Her türlü tehlikeye açık olan bu dönemin desteksiz geçirilmesi çocuğun psikolojisini olumsuz etkiler. Ancak bu dönemin en büyük zorluğu çocukların destek almaktan kaçmasıdır. Ailenin en büyük payı çocuğuyla iyi ve kaliteli bir iletişim ağı kurabilmektir. İletişim kurmanın püf noktaları uzmanlar tarafından araştırılıp, belirlenmiştir. Aileler ergenlerle iletişim kitap ve eğitim videolarından yararlanmalıdır.
Ergeni Eleştirme
Hayata yeni alışan bireyler olan ergenler çok sık hata yapar. Hatalarının sorumlusu kim olursa olsun aşırı tepki gösterirler ve genellikle çok sinirlenirler. Sinirli ergenlere nasıl davranılmalı konusunda uzmanların tavsiyesi öncelikle ailelerin sakin olması ve eleştirmeden uzun uzun ergeni dinlemesidir. Kısa ama anlamlı çözümler bularak ergene sunulur. Ailelerin verdiği önerileri yapmayı kabul etmeyen ergen asla zorlanmaz. Konuşurken ergenin sözü kesilmez. Normal ses tonu ile yumuşak şekilde konuşulur. Konuşmalar sadece bir tarafın konuşması şeklinde değil, karşılıklı diyalog şeklinde yürütülmelidir. Sorunu daha iyi anlayabilmek ve konuştuğunu önemsediğini göstermek için arada kısa soru cümleleri yöneltilir.
Konuşma Dili
Konuşma esnasında kullanılan dil, lehçe çok önemlidir. Ergenin diline dolanan gençlik lügatından bir şeyler kapmak ve sözcük dağarcığına yerleştirmek gerekir. Çünkü ergenle iletişim sırasında gençlik dili kullanılırsa ergen birey kendinin anlaşıldığını hissedecektir. Zamanın popüler dilini öğrenmek için çocuğun takip ettiği diziler dikkatle izlenmeli, arkadaşlarıyla karşılaştığı zaman birbirlerine hitap ve selamlaşma biçimi öğrenilmelidir. Böylece ergen kendini aile bireylerine daha yakın hissedecektir.
Teknolojiyi Takip
Teknoloji bir kez öğrenildiğinde bitecek bir durum olmadığından kendini sürekli yenilediğinden mutlaka takip edilmesi gereken bir alandır. Ergenler de teknolojik gelişmeleri en yakından takip eden bireylerdendir. Özellikle arkadaş ortamında herhangi bir yeniliği bilmeyip, mahcup olmak en korkulu rüyalarıdır. Gençler arasında kullanılan sosyal medya aracı en ince ayrıntısına kadar öğrenilmelidir. Özellikle erkeklerin çok meraklı olduğu play station oyunlarından ergenin oynadığı oyunlarda o evde yokken pratik yapılmalı ve gerektiği zaman oynanarak ona yeniliklerden uzak olmamak gerektiği üstü kapalı anlatılmalıdır. Hatta böyle oyunlar ergenle birlikte oynanabilir, eğlenceli turnuva zamanları geçirilebilir. Böylece ergen, ailesine kendini daha yakın hisseder.
Ortak İlgi Alanları
Ergenler her ne kadar yalnız kalmak istediklerini zannetseler de sosyal ortamlarda da oldukça aktif bireylerdir. Bu sebeple hem iyi anılar biriktirmek amacıyla hem de iletişimi kuvvetlendimek adına ortak ilgi alanları önemli kurtarıcılardır. Ergenin beğendiği şarkıcının konserine bilet almak ve sürpriz yapmak onun için unutulmaz olur. Ya da ergenin ilgi duyduğu yeni bir alan hakkında araştırmalar yapıp ortak zaman oluşturmak iletişimi kuvvetlendirir. Gitar çalmak gibi.
Ergene Ceza
Ergene nasıl ceza verilmeli konusunda uzmanlar fiziksel şiddete kesinlikle başvurulmaması gerektiğini tavsiye eder. Ayrıca ergeni eğitmek amacıyla aile bireylerinin ağlaması da ergenin kendini aşırı suçlu hissetmesine ve kendi kendine şiddetli cezalar vermesine neden olmaktadır. Asla ağlanma olarak tepki gösterilmemelidir. Ergenlerde görülen sorunlar genellikle aşırı davranmadır. Aşırı telefon bağımlılığı, oyun bağımlılığı, alışveriş bağımlılığı, dışarıda vakit geçirme gibi. Ya da hiç ders çalışmama, odayı düzeltmeme, yemek yememe, konuşmama gibi. Tüm sorunların çözümü aile büyüklerinin sınır koyması ile çözülür. Ancak dikkat edilmesi gereken ergenle sınırlamalar sakin bir dille kırmadan konuşulmalı ve bunların onun yararına olduğu kabul ettirilmelidir. Ergenin de memnun olduğu bir sınırlama getirilirse uygulanabilir.