19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaKadınPratik BilgilerÇocuklara Cinsel Eğitim Nasıl Verilmeli?

Çocuklara Cinsel Eğitim Nasıl Verilmeli?

İçerikleri

Çocuğunuza cinselliğin gayet normal bir şey olduğunu açıklamalısınız. Mahrem yerleri neresi, kimlerden nasıl korunmalılar bunların ona düzgün bir şekilde açıklamasını yapmalısınız. Makalemizde ise ebeveyn olarak cinsel eğitim nasıl olmalı, ona bir bakalım.

Cinsel Eğitim Vererek Taciz Ya Da Tecavüz Gibi Durumların Önüne Geçebilirsiniz

Çocuklara cinsel eğitim verilmediği sürece, çocuklar gizli saklı tutulan bu konuyu daha çok merak edeceklerdir. Böylelikle de etraftan yalan yanlış, kulaktan dolma bilgilerle sahip olacaklardır. Bu durum ise büyük tehlikeleri doğurabilir. Bu nedenle, çocuklar oyun oynarken farkına varmadan hoşlantı duygusu gelişebilir, sonrasında çocukların oyun dediği durum, tacize kadar bile varabilir. Cinsellik bir çocuk için kapalı bir kutu olarak kalmaya devam ederse, ileriki yıllarda daha büyük felaketlere yol açabilir. Yani bu durum birçok sorunlara yol açabilmektedir.

Yaşa Kadar Cinsel Eğitim

Cinsel eğitim, yaştan yaşa farklılık göstermektedir. Yani anaokuluna giden bir çocuk ile ergenliğe gelmiş bir çocuğun cinsel eğitimleri birbirinden oldukça farklı olacaktır. Örneğin anaokulu çağındaki bir çocuğu ele alalım. Bu yaşlarda cinselliğin ne olduğunun dahi farkında olmayan çocuk gösterdiği davranışları bazen cinsellik içermektedir. Bunu fark eden anne baba ise çoğu zaman  panik halinde bu hareketi yapmaması gerektiğini belirtir. Çocuk için ise gösterdiği hareket, yeni bir harekettir ve anne babasının sürekli olarak yapma demesi ona garip geldiğinden dolayı hareketi yapmaya devam eder. Buradaki önemli nokta, anne ve babanın sakin kalmayı başarmasıdır. Eğer anne baba sakin kalırsa ve çocuğa karşı büyük bir tepki göstermezlerse, çocukta bu hareketi yapmayacaktır.

cinsel egitim nasil verilir Çocuklara Cinsel Eğitim Nasıl Verilmeli?
Yaşa Kadar Cinsel Eğitim

Çocuklara Mahremiyet Öğretilmelidir

Cinsel eğitimin en önemli adımlarından biri de çocuğa mahrem kavramının öğretilmesidir. Çocuk evde üstünde hiçbir şey olmadan dolaşmamalı, küçüklüğünden itibaren mahremiyet alanları öğretilmeli, kıyafetleri ona göre seçilmeli ve sınırları belirlenmelidir.

Çocuğun Cinsel Kimliğini Bulmasına Yardımcı Olmalısınız

Çocuğunuz erkekse erkek, kızsa kız olarak yetişmesine özen göstermelisiniz. Teyzeler, halkalar ya da ablalar arasında yetişen erkek çocukları bazen kız hareketleri gösterebilmekte ve o şekilde davranabilmektedirler. Aynı şekilde, kız kıyafetleriyle büyütülen erkek çocukları için de kız hareketleri yapmaları söz konusudur. Bu şekildeki davranışlar, çocukların cinsel kimlik dediğimiz kavramı olumsuz yönde etkilemektedirler. Bu durum çocuğun çevresindeki insanların çocuğun cinsel kimliğini yanlış öğretmeninden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle çocuklarınıza cinsel kimliğinden başka özellikler yüklemeye gayret gösterin. İleriki hayatında büyük ve aşılmaz problemlere yol açabilir.

Sorular Cevap Bulmalı

Çocukların meraklı olduğundan yukarıda bahsetmiştik. İşte çocukların meraklı oldukları konulardan birisi de dünyaya nasıl geldikleri, var olduklarıdır. Çocuklara leyleklerin onu getirdiğinin söylenmesi yalanı çocuklara inandırıcı ve samimi gelmemektedir. Bu nedenle çocuklara yalan söylemek yerine üstü kapalı bir şekilde anlatmak onların güvenini sarsmayacaktır. Yani, cinsel ilişki anne baba arasında gerçekleşen bir  ilişki, fakat biraz daha büyüdüğünde anlayabileceğin bir ilişki türü olarak açıklamak daha mantıklı olacaktır.

cocuklara cinsel egitim nasil verilir Çocuklara Cinsel Eğitim Nasıl Verilmeli?
Sorular Cevap Bulmalı

Çocuğunuzla İletişiminizi Sıkı Tutun

Herkesin de bahsettiği gibi ebeveynler ve çocuk arasındaki ilişki kuvvetli bir bağla bağlanmış olmalıdır. Yani çocuk herhangi bir problem yaşadığında gelip sizinle rahatlıkla konuşabilmeliler. Cinsel taciz ya da tecavüz gibi durumlarda günümüzde birçok çocuk anne ya da babasının kızacağını düşünerek ya da utanarak böyle bir durumu ebeveynleriyle paylaşmamaktadırlar. İşte böyle bir durumun önüne geçilmesi açısından çocuğunuzun her zaman yanında olduğunuzu ona göstermeli ve hissettirmelisiniz.