Herkesin mutlaka bir ergenlik dönemi olmuştur. Bu yüzden yaş olgunlaşıp kemale erdikten sonra da ergenlik çağındaki çocuklarla iletişim kurarken kendinizi bir örnek gibi göz önünde bulundurduğunuzda onların hislerine daha iyi tercüman olabilirsiniz. Ancak bu dönemde bazı noktalara dikkat ederseniz büyük çatışmalar yaşamadan ergenlik dönemini rahat bir şekilde atlatmanız mümkün olacaktır. Ergenlik döneminde ki çocuklarla iletişim son derece hassas boyutlarda olmaktadır.
Suçlayıcı Olmak Yerine Anlamaya Çalışın
Genelde anne ve babaların “biz çocuğumuzla arkadaş gibiyiz neden böyle oldu” sözünü çok duyarsınız. Oysa uzmanlar çocuğunuza arkadaş değil anne baba olun uyarısını dikkate almanız daha sağlıklı bir iletişim kurmanızı sağlayacaktır. Ergenlik dönemindeki geçlerle konuşmalarınızda kullandığınız dil çok önemli. Her şeyden önemlisi karşınızdaki insanları suçlayıcı tavırlarla konuşmamalısınız.
Doğru iletişim yöntemlerini bildiğiniz taktirde ergenlik dönemlerini daha az hasarla atlatabilirsiniz. Doğru iletişimin en önemli aşaması çocuğunuzu asla başka çocuklarla kıyaslamayın. Onu olduğu gibi kabul ettiğinizi ve daha iyi olabileceğini ona hissettirin. Başkaları ile kıyaslamak demek çocuğunuzu olduğu gibi kabul etmediğiniz anlamına gelmektedir. Hiçbir çocuk başka çocuklarla yarıştırılmaktan hoşlanmaz. Ergenlik dönemleri bir çocuğun egosunun en kırılgan olduğu dönemdir.
Bu dönemde mutlaka onu kırmadan ancak sırtınızı da dönmeden bir iletişim yolu bulmaya çalışmalısınız. Bu dönemi atlatabilmeleri için onlarla bolca zaman geçirin. Ancak sadece onların istekleri yönünde olmasın bu zaman geçirme işlemi. Onun ergenlik dönemini atlatması için yaptığınızı değil de normal sıradan bir ilişki tarzıymış gibi hissettirin. Bir gün onun sevdiği filme gidiyorsanız bir diğerinde sizin sevdiğiniz filmi seçin o zaman bu durumu kullanma çabası içerisine girmeyecektir.
Sen Dili Yerine Ben Dili
Ergenlerle sağlıklı iletişim kurabilmek için mutlaka sen dili yerine ben dili kullanmayı tercih edin. Sen dili her zaman suçlayıcı bir tavır sergilemenize neden olurken ben dili karşı tarafı kırmadan sizin ne hissettiğinizi ortaya koyan bir tavır olacaktır. Cümlelerinizi sen dilinde değil de ben dilinde kurmaya özen göstermelisiniz. Bu ince ayrıntı doğru iletişimin başlangıcı olabilir. Mesela sen dilinde “bugün yine geç kaldın her şeyi kaçırdım” demek yerine ben dilinde ” bugün geç kaldığın için tüm fırsatları kaçırdım ve çok üzüldüm” gibi bir cümle kurmak onun kendisini sorgulamasını ve yaptıklarının hatalı olduğunu idrak etmesini sağlayacaktır.
Bir sonraki seferde davranışlarına daha çok dikkat edecektir. Ergenlerle doğru iletişim kurmayı becerebildiğiniz anda bir çok şeyi değiştirme imkanınızı da bulacaksınız. Onların arkadaşı olmak demek onları anlayabileceğiniz anlamına gelmiyor. Arkadaş olmak yerine duyarlı anne baba olarak onları anlamaya çalışmak her zaman için daha kalıcı sonuçlar verecektir. Dinlemek çok önemli bir olaydır. Eğer çocuklarını eleştirmek yerine dinlemeyi denerseniz ve onların anlattıklarına gerçekten kulak verirseniz kendilerini daha hissetmelerini sağlayacaktır. Anlattıkları şeyler önemsiz olsa dahi dinleyin. Çünkü bazen ergenlik çağındakiler en saçma sapan olayları bile gözlerinde büyütebilirler.
Değişimleri Birlikte Karşılayın
Ergenlik döneminde yaşanan değişimler bazen gençleri korkutmaktadır. Erkek çocuklarındaki ses kalınlaşması, genç kızlardaki adet dönemleri, göğüslerin büyümesi bunların hepsi birer ergenlik dönemi değişmeleridir. En büyük problem de genel olarak yüzlerinde ve vücutlarının diğer yerlerinde oluşan ergenlik sivilceleridir. Bu tarz şeyler onların içe kapanmasına neden olabilir.
Bu değişimleri herkesin yaşadığınızı sizler bilebilirsiniz ancak gençler bunu idrak edemeyebilirler. O yüzden böyle zamanlarda değişimleri birlikte karşılayın. Onlara anlatın ve konuşun. Özellikle kız çocukları bu dönemde daha hassas olabilmektedir. Onlara bu değişimlerin normal olduğunu daha bilinçli bir dille anlatırsanız öz güvenlerinin yükselmesini sağlayabilirsiniz.