25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalıkEl ve ayak uyuşması neyin belirtisidir?

El ve ayak uyuşması neyin belirtisidir?

El ve ayak uyuşması sık sık meydana geliyorsa, uyuşmaya karıncalanma ve duyu kaybı eşlik ediyorsa genellikle bozulmuş kan akışı veya sinir sıkışmasından kaynaklanır. Ancak uyuşma daha farklı nedenlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir. El ve ayak uyuşması ile ilgili merak edilenleri sizler için araştırdık.

İçerikleri

El ve ayak uyuşması yaşayan birçok kişi, uyuşma ile ilişkili üst veya alt ekstremitelerde (kol ve bacaklarda) kısa süreli yanma ve karıncalanma hakkında bilgi sahibi değildir. Uyuşma  genellikle, sinir uçları ve kan damarları sıkıştığında olur. Vücudun pozisyonunu değiştirerek veya rahatsız eden kısma masaj yaparak hassasiyeti geri kazandırabilirsiniz.

Eller ve Ayaklar Neden Uyuşur?

Ellerde ve ayaklarda sık sık uyuşma, karıncalanma ve duyu kaybı, bozulmuş kan akışı veya sinir sıkışmasından kaynaklanır. Bu semptomlara yanma hissi, kol ve bacaklarda ağrı eşlik edebilir. Bu tür şikayetler, hareketsiz bir yaşam tarzı (sağ el ve ayak parmaklarının uyuşması, ) olan kişilerde yaygındır ve bu da skolyoz veya siyatik gelişimine yol açabilir ve bir pozisyonda uzun süre kalmak kan akışını zorlaştırır. Bununla birlikte, kollarda ve bacaklarda uyuşma, patolojik bir sürecin (sol elin parmaklarının uyuşması) ortaya çıktığını gösterebilir.

Birçok kişi ellerin sadece uyurken uyuşabileceğini düşünür ancak uzuvlarda böyle bir hissin ortaya çıkmasının başka nedenleri de var. İşte el ve ayak uyuşmasına yol açan etkenler:

El uyuşmasının nedenleri:

1- Osteokondroz:

Osteokondroz, omurların disklerini etkileyen bir rahatsızlıktır. Servikal bölgenin omurlara bası yapması, sinir uçlarının sıkışması durumunda eller uyuşabilir. Durum, zayıf koordinasyon, başta şiddetli ağrı, baş dönmesi ile kendini gösterir. Bu belirtiler ortaya çıkarsa, bir doktora başvurmalı, randevu almalı ve tedavi görmelisiniz. Osteokondrozun önlenmesi için duruşunuzu kontrol etmeniz, beden eğitimi, jimnastik ile uğraşmanız gerekir.

2- Karpal Tünel sendromu:

Bilgisayarda uzun süreli çalışma ve kolun doğal olmayan bir şekilde bükülmesi, bilekte akut ağrı ve elin uyuşması ile kendini gösteren karpal tünel sendromuna yol açabilir. Manuel sürekli monoton iş ve hobilerle uğraşanlar için tipik bir hastalıktır. Hastalık genellikle müzisyenleri, terzileri veya programcıları etkiler.

Parmaklar, tendonların şişmesine yol açan aynı hareketleri gerçekleştirir. Dar kanal siniri sıkışmaya başlar. Bu nedenle genellikle sabahları ellerde karıncalanma meydana gelir. Hastalık başladığında parmak kasları körelebilir. Muayene için bir nöroloğa başvurmanız önerilir.

3- Multipl skleroz (MS hastalığı:

Multipl Skleroz (MS) hastalığı, kişinin bağışıklık sistemindeki bozukluk sonucu beyin ve omurilikte çok sayıda plakların oluşmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Multipl sklerozlu ellerin uyuşması ile, sinir uyarıları vücutta iyi hareket etmediğinden hasta kesinlikle bir nöroloğu ziyaret etmelidir.

4- Derin Ven Trombozu (İç toplardamarlarda pıhtı oluşması):

Derin Ven Trombozu el ve ayaklarda uyuşmaya neden olabilir. Bir kan pıhtısı kan akışını engeller. Uzuvların işleyişi genellikle besin eksikliği nedeniyle bozulur.

Tromboz ile ödem vardır. Hastalığın bir komplikasyonu ile kan pıhtısı oluşabilir ve bazen kangrene yol açabilir. Bu hastalık teşhis edilmelidir. Muayene sonuçlarına göre uygun tedavi reçete edilir.

