26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkDoğal TedaviEvde kulunç ağrısına ne iyi gelir? Egzersizleri ve Saraçoğlu tedavisi

Evde kulunç ağrısına ne iyi gelir? Egzersizleri ve Saraçoğlu tedavisi

Kulunç ağrısı, kasların kasılması ile ortaya çıkan sırt, boyun ve omuz bölgesi ağrılarıdır. Kaslar gevşeyemez ve düğümlenir. Peki, kulunç nedir? Kulunç ağrısı neden olur? Kulunç belirtileri neler? Tedavisi var mı? Kulunç ağrısına dair birçok detayı bu yazımızda bulabilirsiniz.

İçerikleri

Kasların gerilerek gevşeyememesi olarak bilinen kulunç ağrısı kadınlarda daha yaygın görülür. Kas düğümlenmesi sonucu huzursuz ağrılara neden olan bu rahatsızlık sırt, boyun ve omuz bölgesinde oluşur. Ağır spor hareketleri, cereyanda kalmak, ani hareketler kulunç ağrısının nedenlerinden bazılarıdır.

Kimi hastalarda kas düğümlenmesi kronik hale gelir. Tıp literatüründe bu ağrılara miyofasiyal ağrı sendromu denir. Tedavi edilemeyen kulunç ağrısı hastanın ruhsal ve zihinsel sağlık durumunu bozar. Panik atak, yüksek stres, depresyon gibi psikiyatrik hastalıklara davetiye çıkarır.

Kulunç Nedir?

Kulunç en yalın tanımı ile kas düğümlenmesidir. Fakat kulunç nedir sorusuna ayrıntılı cevap isteyenler için şu bilgiyi paylaşabiliriz. Kulunç, kas zarı veya ağrı yapan bölgedeki kasların tamamının gevşeyememesidir. Yani kas düğümcükleri sıkışır ve ağrıya neden olur. Bu ağrıların en sık gözlemlendiği bölgeler omuz, boyun ve sırttır.

Kulunç ağrılarının tetik noktası bulunur. Bu bölgedeki ağrı diğer bölgelere göre daha fazla hissedilir. Hareketsizlik veya ağrının bulunduğu noktaya yapılan küçük bir baskı kişinin daha fazla ağrı duymasına neden olur. Vücudu zorlamayarak yapılan küçük egzersizler ağrıyı giderek azaltır.

Kulunç Neden Olur?

Kulunç neden olur sorusuna özellikle masa başı işlerde çalışanlar cevap arasa da her meslek grubu ve her yaşta görülebilir. Kaslarda hareketsizlik veya fazla zorlama, oturma pozisyonları, omur bölgesi sağlık sorunları, pasif yaşam, cereyana maruz kalmak, soğuk algınlığı kulunç ağrısı nedenleri arasındadır. Fakat daha çok aşağıda sıraladığımız nedenlerin ağrıya neden olduğu gözlenir.

  • Beslenme alışkanlıkları
  • Uzun süre masa başında oturmak
  • Ağır spor hareketleri
  • Hormonal rahatsızlıklar
  • Uykusuzluk
  • Klima ve rüzgâr
  • Sigara kullanmak
  • Vücut iltihaplanması
  • Anksiyete bozukluğu
  • Aşırı kilo
  • Kas –iskelet sisteminde yaşanan sağlık sorunları
  • Kalsiyum ve vitamin eksikliği
  • Stres, depresyon

Kulunç Ağrısı Belirtileri Neler? (Kas Romatizması)

Kulunç ağrısı yaşayanlar kas içi dolaşım bozukluğu yaşarlar. Dolayısıyla kulunç ağrısı belirtileri neler sorusuna verilen ilk cevap kaslardaki karıncalanmadır. Kasılan küçük birimler uyuşmaya başlar. Bunun nedeni bölgedeki dolaşımın durmasıdır.

Kas romatizması olarak da bilinen kulunç ağrılarında doku sertliği görülür. Nedeni ise kasılan kaslar olduğundan fazla kalsiyum biriktirir. Bu durum kişinin hareket kabiliyetini kısıtlar. Bunun yanı sıra mide bulantısı, nefes alma sırasında batma, halsizlik, eklem ağrıları, sürekli yorulma, uyku problemleri ve çabuk sinirlenme gibi kulunç ağrısı belirtileri görülebilir.

Kulunç Nasıl Tedavi Edilir?

Uzun süren kulunç ağrıları kronik olduğuna işaret eder. Kulunç nasıl tedavi edilir sorusuna ilk karşılık gelen cevaplardan biri masajdır. Ağrının olduğu bölgeye yapılan masaj kasların gevşemesine ve rahatlamasına neden olur. Ancak bu masajı mutlaka işin uzmanı yapması gerekir.

Kulunç tedavisi için iyi gelen yöntemlerden biri de sıcak kompres uygulamalarıdır. Bunun için sıcak su torbasından yardım alınır. İyileşme sürecine yardımcı olacak diğer tedaviler ise şunlardır: Fizik tedavi, şok dalga yöntemi, kuru iğne uygulaması ve gevşeme hareketi içeren egzersizler. Kulunç ağrısı için hastanelerin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon servislerine başvurulur.

