11 Eylül 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkAnne / ÇocukDikkat! Çocuğunuz otizm olabilir! Otizm nasıl teşhis edilir? Tedavisi

Dikkat! Çocuğunuz otizm olabilir! Otizm nasıl teşhis edilir? Tedavisi

İçerikleri

Bebeklerde de görülebilen Otizm doğuştan gelir ve Nöro gelişim sürecinin bozukluğu olarak tanımlanabilir. Otizmin teşhis edilebilmesi içinse belirli bir sürenin geçmesi gerekir. Bebeklerin sosyalleşmeye başladıkları dönemlerde teşhis edilebilen bu rahatsızlık bazı belirtiler ile anlaşılabilmektedir.

Daha çok algı sorunu olarak kendini gösterir. Bebeğin dış dünya ile olan bağlantısı ve duyduğunu algılayıp algılayamaması otizm teşhisi sırasında dikkat edilen unsurlardır.

Otizm Nasıl Teşhis Edilir?

Otizm, çocuklarda 2 veya 3 yaşında daha belirgin hale gelir. Ancak çocuğun davranışlarına göre erken dönemde de anlaşılabilir. Bir çocukta Otizm belirtileri olup olmadığını anlamak için yaşıtlarıyla yan yana gelmesi bile yetebilir. Çocuklar belli bir gelişim sürecinde büyürler. Fakat Otizmli çocuklar bu gelişim sürecini dışında gelişme görülür. Hastalıktan öte bir farklılık olan Otizmin 3 çeşidi vardır ve aslında halk arasında bilinen Otizm, Otizm Spektrum’un bir alt çeşididir.

Otizmin neden meydana geldiği tam olarak bilinmemekle beraber beyin gelişimi sırasında bazı sinir uçlarının gelişim sırasında sorun yaşaması sonucu oluştuğu görüşü kabul edilmiştir. Hamilelik sırasında yapılan herhangi bir hareket ya da beslenme şekli otizm oluşmasına etken değildir. Otizm belirtileri ise şunlardır;

  • 1.aydan itibaren ebeveyninin yüzüne bakmıyorsa,
  • 2.aydan itibaren gülmeye başlamamışsa,
  • 3.aydan itibaren objeleri takip edemiyorsa,
  • Seslenildiğinde sese doğru tepki vermiyorsa,
  • İstediği herhangi bir nesneye karşı uzanmıyorsa,
  • 4.aydan itibaren tutma becerisi gelişmemişse,
  • 5 ve 6. Aydan itibaren konuşmaya çalışmıyor, hece çıkaramıyorsa,
  • İşitme becerisi yokmuş gibi davranıyorsa,
  • Göz temasını gerçekleştirmiyorsa bebekte otizm olma olasılığı yüksektir. Kesinlikle muayene edilmeli ve kesin teşhis konulmalıdır.

Ayrıca daha ileriki yaşlardaki otizmli çocuklarda nedensiz yere gülmek ya da ağlayarak öfke nöbetleri geçirmek, yaptıkları herhangi bir davranışın tehlikeli olduğunun farkında olmama gibi belirtiler de görülür.

Otizm Tedavisi Nasıl Yapılır?

Uygulamalı Davranış Analizi adı verilen bir tedavi yöntemi kullanır. Bir program belirlenir ve bu programa uyarak zaman içerisinde çocuğun tedaviye nasıl cevap verdiği değerlendirilir. Program çocuğun davranışlarını ele alır. Farklı öğretilere algıları açılmaya çalışılır ve programın başarı sonuç vermesi için sabırlı olunmalıdır. Uygulamalı Davranış Analizi tedavisi sırasında çocuğun becerileri ve geride kaldığı konular belirlenir. Daha sonra etkinlikler aracılığı ile yaşıtlarından geri kaldığı yönleri en aza indirilmeye çalışılır. Konuşmada zorluk, davranış bozukluğu ve olaylara verdikleri tepkiler değerlendirilir. Uzman öğretmenler aracılığı ile çocuğun, kendinin ve çevresinin farkında olması sağlanır. Yapılan araştırmalara göre bu özel eğitim sürecinde otizmli çocukların IQ seviyesinin 1 yıl içerisinde yüzde 25 oranında arttığı belirlenmiştir.