Ana SayfaKadınCilt BakımıFolikülit (Kıl Kökü İltihabı) Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Folikülit (Kıl Kökü İltihabı) Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Kıl kökünü çevreleyen iltihap, şişlik ve kaşıntı ile ortaya çıkan folikülit (Kıl Kökü İltihabı) neden oluşur, tedavisi nasıldır?

İçerikleri

Folikülit (kıl kökü iltihabı), kıl köklerinin iltihaplandığı yaygın bir cilt problemidir. Genellikle bakteriyel veya fungal bir enfeksiyondan kaynaklanır.

Folikülit (Kıl Kökü İltihabı) Nedir?

Folikülit, deride kıl çıkan herhangi bir bölgede görülebilen ve kıl köklerinde oluşan enfeksiyonlara verilen addır. Özellikle erkeklerde, tıraş esnasında sakallara bulaşabilen mikroorganizmalar bu durumun ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Folikülit en çok kasık, genital bölge, boyun ve saç diplerinde ortaya çıkmaktadır. Sürtünmeye maruz kalan boyun, kasık ve genital bölgelerde tahriş nedeniyle ortaya çıkan bu rahatsızlık, saç diplerinde ise tamamen stres kaynaklı görülebilmektedir.

Folikülit (Kıl Kökü İltihabı) Belirtileri Nelerdir?

Folikülit saç köklerinde ortaya çıktığında küçük ve kırmızı şişlikler olarak belirti vermektedir. Bu şişlikler ağrılı ve hassas olabilmekte, ilerleyen süreçte beyaz uçlu sivilce halini almaktadır. Bunun yanı sıra folikülit oluşan bölgede kaşıntı söz konusu olabilir. Bölgede oluşan kabarcıklar genelde kabuklu ve açıktır. Kıl kökünü çevreleyen iltihap ve şişlik, bazı durumlarda daha derine inmektedir. Bu durumda hassasiyet ve şişlikte artma görülmektedir.

Folikülit (Kıl Kökü İltihabı) Nedenleri Nelerdir?

Folikülit, staph adı verilen bir bakteri nedeniyle oluşmaktadır. Bunun yanı sıra uzayan tüylerin temizlenmemesi de, bölgede mikropların oluşmasına uygun ortam yaratacağı için bu rahatsızlığa neden olabilmektedir. Ayrıca mantarlar ve virüsler nedeniyle oluşan enfeksiyonlar da, kıl köklerini çevreleyerek folikülit sorununu ortaya çıkmasına neden olabilir.

Folikülit (Kıl Kökü İltihabı) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Folikülit tedavisi, ortaya çıkan sorunun dozuna ve türüne göre değişmektedir. Kişinin tedavi öncesinde ve sonrasında kişisel bakımına özen göstermesi büyük önem taşımaktadır. Stresli bir yaşam şeklinden uzak durmak, hijyen açısından hassas bölgelerdeki tüyleri kısa tutmak çok önemlidir. Folikülit tedavisi için, hekiminiz ilaç tedavisi ve lazer epilasyon uygulaması önerebilir. Ancak bu yöntemler tedavide etkili olsa bile, sorunun tekrar nüksetmesine engel değildir. Hekiminiz enfeksiyonun ortadan kaldırılması için şampuan, krem ya da haplar verebilir. İltihabın ortadan kalkması için antibiyotik tedavisi de tercih edilebilir.

Bunun yanı sıra ilerleyen folikülit durumlarında cerrahi işlem uygulanabilmektedir. Rahatsızlığın görüldüğü bölgede bulunan iltihabın akıtılması için, folikülit üzerine bir kesik atılır ve iltihap boşaltılır. Küçük bir ameliyat olarak görülen bu işlemin hiçbir riski bulunmamaktadır.

Saraçoğlu Kıl Kökü İltihabına Karşı Kür