28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaKoronavirüsEvde Covid 19’dan korunmanın yolları neler?

Evde Covid 19’dan korunmanın yolları neler?

İçerikleri

Türkiye’de ve hatta tüm dünyada virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayıları git gide artmakta! Koronavirüs’ün bulaşmasını engellemek için etkili olan hijyen kurallarına dikkat etmek gerekiyor. Alınması gereken önlemler arasında ev ortamımız da bulunmakta evde her zamankinden daha fazla zaman geçirmekte olduğumuz bu günlerde hijyen kurallarına iki kat daha fazla dikkat edilmesi gerekiyor. İşte yapılması gerekenler:

  1. Evde en fazla kullanılan beyaz eşyalar çamaşır ve bulaşık makinesi; çamaşır ve bulaşık makinesini haftada bir kez boş bir şekilde çamaşır suyu ve ya sirke ile yüksek ısıda temizlemek gerekir.
  2. Sık kullanılan lavabo ve klozetler; her gün deterjan ve çamaşır suyuyla mutlaka temizleyin.
  3. Kapı kolları, pencere kolları ve merdiven korkulukları gibi sürekli elimizin değdiği yerler mutlaka gün içinde dezenfektan ya da çamaşır suyu ile silinmeli
  4. Aracımıza her bindiğimizde öncelikle direksiyon ve vites topuzunu silmeliyiz, indikten sonra ise ellerimizi mutlaka yıkamalıyız.

Yani aslında elimizin değdiği her şeyi temizlemek zorundayız. Gün içinde mutlaka ATM lerden işlem yapıyoruz, kağıt para ve çeşitli kağıtlara temas etmek zorunda kalıyoruz, sigara kullanan insanlarla aynı ortamda bulunmak zorunda olabiliyoruz gibi!

Günlük vaka sayılarının gittikçe arttığı bu dönemde tedbiri elden bırakmamalıyız. Covid 19 ile neredeyse tüm yaşantımız değişmiş durumda, eğitim ve sosyal yaşantımızın eskiden olduğu gibi devam edemeyeceği bir dönemin içindeyiz. Evlerimizden çıkarken maske takmanın bizi hastalıktan koruduğunu benimsemeliyiz, maskemizi düzgün kullanmak, ellerimizle göz, ağız, burun gibi bölgelere dokunmamalıyız. Tek kullanımlık maskeleri tercih ediyorsak 3 en fazla 4 saat sonra o maskeyi poşetle birlikte mutlaka çöpe atmalıyız.

Toplum içine girmemiz gerektiği zamanlarda insanlarla aramıza 2 metre mesafe koymalıyız. Asansörler, otobüs, metro gibi araçları kullanmak zorunda olmadığımız zamanlarda merdiven kullanabiliriz, toplu taşıma yerine yürüyebiliriz.

 Koronavirüs Belirtileri Nelerdir?

  • Korona virüsün 2 ile 14 gün kuluçka süresi vardır, kuluçka süresinden sonra ulaşan ateş, nefes darlığı, öksürük gibi solunum sıkıntıları ortaya çıkıyor.
  • Baş ağrısı, burun akıntısı, ishal, halsizlik, yorgunluk, boğaz ağrısı, tat alma ve koku duyusunda azalma gibi bulgular görülmekte
  • Ciddi belirtileri arasında ise; şiddetli göğüs ağrısı, nefes alamama, solunum güçlüğü, hareket güçlüğü gibi belirtileri bulunmaktadır.
  • Bazı kişilerde hastalık hafif geçebilir. Hatta hiçbir belirti göstermeyebilir.
  • Kronik rahatsızlığı olan kişilerde, akciğer hastalıkları, organ yetmezliği, diyabet gibi bağışıklığı baskılanmış olan kişilerde hastalık ağır seyrederek can kaybına neden olabilir.

Korona Virüsten Korunmak İçin Bağışıklığı Güçlendirin

Korona virüsten korunmak için bağışıklığı güçlendirmek önemli, bu dönemde bağışıklık sistemini güçlendirmek için c vitamini ve çinko içeren gıdaları tüketmek gerekir. C vitamini açısından zenginliği kanıtlanmış olan zencefil ve zerdeçalın bol miktarda yemeklerde ve içeceklerde kullanılması bağışıklık sistemi açısından faydalı olacaktır. Diğer güçlendirici etkiye sahip olan yeşil çay, limon,portakal ve bergamot aynı şekilde rahatlıkla kullanılabilir.