Egzamanın farklı evreleri ve türleri vardır. En yaygın olanı egzama türü ise atopik dermatittir. Egzama döneminde kişi bağışıklık sistemi, astım ve saman nezlesi gibi çeşitli faktörlerden etkilenebilir.
Egzama hastalığı bulaşıcı değildir. Fakat, bu hastalığın tedavisi çok uzun sürebilir. Egzamanın tedavisi için birçok krem, losyon ve tıbbi merhem kullanabilir. Ancak, egzamanın doğal tedavi yöntemleri de vardır.
Egzama Tedavisinde Neden Doğal Yöntemler Kullanılmalıdır?
Doğal ilaçlar, genelde cilt üzerinde herhangi bir yan etki oluşturmaz. Ayrıca, bu ilaçlar evde pratik ve kolay bir şekilde hazırlanabilir. Hatta, ilaç olarak kullanılan bazı maddeler halihazırda evde vardır.
Doğal yöntemler ciltte iltihaplanmayı önler. Ayrıca, iltihaplanmanın daha kötüye gitmesini engeller. Örneğin; hindistancevizi yağı ve Aleo vera, gibi doğal maddeler cildinizi nemlendirebilir. Bu ürünler, aynı zamanda zararlı bakterilerle mücadele edebilir, şişliğin iyileşmesini sağlar ve enfeksiyon ihtimalini azaltır.
Egzama Tedavisi için 8 Doğal Yöntem
Kremler ve merhemler, kimyasal maddelerden yapıldığı için cildinizde reaksiyon oluşabilir. Ayrıca, bu kimyasal ürünler yan etkilere yol açabilir.
Doğal ilaçlar uygun maliyetli olduğu için daha kolay tedarik edebilirsiniz. Böylece, egzama rahatsızlığınızı güvenli bir şekilde iyileştirmeye çalışabilirsiniz. Işte egzama tedavisi için 8 doğal yöntem:
1- Aloe Vera Jeli
Aloe vera jeli, aloe vera bitkisinin yapraklarından elde edilir. Bu maddenin antimikrobiyal, anti bakteriyel, bağışıklık sistemini güçlendirme ve yaraları iyileştirme özellikleri vardır. Bu nedenle özellikle cilt kalitesini artırmak için tıbbi amaçlarla sıklıkla kullanılır.
Aloe vera jeli, egzamayı iyileştirme amacıyla evinizde kullanabileceğiniz doğal bir maddedir. Aloe vera jelini egzamadan etkilenen cildinize sürerek kendi kendine kuruyana kadar bekletmek oldukça faydalıdır.
Piyasada bulunan aloe vera jelleri raf ömürlerini uzatmak için genellikle bazı kimyasallarla karıştırılır. Bu yüzden, doğal aloe vera jeli kullanmaya özen göstermelisiniz.
2- Elma Sirkesi
Birçok cilt rahatsızlığının tedavisinde kullanılan elma şirketini evinizde kolayca hazırlayabilirsiniz. Akne gibi cilt sorunlarını önlemeye yardımcı olan elma sirkesi egzama tedavisinde de oldukça etkilidir. Fakat, sirkede bulunan asitler bazı hassas ciltlere zarar verebilir.
Elma sirkesi ciltteki asit seviyelerini dengeler. Egzama problemi yaşayan çoğu insanın cildindeki asit seviyeleri düşüktür. Sirkede bulunan asit bunu dengeleyebilir.
Elma sirkesi çatlamış cildin enfekte olmasını engeller ve bakterilerle mücadele etmeye yardımcı olur.
Elma sirkesinin cildinizi yakmaması için uygulamadan önce iyice karıştırmayı unutmamalısınız. En iyi sonucu elde etmek için elma sirkesini günde 2 kez uygulamalısınız.
3- Yulaf Ezmesi
Yulaf ezmesi içinde bulunan besinlerin cildi iyileştirici etkileri vardır. Bu nedenle egzama için doğal bir yöntemdir.
Yulaf ezmesi, cildi iyileştirebilen haşlanmış ve öğütülmüş bir özden üretilir. Bu ürün, iyileşmeye yardımcı olan antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Yulaf ezmesi kullanarak cildinizdeki kuruluğu, kaşıntıyı ve pürüzlüğü giderebilirsiniz.
Egzama tedavisi için yulaf ezmesini ılık suda bekletmelisiniz. Ardından enfekte bölgeyi yarım saat boyunca yulaf ezmesi solüsyonunda beklemeniz gerekir. Böylece cildiniz için etkili bir tedavi yöntemi uygulamış olursunuz.