5- Brakiyal pleksusun nevraljisi:

Brakiyal pleksus, boyun bölgesinden kaynaklanan ve üst uzuvdaki hareketi kontrol eden sinirlerin çoğuna neden olacak şekilde dallanan bir grup sinirdir. Brakiyal pleksusa bağlı yaralanmalar yaygındır ve zayıflatıcı olabilir. Yaralanma şiddetli ise, tüm üst uzuvda güçsüzlüğe veya felce neden olabilir.

Brakiyal pleksusun bir sonucu olarak, uzman doktorların başa çıkmasına yardımcı olacak uyuşukluk görünebilir.

6- Anemi – Diyabet:

Anemi ve diyabet genellikle dolaşım bozukluklarına ve dolayısıyla uyuşukluğa neden olur.

7- Felç:

Kol ve bacaklarda uyuşmanın en tehlikeli nedeni felçtir. Kafada gürültü, kafa karışıklığı, duyu kaybı, çift görme, şaşkın konuşma – bunlar hemen ambulans çağırmanız gereken işaretlerdir!

Ellerde ve Ayaklarda Uyuşmanın Diğer Nedenleri

  • Diskopati (bel fıtığı),
  • Fıtıklaşmış disk – sinirler üzerinde baskıya neden olur,
  • Osteokondroz (servikal) – parmakların uyuşması,
  • Kemik lezyonları (kemik kanseri),
  • Kardiyovasküler hastalıklar: kalp krizi – sol kolun uyuşmasına, kalpte (göğüste) kısa süreli bıçaklama ağrısı eşlik eder; periferik damar hastalığı (kan damarlarının daralması kan akışını kısıtlar): ateroskleroz, geceleri el uyuşmasının nedenidir.
  • Beyin hastalıkları:
  1. Vücudun bir tarafında bir uzvun uyuşması iskemik inmeyi gösterebilir;
  2. Beyin kanseri
  3. Meninks iltihabı
  • Guillain-Barré sendromu, periferik sinir sisteminin bir hastalığıdır.
  • Sistemik lupus eritematozus (SLE) – doku ve organlarda inflamatuar süreçler
  • Toksik maddelerle zehirlenmeye bağlı sinir iletim hasarı (kurşun zehirlenmesi)
  • Çölyak hastalığı, maddelerin emilim bozukluğunun bir sonucu olarak vitamin eksikliğidir.
  • Nörolojik hastalıklar: Hamilelik sırasında ellerde uyuşma. Hamile kadınlarda el uyuşması, vücutta su tutulmasına yol açan hormonal değişikliklerden kaynaklanabilir. Bilek eklemi kapsülünde, birçok sinirin geçtiği ödem oluşur. Bu, bir semptomu kolda uyuşma hissi olan bireysel sinirler üzerinde baskıya neden olur.
  • Multipl skleroz
  • Epilepsi
  • Nevroz ( sağ elin uyuşması )
  • Migren
  • Nöropati (ilaç, alkol, diyabet)
  • Yanıklarda veya donmalarda sinir iletim bozuklukları.

Alt veya üst ekstremite uyuşmasının olası nedenlerini verdik. Kollarda ve bacaklarda uzun süreli veya sürekli uyuşma hissettiğinizde hemen acil olarak bir uzmana danışmanız gerekir!

Hastalığın ilk belirtileri ortaya çıkar çıkmaz tıbbi kurumlara başvurmalısınız. Aksi takdirde, komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

El ve Ayak Uyuşması İçin Hangi Doktora Gidilir?

Uyuşma belirtileriniz varsa, hastalığın nedenini belirlemek için bir nöroloğa danışmalısınız. Muayeneden sonra, doktor laboratuvar ve enstrümantal muayene yöntemlerini reçete edecektir.

El ve Ayak Uyuşması Tedavisi

Uyuşukluk tedavisi, nedenine bağlıdır. Altta yatan hastalığın tedavisi hem tıbbi hem de karmaşık ve cerrahi olabilir. Nörologlar el uyuşmasının nedenleri ve tedavisi, gece el uyuşmasının nedenleri ve tedavisi, el uyuşmasının nedenleri ve tedavisi, parmak uyuşmasının nedenleri ve tedavisi ile ilgili sorularınızı yanıtlayacaktır.

El ve ayak uyuşması neyin belirtisidir?