Anneden kopmak istemeyen çocuğun okula gitmek istememesi, okulu sevmemesi okul fobisi olarak adlandırılıyor. Sürekli annenin yanında büyüyen çocuk annesinden belki de ilk defa ayrı kalıyor ve bu süreçte ya annesini de yanında istiyor ya da okula gitmeyi reddediyor. Alışkın olmadığı bir ortam ve daha küçük bir çevreden büyük çevreye geçiş ve bir anda hayatına giren birçok arkadaş çocuğu tedirgin ediyor buda korkmasına sebep oluyor.
Okul Korkusunun Belirtileri Nelerdir?
Okulun ilk günlerinde ağlama, anneden ayrılmama isteği, okula gitmemek için diretme okul fobisi olan çocukların gösterdiği davranışlardandır. Okul fobisi okula başlandığı sırada kaynaklanabileceği gibi sonradanda kaynaklanabilmektedir. Yeni okula başlayanlarda görülen fobinin sebebi
- evden anne babada ayrılma olarak gösterilebilirken daha sonrasında çıkan belirtiler öğretmen, arkadaşlar gibi dışsal nedenlerden kaynaklanabilmektedir.
- Çocuğun okulda arkadaşlarınca şiddete uğraması,
- dışlanması ve çocukla alay edilmesi
- öğretmen tarafından çocuğa uygulanan fiziksel veya sözlü şiddetle okul fobisine sebep olabiliyor.
Okul fobisi başta sinyaller veren bir durumdur. İlk başta okuldan kaçmak için hastalık gibi küçük bahanelerin arkasına sığına çocuk zamanla okula gitmeyi tümden reddetmektedir.
Veli Öğretmen İş Birliği Şart
Yeni okula başlayan çocukların yaklaşık olarak %4’ünde görülen okul fobisi yaş ilerledikçe düşüş göstermektedir. Ancak ileri yaşlarda görülen okul fobisinin tedavisi de zor olmaktadır. Çocuğunun okul fobisi olan velilerin en çok merak ettiği ve araştırdığı konu ise okul korkusu nasıl yenilir konusudur. Okul fobisinin yenilmesi için öncelikli olan ebeveynlerin çocuğun öğretmeni ile uyum içerisinde çalışması yani iş birliğidir.
Çabalar Karşılıksız Kaldığında Uzman Yardımı Alınmalı
- Okula gitmek istemeyen çocuk çeşitli şeylerden mahrum bırakılarak cezalandırılmamalı
- okula gitmesine teşvik edici davranışlarda bulunulmalıdır.
- Okulun ne kadar önemli ve gerekli olduğu çocuğa farklı yollarla anlatılmalı,
- öğretmen aile işbirliği içerisinde çocuğa birtakım sorumluluklar vererek okula gitmeye teşvik edilmelidir. Ancak tüm bunlar sonuç vermediğinde mutlaka bir çocuk psikiyatrı ile görüşülmelidir.
Okul Korkusunu Yenmek için Yapılabilecekler
- Okul fobisi olan çocuğun okuldan iyice soğumaması için mutlaka okula gitmesi gerekmektedir. Ne kadar uzun süre okula gitmezse okul fobisini yenmesi de o kadar fazla zaman almaktadır.
- Çocuğun okul fobisini yenmesinde etkili olacak bir diğer yöntem ise çocukla yapılacak veda seremonisinin kısa sürmesi ve eğer çocuk servisle okula gidiyorsa kapıdan uğurlanması servise kadar inilmemesi gerekliliğidir. Servisle okula gitmeyen çocuklar içinse ebeveyn çocuğu sınıfa kadar getirmemeli okul kapısında ayrılmalıdır.
- Çocukların okul fobisinin temelinde anne veya babadan ayrı kalma korkusu yatmaktadır bu yüzden ebeveynlerin çocukları ayrılıkla tehdit etmemesi önemlidir.
- Özellikle yeni okula başlayacak çocuklar için okul önceden tanıtılmalı ve korkulacak bir yer olmadığı fikri çocuğa empoze edilmelidir.
- Çocuğun ihtiyaçları için çıkılan okul alışverişinde seçimleri ona yaptırmakta bu ürünleri okulda kullanması için onu heveslendirecektir buda dikkat edilecek bir konudur.
Öğretmenlere de Büyük Görev Düşüyor
Okul öncesi okul fobisi de aynı okul fobisi gibi özelliklere sahiptir. Okul fobisini yenmede öğretmenlere de büyük görev düşmektedir.
- Günümüzde oldukça kalabalık olan sınıflarda düzeni ve sessizliği sağlamak güçtür ancak bu düzeni sağlarken bağırmak ve tehdit gibi çocukları ürküten şekillerde konuşmak okul fobisini tetikleyeceği için bu davranıştan kaçınılmalıdır.
- Öğretmenin okul fobisi olan çocuğu arkadaşlarıyla kaynaştırarak oyunlar kurması da okul fobisini yok edebilecek yöntemlerdendir.