28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaKadınCilt BakımıCilt Lekeleri Neden Oluşur? Cilt Lekelerine Ne İyi Gelir? Doğal Çözümler

Cilt Lekeleri Neden Oluşur? Cilt Lekelerine Ne İyi Gelir? Doğal Çözümler

Özellikle kadınlarda güzelliği gölgeleyen cilt lekeleri neden oluşur, cilt lekeleri nasıl geçer, cilt lekelerine doğal çözümleri sizler için derledik.

İçerikleri

Farklı nedenlere bağlı olarak meydana gelen cilt lekeleri, cilt üzerinde uzun süre leke bırakmaktadır. Bir nevi cilt hastalığı olan lekelerin tedavi edilmesi için öncelikle nedeninin belirlenmesi gerekir. Genelde bedenin açıkta kalan kısmında oluşan cilt lekeleri nedir? Neden oluşur?

Cilt Lekeleri Nedir?

Genetik etkenler, yanlış beslenme ya da kirli hava gibi birçok farklı etmenler cilt lekeleri oluşturur. Kozmetik olarak can sıkıcı olan cilt lekeleri genelde endişe verici bir durum değildir. Ancak bazen tehlikeli bir soruna işaret ettiği de unutulmamalıdır. Normal cilt rengine göre daha belirgin olan lekeler, dış görünümü olumsuz etkilediği için psikolojik sorunlara neden olabilmektedir.

Cilde rengini veren melanin pigmenti üretildikten sonra cilt hücrelerine yayılarak cilde normal rengini verir. Ancak bazen belirli bir noktada yoğunlaşarak çil, ben, yaşlılık lekesi gibi cilt renklenmelerine neden olur. Hem kadın hem de erkeklerde görülen bu durumun farklı türleri bulunmaktadır.

Yaşa bağlı olan cilt lekeleri 5-20 mm çapında ve düz yapıda olur. İyi huylu olan bu lekelerin renkleri kahverengiden siyaha değişir. Doğum nedeni ile görülen cilt lekelerinin rengi genelde kırmızı olur. Vasküler doğum lekesi diye adlandırılan bu durum deride bulunan anormal kan damarları nedeni ile oluşur. Bununla beraber sivilcelerin bıraktığı cilt lekeleri de bulunmaktadır.

Cilt Lekeleri Neden Oluşur?

Ciltte oluşan lekelerin tedavi edilebilmesi için öncelikle ‘’ Cilt lekeleri neden oluşur? ‘’ bilinmesi gerekmektedir. Farklı birçok etken ciltte leke oluşmasına neden olur. Estetik kaygılara neden olan cilt lekelerinin nedenleri şunlardır:

  • Güneş ışığına maruz kalma
  • Genetik yatkınlık
  • Hormonel değişiklikler
  • Yaşlanma
  • Doğum kontrol ilaçları
  • Sivilce, yara ve siyah noktalar
  • Yanlış kozmetik ürün kullanımı
  • Enfeksiyon hastalıkları
  • Yanlış beslenme
  • Kirli hava
  • Solaryuma fazla girilmesi

Cilt Lekelerine Ne İyi Gelir?

Cilt lekelerinin kendiliğinden geçmesini beklemek doğru değildir. ‘’ Cilt lekelerine ne iyi gelir? ‘’ sorusunu cevaplamak için öncelikle cilt tipinin belirlenmesi ve cildin nelere duyarlı olduğunun bilinmesi gerekmektedir. Güneşe karşı hassasiyeti olanların çok fazla güneşe maruz kalmaması ve doğru bir güneş kremi kullanması gerekir.

Alkol, sigara gibi alışkanlıkları olanların bu alışkanlıklarından kurtulması gerekir. Çünkü bu alışkanlıkların etkisi ile bazı kişilerde cilt lekeleri oluşur. Solaryumun cilt lekelerine neden olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle çok fazla solaryuma girmemeniz önerilir.

Cilt Lekelerine Doğal Çözüm!

Medikal uygulamalar dışında cilt lekelerine doğal çözümler bulunmaktadır. Herkesin evinde bulunan malzemelerle yapılan doğal yöntemler ile cilt lekelerinden kısa sürede kurtulmak mümkündür. Basit cilt lekelenmeleri için uygulayabileceğiniz çözümlerin başında patates geliyor.

Bir tane patatesi rendeledikten sonra içerisine bir kaşık bal ile bir kaşık yoğurt ekleyin. Hazırlanan karışımı yüzünüze sürerek 15 dakika kadar bekletin ve gül suyuyla silin. Bu doğal çözümü düzenli olarak uyguladığınızda cilt lekelerinin azaldığını göreceksiniz.

Cilt lekelerinde etkili bir diğer yöntem ise soda ile uygulanmaktadır. 3 kaşık soda içerisine yumurta kabuğunu toz haline getirerek ekleyin. Yarım kaşık limonu ve bir kaşık karbonatı da ekledikten sonra lekelerin üzerine bu karışımı sürün ve 20 dakika sonra yıkayın.

Cilt Lekeleri İçin Karbonat Maskesi

Cilt sorunlarını gidermede etkisi olan karbonat hem cilt lekelerini yok etmede etkilidir. Kolay bir yöntem olan karbonat maskesi ile cilt lekelerinizden kurtulacaksınız. Karbonat maskesi için gerekli olan malzemeler şunlardır:

  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 3 damla su
  • 1 yemek kaşığı kadar yoğurt
  • 1 çay kaşığı kadar zeytinyağı

Bir kâse içerisine tüm malzemeler eklenir ve karıştırılır. Hazırlanan karışım bekletmeden cilde sürülür ve 10 dakika bekletilir. 10 dakika sonunda maske çıkarılarak ılık suyla yıkanır.

Cilt Lekeleri İçin Elma Sirkesi Kürü

Cilt lekeleri için uygulanan etkili tedavi yöntemlerinden biri de elma sirkesi kürüdür. Kararan cildi aydınlatan elma sirkesi ciltte oluşan lekeleri yok eder. Bu yöntem için 1 yemek kaşığı bal ve yarım yemek kaşığı elma sirkesine ihtiyaç vardır.

Cilt temizlendikten sonra bu iki malzeme karıştırılır ve cilde uygulanarak 20 dakika kadar bekletilir. Maske doğal bir şekilde kuruduktan sonra su ile durulanır. Bu kürün haftada 2 – 3 kere uygulanması önerilir.

Cilt Lekeleri İçin Saraçoğlu Kürü

Cilt lekeleri için doğal kürler öneren İbrahim Saraçoğlu, sorunun kısa sürede kendiliğinden tedavi edilmesine yardımcı oluyor. Saraçoğlu tarafından önerilen ilk kür, elma sirkesi – soda kürüdür. 1 kahve fincanı sodanın içerisine 1 kahve fincanı elma sirkesi eklenir. Sabah ve akşam olmak üzere hazırlanan karışım lekelerin üzerine sürülür. Yarım saat sonra cilt ılık suyla yıkanır.

Lekeler için etkili bir diğer kür ise lavantadır. 4 – 5 gram kadar lavanta ile 1,5 su bardağı su kaynatılır. 15 dakika kadar kaynattıktan sonra lavantalar süzülür ve akşam yemeklerinden 2 saat sonra içilir.

Sivilce ve Cilt Lekelerine 4 Günde Son!