Dizlerim Neden Çatırdıyor?
Dizlerdeki çatırdama her zaman bir sağlık sorununun belirtisi olarak ortaya çıkmayabilir. İnsan vücudundaki eklemler, kemiklerin eklem yüzeyleri tarafından oluşturulur ve özel bir kabuk içindedir, bu kabuk eklem sıvısını içerir, sürtünmeyi azaltır, bu nedenle kemiklerin kaymasını sağlar. Eklemler hareket sırasında yastıklamaya yardımcı olur.
Fiziksel egzersizler yaptığınızda, eklemleriniz gerildiğinde doktorların krepitus dediği hoş olmayan sesleri fark edebilirsiniz ve bu bir tür patoloji değildir ve eklemlerle ilgili sorunları göstermez.
Spor yaparken dizleriniz çatırdıyorsa endişelenmeyin. Bu özellikle çocuklarda ve ergenlerde yaygın olarak görülür. Bu yaşta vücut sadece gelişiyor ve büyüyor, bu nedenle eklemlerin boyutlarında bir orantısızlık olabilir. Bu nedenle, diz eklemleri büküldüğünde bir çatırtı duyulabilir.
Diz Eklemlerinde Çıtırtı Ne Zaman Hastalık Belirtisidir?
Dizlerdeki çatırtıya aşağıdakilerden birisi veya hepsi eşlik ediyorsa bu bir hastalığın göstergesi olabilir, bu durumda önlem alın:
- Dizlerde ağrı,
- Şişlik,
- Hareketteki zorluklar,
- Uyuşma.
Hastalık belirtisi olarak dizlerde çıtırtı
Çok sık olarak, dizde çatırdama ve ağrı ciddi eklem hastalıklarını gösterebilir. Bunlar arasında artrit, artroz, osteoartrit ve diğerleri vardır.
Artrit
Artrit, eklem dokularında şiddetli ağrıya neden olan ve kıkırdak için dejeneratif sonuçlara yol açan inflamatuar bir süreçtir.
Artroz
Artroz, kemik süreçlerinde bir artış, dokuların tükenmesi ve tahribatı ve sinovyal sıvıda bir azalmanın eşlik ettiği eklemde fizyolojik bir değişikliktir.
Eklem hipermobilite sendromu
Hastalık, eklemlerin aşırı esnekliği ve hareketliliği ile ilişkilidir. Bu gibi durumlarda, diz ekstansiyon ve fleksiyon sırasında çok kuvvetli bir şekilde çatırdar. Çoğu zaman, bu patolojiye genetik ve hormonal bozukluklar neden olur.
Diz Çıtırdaması Daha Çok Kimlerde Görülür?
Çoğu zaman, dizlerde çatırdama ve eklemlerde ağrı şu kişilerde görülür:
- Fazla kilolularda,
- Rahatsız ayakkabılar giyenlerde,
- Uzun süre uyuşturucu kullananlarda,
- Hormonlar ve metabolizma ile ilgili sorunları olanlarda,
- Çok yüksek fiziksel aktivitede bulunanlarda veya hareketsiz yaşam tarzı sürenlerde,
- Düz tabanlı kişilerde.
Dizleriniz Çatırdıyorsa Ne Yapmalısınız?
İlk önce bir ortopedi uzmanı veya romatolog ile iletişime geçmeniz gerekir. Uzman, sizi muayene edecek, röntgen veya MRI isteyecek, tavsiyelerde bulunacak, teşhis koyacak ve bir hastalık olduğu ortaya çıkarsa, çatırtının nedeninin ortadan kaldırılmasına yardımcı olacaktır.
Diz Çatırdamasını Azaltmak İçin Öneriler
- Orta derecede fiziksel aktivitede bulunun.
- Kilonuzu verin ve sağlıklı beslenin.
- Rahat ve tercihen ortopedik ayakkabılar giyin.
Doktora gitmeyi uzun süre erteleyemezsiniz, onu ziyaret etmek ciddi bir hastalığın ortaya çıkmasını tespit etmeye veya önlemeye yardımcı olacaktır. Çıtırtı herhangi bir hastalığa işaret etmiyorsa hasta sağlıklı olduğunu anlayacak ve çıtırtı konusunda endişelenmeyecektir.
Ne Zaman Doktora Görünmelisiniz?
Sıkıntıya ağrı ve rahatsızlık eşlik ettiğinde bir uzmana başvurmak gerekir. Dizler yük altında, çömelme sırasında çatırdıyor ve herhangi bir rahatsızlığa neden olmuyorsa, bu durum genel olarak fizyolojik bir norm olarak kabul edilebilir.
Ayrıca doktora gitme nedeni diz bölgesinde herhangi bir şişlik, iltihaplanma, yanma hissi ve karıncalanma olmalıdır. Bu durumlarda, kendi kendinize ilaç veya merhem kullanmamalısınız.
“Orada bir şey hareket ediyor veya yuvarlanıyor” gibi mekanik bir hisle tek tıklamalar duyulursa, bir inceleme yapmak zorunludur. Bu semptom, dizin biyomekaniğinin ihlal edildiğini gösterir.
Bunlar da dikkatinizi çekebilir!
- Diz ağrısı hangi hastalığın belirtisidir, sebepleri neler?
- Bengay krem boyun, diz, ayak ve baş ağrısına iyi gelir mi?
- Diz ağrısı nasıl geçer? Diz ağrısı için 8 doğal ev çaresi
- Bir haftada diz ve eklem ağrılarına son veren doğal kür!