Kulunç Kırmak Nedir?

Gerilen bant ve kaslar masaj yoluyla yumuşatılır. Buna halk dilinde kulunç kırmak denir. Ancak uzman bir hekim kontrolünde yapılmayan masajlar hastaya kalıcı hasar verir. Bu nedenle uzmanlar, merdiven altı bu masajı yapanlara karşı dikkatli olunması gerektiği konusunda hastalarını uyarır.

İbrahim Saraçoğlu’ndan Kulunç Tedavisi Kürü

İbrahim Saraçoğlu kulunç ağrılarının özellikle kürek kemiğini etkilediğini ve daha çok bu bölgelerde ağrı yaptığını söyler. Bunun dışında omuz ve boyun bölgesinde de görülebilen bu ağrılar için yüzde yüz oranında etkili olduğunu iddia ettiği bu kür önerisini şiddetle hastalarına tavsiye eder.

İbrahim Saraçoğlu’ndan kulunç tedavisi kürü için ana malzeme kırkkilit bitkisidir. Saraçoğlu bu bitkinin taze olmasına dikkat edilmesi konusunda uyarır. En fazla 1 aylık kırkkilit bitkisi kür için kullanılabilir. 15 gram yani yaklaşık iki buçuk tutam kırkkilit bitkisi bir bardak suya atılarak,7 dakika boyunca kaynatılır. Ilıdıktan sonra ağrıyan bölgeye sürülür. Ağrı geçene kadar kür uygulanmaya devam edilir.

Evde Kulunç Ağrısına Ne İyi Gelir? Doğal Çözümler

Evde kulunç ağrısına ne iyi gelir diye merak ediyorsanız aşağıda sıraladığımız doğal çözümlerin neler olduğunu incelemenizi öneririz.

Kekik yağı;

Bitkisel tedavilerde kullanılan kekik yağı ağrı gidericidir. Ağrılı bölgeye birkaç damla damlatılır ve parmak ucuyla mesaj yapılır. Masaj yaparken sert hareketlerden kaçınarak, hafiften bastırılması gerekir. Günde 2 defa uygulanır.

Karanfil yağı;

Kulunç için doğal çözümlerden biri karanfil yağıdır. Bu yağ kas gevşetici ve ağrı kesicidir. Avuç içinde biraz ısıtıldıktan sonra bölgeye sürülür ve ardından masaj yapılır. Etkili olabilmesi için her gün düzenli uygulanması gerekir.

Biberiye yağı;

Diğer bitkisel yağlar gibi ağrı kesici özelliği vardır. Sürülen bölgeye çok çabuk nüfuz eder. Yine masaj yapılarak uygulanması gerekir.

Kulunç Ağrısı Egzersizleri Neler?

Kaslardaki sertleşmiş şeritler kulunç ağrısı çekenler için bazen dayanılmaz boyutta olabilir. Kimi inatçı ağrılar kişinin günlük ve iş hayatını olumsuz yönde etkiler ve uykusuzluğa neden olur. Bu nedenle uzman hekimlerin ortak görüşü kasları gevşeten egzersizlerdir. Peki, kulunç ağrısı egzersizler neler? İşte o sorunun yanıtı…

  • Ayakta dik pozisyon alınır ve her iki kol yanlara doğru iyice açılır. Ardından 20 kez öne daire ve 20 kez arkaya daire çizilir. Bu hareket 3 set şeklinde uygulanır.
  • İkinci egzersiz önerisinde yine ayakta pozisyon alınır. Boyun bölgesi gevşek bırakılır. Her iki kol yarım bükülür ve eller baş bölgesinden birleştirilir. Bu egzersiz 15 defa tekrar edilerek 3 set halinde yapılır.
  • Üçüncü egzersizde kollar öne doğru aynı açıda uzatılır ve aynı anda geriye doğru çekilir. Bu çekilme anında amaç kürek kemiğini büzüştürmektir. 15 defa tekrar edilerek 3 sette tamamlanır.
  • Dördüncü egzersizde 2 adet 1 litrelik su ile ağırlık çalışmasıdır. Kollar çok serbest olmadan yarım yukarı –yarım aşağı şekilde indirilip kaldırılır. 20 defa tekrarlanır.
  • Beşinci egzersizde yine ağırlık çalışması yer alır. Yine 1 litrelik su şişesi ile hayali sekiz yazılır. Ardından diğer kola alınarak tekrar sekiz yazılır. İsterseniz kendi adınızı da yazabilirsiniz.15 defa 3 set halinde uygulanır.

Kulunç ağrısı tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Haberimizde paylaştığımız birtakım alışkanlıkları değiştirerek bu ağrılardan kurtulmak mümkün. Özellikle kas romatizmasına en iyi gelen yöntemlerden ikisi egzersiz ve masaj uygulamalarıdır.

Kulunç Ağrısına Kesin Çözüm!