25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaKadınCilt BakımıCiltte kuruluk neden oluşur, nasıl geçer? Saraçoğlu tedavisi

Ciltte kuruluk neden oluşur, nasıl geçer? Saraçoğlu tedavisi

Ciltte kuruluk cildin en üst tabakasında yeterli su bulunmamasından kaynaklanan bir cilt problemidir. El, dirsek ve dudak bölgeleri ciltte kuruluktan en çok etkilenen bölgelerdir. Peki ciltte kuruluk neden olur, hangi yollarla giderilir? Bitkisel yollarla nasıl giderilir? Ciltte kuruluğa dair merak edilenler yazımızda.

İçerikleri

Ciltte kuruluğun en çok görüldüğü mevsim olan kışa çok az zaman kaldı. Soğuk hava, rüzgar ve sıcak duşun zararlı etkisi bir araya geldiğinde ciltteki nem oranı bir hayli azalır ve ciltte kuruluk sonucunda pullanmalar meydana gelir. Ciltte meydana gelen kuruluk, pullanmalar ve dökülmeler ile ilgili tüm merak edilenler için yazımızı okumaya devam edin.

Ciltte Kuruluk Nedenleri

Ciltte kuruluk nedenleri oldukça çeşitlidir. Havanın sıcaklığı ve nem durumu ciltteki kuruluğun oluşmasının önemli nedenlerinden biridir. Kış aylarında ciltteki nem en az seviyeye düşer ve cilt kurur.

Isınma için kullanılan kalorifer, soba, şömine gibi araçlar ortamdaki nemi azaltır ve ciltte kuruluğun oluşmasına neden olur. Sıcak duşlar, sert sabunlar, yeterli sıvı alınmaması da ciltteki nemin azaltarak cilt kuruluğuna sebebiyet verir. Sedef hastalığı gibi cilt problemleri sonucunda da ciltte kuruluk oluşabilir. İlaçların yan etkisi de bir başka nedendir.

Çalışmayan tiroit bezleri metabolizmayı etkiler. Ciltte kuruluk metabolizmadan etkisiyle ortaya çıkabilir. Düşük yağ içeren diyetlerde vücut kendisi için yararlı yağlardan mahrum kalabilir. Esansiyel yağ asitleri bunlardan biridir ve cildin nemli kalmasını sağlar. Bu yağ vücuda alınmadığında ciltte kuruluk meydana gelebilir. Pullanma, kaşıntı ile sonuçlanabilir. Yaş ilerledikçe cilt incelmeye ve kurumaya başlar.

Ciltte Kuruluk Belirtileri Neler?

Ciltte Kuruluk Belirtileri Neler?

Ciltte kuruluk belirtileri yaş, sağlık durumu, yaşanan yer, dışarıda geçirilen zaman ve sorunun kaynağına bağlıdır.  Görünen belirtileri şunlardır:

  • Duştan sonra ciltte oluşan gerginlik hissi
  • Sert görünen cilt
  • Kaşıntı
  • Ciltte pullanma ve soyulma
  • Ciltte çizgiler ve çatlaklar
  • Ciltte kırmızılık
  • Enfeksiyonlar

Cilt Kuruluğu Geçer Mi?

Ciltteki kuruluk geçer mi diye sorulduğunda bunun cevabı evettir. Bunun için kendi hazırladığınız doğal nemlendirici karışımları kullanabilirsiniz.

Cildiniz nem dengesini kaybettiği takdirde dengeyi sağlamak için yağ üretir ancak kullanılan sabunlar bu doğal yağın oluşumunu engelleyebilir. Böyle durumlarda bakım yağları kullanmanız tavsiye edilir. Avokado yağı, Hindistan cevizi yağı ve lavanta yağını tercih edebilirsiniz.

Ciltteki Kuruluk ve Pullanmaya Ne İyi Gelir?

Ciltteki kuruluktan ve pullanmadan kurtulmak istiyorsanız bazı basit önlemler alabilirsiniz.

