19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaKoronavirüsGözlük takanlara koronavirüs bulaşma riski 5 kat daha az

Gözlük takanlara koronavirüs bulaşma riski 5 kat daha az

İçerikleri

Çin’de bulunan Nanchang Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre düzenli olarak gözlük takan insanlara koronavirüsün bulaşma riski 5 kat düşebilir. Bilim adamları tarafından yapılan açıklamada sürekli gözlük takan insanlara genel popülasyon göz önünde bulundurulduğu zaman 5 kat daha az koronavirüs tanısı konduğu bilgisine yer verildi. Bu araştırma aynı zamanda sağlık çalışanlarının neden gözlük koruması takması gerektiğine açıklık getiriyor.

Gözlük Takanlar Daha İyi Korunuyor

Araştırmada, 27 Ocak – 13 Mart tarihleri aralığında koronavirüs tanısı konulan 30 kişisi gözlüklü 276 hasta üzerinde inceleme yapıldı. Ayrıca araştırmada daha genel bir nüfus verisi elde edebilmek için araştırmacılar tarafından Hubey eyaletinde yaşları 7 ila 22 aralığında değişen öğrenciler üzerinde 10-20 yıl önce yapılan çalışmalardan elde edilen verilerde derlendi. Şimdilerde genç ve orta çağa gelen bu kişiler arasında yüzde 31,5’inin miyop rahatsızlığı nedeniyle görme kusurundan dolayı gözlük kullandığı hesap edildi. Gözlük kullananlara koronavirüs teşhisi konma oranının kullanmayanlara göre 5,4 kat daha az olduğu araştırmacılar tarafından hesaplandı.

Ön Kanıt Olabilir

Araştırmadaki ana bulgunun günlük yaşam içerisinde uzun süre gözlük kullanan koranavirüs hastalarının nadir görülmesi olduğunu söyleyen araştırmanın yazarları, bu durumun günlük yaşamlarında uzun süre gözlük kullananların koronavirüse karşı daha az duyarlı hale geldiğinin ön kanıtı olabileceğini söyledi.

Koronavirüs Gözden de Bulaşıyor

Araştırmacılara göre gözlük kullanan insanlar, gözlüğün caydırıcı etkisinden dolayı gözlerini çok daha az ellediğinden virüsün ellerden gözlere bulaşma riski düşüyor.

Gözlerin virüsün vücuda tutunmasına yol açan ACE-2 enzimleri ürettiği daha önce yapılan araştırmalarla tespit edilmişti. Bilim adamları tarafından daha önce yapılan açıklamalarda da koronavirüsün sadece göz yüzeyinde değil, gözyaşında da bulunduğuna değinilmişti.

Konuya dair önemli açıklamalarda bulunan araştırmanın yazarları, “Yeni tip koronavirüsün insan vücuduna girdiği en önemli kanallar arasında gözlerde bulunuyor. Günlük yaşantılarında ve bulunduğu sosyal ortamlarda gözlük takan insanlar için gözlük çok önemli bir koruyucu olabiliyor. Göze koronavirüs bulaşma riskini düşürerek koronavirüs bulaşmasına engel olabilir.” ifadelerine yer verdiler.