletişime geçmelisiniz. Diğer faktörlere de bağlı olabileceğinden, hızlı tıbbi yardım almak ve teşhis hakkında bir doktorla konuşmak da önemlidir. Annenin hamilelik sırasında önemli kilo kaybetmesi doğru değildir.

4- Zayıflık;

Halsizlik, düşüklerin çok yaygın bir belirtisidir, düşüklere ağır ve uzun süreli kanamalar eşlik eder ki bu genel dönemler, uygun diyet ilaçları ve tıbbi gözetim için annenin geçmesi ve sonunda kan kaybını telafi etmesi gerekir. Kan kaybı bazen sersemliğe neden olabilir. Halihazırda anemi gibi eksikliklerden mustaripseniz, baş dönmesi ve hatta bayılma gibi daha fazla semptomla karşılaşabilirsiniz.

5- Göbek ve sırt ağrısı;

Düşüklere karın ağrısı ve sırt ağrısı eşlik eder, kadınların en sık yaşadığı semptomdur. Hafiften şiddetliye kadar değişebilir, bu ağrı sabit ve aralıklı olabilir, çoğunlukla rahimde doğal olarak oluşan kasılmalar nedeniyle oluşur. Ayrıca kan pıhtılarının veya doku benzeri maddelerin lekelenmesi de eşlik edebilir. Kadınlar, birkaç kan lekesine sahip olabilen berrak bir sıvı akıntısı hissedebilirler.

Düşük Nedenleri Neler?

Düşüklerin çoğu, doğmamış bebekte ölümcül genetik problemler nedeniyle olur. Genellikle bu sorunlar anne ile ilgili değildir. Bununla birlikte, anne ile ilgili düşüklere yol açabilecek birçok başka sorun vardır. Artan yaşla birlikte düşük yapma ihtimali daha yüksektir. Bu nedenle, düşük yapmanın ana nedenleri şunlardır :

1- İçki ve sigara;

Düşük yapmamak ve doğacak bebeğinizin sağlığı için hamilelik sırasında hem sigara hem de alkol kullanımına kesinlikle son verilmelidir. içki ve sigara düşüklerin en önemli nedenlerinden biridir. Düşük olmasa bile, sigara ve alkol kullanımı anne ve bebeğin sağlığına zarar verebilir. Hem sigara hem de alkol kan basıncınızı yükselterek bebeği riske atabilir. Ayrıca alkol tüketimi, anne karnında bebeğiniz için fiziksel anormalliklerden zihinsel anormalliklere kadar birçok soruna neden olabilir. Düşük yapma riskini azaltmak için annenin bu zararlı alışkanlıkları bırakması gerekir.

2- Rahim anormallikleri;

Uterus anormallikleri de düşük yapma nedeni olabilir. Submukoz fibroidler (rahim boşluğuna çıkıntı yapan ve şeklini değiştirenler) ve intrakaviter fibroidlerin (rahim boşluğu içindekiler), intramural miyomlara (rahim duvarı içindeki miyomlar) veya subserozal miyomlara (rahim dışındaki miyomlar) göre daha yüksek bir düşüğe neden olma ihtimalleri vardır.

3- Enfeksiyon;

Sistemik enfeksiyonların sıtma, bruselloz, sitomegalovirüs ve insan immün yetmezlik virüsü, dang humması, influenza virüsü ve vajinal enfeksiyonun düşük yapma riski yüksek bakteriyel vajinoz ile bağlantısı da birkaç araştırmada görülmektedir. Enfeksiyon da düşük için bir neden olabilir.

4- Bazı sağlık sorunları (diyabet veya tiroid gibi);

Diyabet ve tiroid gibi bazı tıbbi rahatsızlıklar da düşüklere neden olabilir. Bağışıklık sisteminin yanlışlıkla kandaki normal proteinlere saldırdığı bir bozukluğa Antifosfolipid sendromu denir. Bu sendromda atardamar, toplardamar ve organlarda kan pıhtıları oluşabilir. Ayrıca kadınlarda düşüklere ve ölü doğumlara neden olabilir. Bu, düşük yapmanın arkasında büyük bir risk faktörü olabilir.

5- Servikal yetmezlik;

Bir araştırmaya göre, annenin serviksi zayıf olduğunda bazen düşük olur. Sağlık uzmanlarına göre buna servikal yetmezlik denir. Rahim ağzının hamileliği tutma yeteneği veya gücü olmadığı anlamına gelir. Bu tür düşük, çoğunlukla hamileliğin erken evrelerinde değil, ikinci trimesterde olur.

6- Genetik faktörler;

Genetik faktör de hamilelik sırasında düşüklere neden olabilir. Bir kadının tıbbi geçmişi, hamile kalma sürecinde önemli bir rol oynar. Özellikle anneniz veya büyükanneniz tekrarlayan düşük yaptıysa, bu sizin düşük yapma riskinizi daha da artırır.

Tüm bunlar, hamilelikte yaşanan bir düşüğün belirtileri ve nedenleridir. Çoğu düşük, fetüsün normal şekilde gelişmediği için meydana gelir. Düşüklerin yaklaşık yüzde 50’si diğer faktörlerle ilişkilidir. Yukarıda belirtilen düşük belirtilerinden herhangi birini yaşıyorsanız, mutlaka acilen kadın doğum uzmanınızla konuşmalısınız.