4- Hindistan Cevizi Yağı
Hindistan cevizi yağı cilt için çok sağlıklı olan maddelerden biridir. Bu yağ, enfekte bölgedeki kuru cildin nemlenmesini sağlayan yağ asitleri içerir. Bu yüzden egzama tedavisinde rahatlıkla kullanılabilir.
Saf hindistancevizi yağı iltihapla mücadele etmeye yardımcı olur. Bu nedenle cilt sağlığını iyileştirmede oldukça etkilidir.
En etkili sonuçları elde etmek için yaklaşık 8 hafta boyunca hindistancevizi yağı uygulamayı deneyebilirsiniz. Böylece, cildinizdeki egzama semptomlarının hızla azaldığını fark edebilirsiniz.
5- Bal
Bal, birçok hastalığın tedavisi için doğal bir çözüm yolu olarak bilinir. Balın içerisinde çeşitli yaraları iyileştirebilen anti bakteriyel ve antiinflamatuar maddeler vardır.
Bal, bağışıklık sistemini güçlendirdiği için otoimmün sisteme bağlı olarak ortaya çıkan birçok cilt hastalığının tedavisinde kullanılabilir. Ayrıca, bal egzamanın yanı sıra yanıkların, yaraların ve bakteriyel enfeksiyonların tedavisi için de çok faydalı bir yiyecektir. Egzama rahatsızlığının kısa sürede iyileşmesi için balı doğrudan enfekte bölgeye uygulamanız gerekir.
6- Çay Ağacı Yağı
Egzama problemlerinizin tedavisi için çay ağacı yağından faydalanabilirsiniz. Çay ağacı yağının, anti bakteriyel ve anti-inflamatuar özelliklerin yanı sıra yara iyileştirici özellikleri de vardır. Bu özelliği nedeniyle, çay ağacı egzamanın iyileşmesine yardımcı olur. Ayrıca, ciltteki kuruluğu ve kaşıntıyı da giderir.
Çay ağacı yağı enfeksiyonların egzamayı etkilemesini önler. Bu yağı cildinize uygulamadan önce uçucu yağlarla seyreltmeniz gerekir. En iyi sonucu almak için çay ağacı yağını zeytinyağı veya badem yağı ile karıştırabilirsiniz.
7- Beslenme Tarzı Değişikliği
Egzama iltihaplı bir cilt problemi olduğu için iltihap önleyici ürünler bakımından zengin bir beslenme tarzına sahip olmak gerekir. Bu nedenle balık, sebzeler, renkli meyveler, tarçın ve zerdeçal gibi egzamayı tedavi edebilen ve iltihaplanmayı azaltabilen yiyecekleri daha fazla tüketmelisiniz.
Ayrıca yumurta, süt ürünleri, buğday ve soya gibi iltihaplanmaya yol açan yiyecekleri tüketmekten kaçınmalısınız. Bu yiyecekleri beslenme listenizden çıkarmak ya da azaltmak, egzamanızın hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olabilir.
8- Yumuşak Sabun ve Deterjanlar Kullanmak
Vücut temizleme ürünleri, sabunlar ve deterjanlar cildinizin kurumasına yol açabilir. Egzamanın bulunduğu enfeksiyonlu bölgedeki cilt çok fazla kurudur. Sabun ve deterjanlar bu durumu daha da kötüleştirebilir.
Alkali özelliği bulunan kalıp sabunlar da egzamaya zarar verebilir. Bu nedenle bu tarz ürünler seçerken çok dikkatli olmalısınız.
Egzama rahatsızlığınızı iyileştirmek için kokusuz temizleyici özelliği bulunan ve köpürmeyen yumuşak sabunlar kullanmayı deneyebilirsiniz. Ayrıca, ciltte tahrişe neden olan kimyasallar içerdikleri için kumaş yumuşatıcılardan da kaçınmalısınız.
Yukarıdaki tedavi yöntemlerini evinizde kolayca uygulayabilirsiniz. Yine de bu ürünleri kullanmadan önce doktorunuza danışmayı ihmal etmemelisiniz.
Egzama Bitkisel Tedavi Saraçoğlu – Video
- Egzema Neden Olur, Bulaşıcı Mıdır, Nasıl Geçer? İbrahim Saraçoğlu Egzema Kürü
- Bebeklerde egzama neden olur, nasıl geçer? Saraçoğlu egzama tedavisi
- Kurdeşen kaşıntısı nasıl geçer? Kurdeşene ne iyi gelir? Saraçoğlu kürü