18 Eylül 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkHastalıkSırt ağrısı neden olur, nasıl geçer? Sırt ağrısı tedavisi

Sırt ağrısı neden olur, nasıl geçer? Sırt ağrısı tedavisi

Sırt ağrısı, hafif rahatsızlıktan günlük yaşamı önemli ölçüde etkileyebilecek şiddetli veya kronik ağrıya kadar değişebilir. Peki, sırt ağrısı neden olur? Nasıl tedavi edilir? İşte detaylar…

İçerikleri

Sırt ağrısı çok yaygın bir sorundur ve çoğumuzu hayatımızın bir noktasında mutlaka etkiler.
İyi haber şu ki, sırt ağrısı çoğu durumda ciddi bir sorun değildir ve sadece bir kas veya bağın basit gerilmesinden kaynaklanıyor olabilir. Olabildiğince kısa sürede normal günlük aktivitelerinize devam etmek ve hareket etmeye devam etmek en iyisidir. Aktif olmak ve egzersiz yapmak, başlangıçta biraz ağrınız ve rahatsızlığınız olsa bile sırt ağrınızı daha da kötüleştirmez. Aktif kalmak daha iyi olmanıza yardımcı olacaktır.

Sırt Ağrısının Nedenleri Neler?

Sırt ağrısının birçok olası nedeni vardır. Sırt, ağırlığımızın çoğunu desteklediğinden, bu bölgedeki ağrı çarpıcı biçimde yaygın bir sağlık şikayetidir. Sırt ağrısına genellikle fiziksel travma, gergin veya zayıf kaslar, kötü duruş, omurga yapısı ile ilgili sorunlar neden olur.

Sırt Ağrısına Eşlik Eden Semptomlar Neler?

Sırt ağrısı, akut veya kronik olarak karakterize edilebilir. Sırt ağrınızın nedenine bağlı olarak, normal ağrı, ani ağrı, sırt spazmları veya hareketle ağrı hissedebilirsiniz. Ağrınızın yeri de nedene bağlı olarak değişecektir; bel ağrısı, orta sırt ağrısı ve üst sırt ağrısı olası semptomlardır.

Sırt ağrısına kollarınızda, bacaklarınızda veya boynunuzda ağrı veya uyuşukluk da eşlik edebilir. Vücudunuzdaki ağrı, karıncalanma ve zayıflığı not etmeniz ve bunu doktorunuza bildirmeniz önemlidir.

Sırt Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Sırt ağrısının en etkili şekilde nasıl tedavi edileceğini belirlemenin ilk adımı, ağrının nedenini teşhis etmektir. Sağlık uzmanınızın ağrılı bölgeyi bulması ve bir dizi hareket, nörolojik fonksiyon vb. için test yapmasına yardımcı olmak için bir fizik muayene yapılacaktır. Bulgulara bağlı olarak, bu muayenenin yapılması gerekebilir. Ardından kan testi, idrar testi, röntgen, MRI, CT taraması veya EMG yapılabilir.

Teşhis konulduktan sonra, tıbbi uzmanınız ağrının nedenini ele almak için kapsamlı bir tedavi planı oluşturacak ve sırtınızın sağlıklı çalışmasına yardımcı olacaktır.

Tavsiye edilebilecek tedavilerden bazıları şunlardır:

Anti-inflamatuar İlaçlar

Birçok sırt ağrısı vakası için ilk eylem planı, ibuprofen (Motrin) veya naproksen (Aleve) gibi steroid olmayan bir anti-inflamatuar ilacın (NSAID) kullanımını içerir. Bu ilaçlar ağrı ve iltihabı azaltarak rahatlama sağlar.

Steroidler

Steroidler, güçlü anti-inflamatuar özelliklere sahip bir tür reçeteli ilaçtır. Ağızdan veya enjeksiyonla alınan steroidler, bel ağrısı için önemli bir rahatlama sağlayabilir. Steroidlerle tedavi süresi tipik olarak kısa sürelidir.

Egzersiz ve güçlendirme

Ağrının nedenine ve şiddetine bağlı olarak, doktorunuz sırt ağrınızın tedavisine yardımcı olmak için egzersiz önerebilir. Doktorunuz, sizin için güvenli olan ve sırt, karın ve bacak kaslarınızı güçlendirmeye yardımcı olan bir egzersiz planı oluşturabilir. Bu kaslar omurganın desteklenmesinde önemli bir rol oynar. Bu kasları güçlendirmek sırt ağrısını hafifletebilir ve gelecekteki yaralanmaları önlemeye yardımcı olabilir. Doktorunuz ayrıca kas gerginliğini azaltmak, omurganın esnekliğini artırmak ve sırt spazmlarını ve ağrılarını azaltmak için sırt esnemeleri önerebilir.

Evde Sırt Ağrısı Nasıl Geçer?

Tüm sırt ağrıları için kliniğe bir ziyaret gerekli değildir. Bununla birlikte, semptomlarınız şiddetliyse veya iki haftadan uzun sürüyorsa, tıbbi yardım almalısınız. Bir sağlık kuruluşunu ziyaret etseniz de etmeseniz de sırt ağrınızdan kurtulmak amacıyla evde yapabileceğiniz bazı yöntemler söz konusudur.

Sırtınız iyileşirken, daha fazla yaralanmaya neden olabileceğinden, sırtınızı önemli ölçüde zorlayabilecek aktivitelerden kaçının. Ancak, doktorunuzun rehberliğinde orta derecede egzersiz yapmaya devam etmelisiniz. Çoğu durumda, egzersiz sırt ağrısı için dinlenmekten daha faydalıdır.

Şişmeyi azaltmak için ağrılı bölgeye bir buz paketi uygulayın. Ağrıyı hafifletmek ve rahatlığı artırmak amacıyla reçetesiz satılan ağrı kesicileri de kullanabilirsiniz.

Sırt ağrınız kronikse, orta sertlikte rahat bir yatakta uyuduğunuzdan emin olun. Yüzüstü yatmaktan kaçınılmalıdır. Son olarak, özellikle bilgisayar kullanırken veya uzun süre otururken, günlük olarak uygun duruş alıştırması yapmayı alışkanlık haline getirin.

Geçmeyen sırt ağrısı nedir, neden olur? Belirtileri ve tedavisi

Bu Hareket İle 20 Saniyede Sırt Ağrısına Son!

Sırt ve bel ağrısı neden olur, nasıl geçer? İbrahim Saraçoğlu bitkisel çözüm