Banyo alışkanlıklarınızı değiştirin: Ilık su ile duş almayı tercih edin. Duş süresini on dakika ile sınırlı tutun. Cildinizi nazik bir havlu ile kurulayın. Duştan sonra nemlendirici kullanmaya önem gösterin.

Losyanlar yerine krem tercih edin: Kremler losyonlara nazaran daha az tahriş edicidir.

Dudak balmı kullanın: Ciltteki kuruluktan en çok etkilenen bölgelerden biri dudaklardır. Dudaklarda çatlak ve kanama olmasını önlemek için düzenli olarak dudak balmı kullanın.

Tahriş edici olmayan kıyafetler ve çamaşır deterjanları tercih edin: Kıyafet tercihlerinizi yumuşak kumaşa sahip olanlardan yana kullanın. Çamaşır deterjanını alırken de hipoalerjenik etiketi bulunanları almaya özen gösterin.

Isı kaynağına yakın mesafede bulunmayın: Isı kaynakları çevresindeki havayı kurutur. Yakın oturduğunuz takdirde cildinizi de kurutabilir.

Kuru Cilt ve Sivilce

Kuru cildin devamlı kazıyarak temizlenmeye çalışılması ciltteki yağ dengesini bozar ve sivilce artışına neden olur. Bunun yanında mevsim değişiminde cilde uygun bakım yapılmazsa kuruyan cilt sivilce üretebilir. Asitli ve kafeinli içecekler cildi kurutarak sivilce oluşumuna ortam hazırlayabilir. Kuru ciltte sivilce çıkmaması için alabileceğiniz önlemler var.

  • Sert olmayan temizleyicilerle yüzünüzü düzenli olarak temizleyin.
  • Kullandığınız kozmetik ürünlerin yağ salgısını tetikleyici olmamasına özen gösterin.
  • Çok sıcak su ile duş almayın.
  • Bol bol su tüketin.
  • Düzenli olarak cildinizi nemlendirin.

Cilt Kuruluğu Bitkisel Tedavi

Cilt kuruluğu bitkisel tedavi yöntemleri ile cildinizi nemlendirerek ciltte kuruluğu giderebilirsiniz.

Cilt Kuruluğu Aloe Vera: Aloe vera doğal bir nemlendiricidir. Ciltte kuruluğu kimyasal ürünler kullanmadan gidermek istiyorsanız en büyük yardımcılarınızdan biri aloe vera olacak. Aloe vera maskesi için dört yemek kaşığı aloe vera jeli, iki yemek kaşığı yoğurt ve altı kaşık salatalık suyu gerekli. Malzemeler bir kâsede iyice sonra karıştırdıktan sonra kuruluktan şikayet ettiğiniz bölgeye karışımı sürün. Yirmi dakika kadar bekletin ve ılık su ile durulayın.

Cilt Kuruluğu Zeytinyağı: Zeytinyağı cilt kuruluğu için cildi nemlendirir, içindeki E vitamini sayesinde cildi besler. Zeytinyağını günde iki üç kere kullanabilirsiniz. Parmaklarınızı zeytinyağına batırıp dairesel hareketler eşliğinde cildinizi masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Ciltte kuruluk kalmayıncaya değin bu işleme devam edebilirsiniz.

Cilt Kuruluğu Avokado: Avokado içinde A ve E vitaminleri bulundurur. Bu vitaminler cildin onarılmasını sağlar. Avokado ile bir maske hazırlamak için iki adet avokado ile bir tatlı kaşığı bal gerekli. Püre haline getirdiğiniz avokadoların içine balı ilave edin. Kuruluk problemi yaşadığınız bölgeye sürün ve yarım saat bekleyin. Ilık su ile durulayabilirsiniz. Bu maskeyi haftada iki ila üç kez uygulayabilirsiniz.

Bebeklerde Cilt Kuruluğu

Bebeklerde cilt kuruluğu son derece normaldir çünkü dolaşım sistemi yeni doğanlarda henüz gelişmemiştir. İlerleyen aşamalarda da cilt kuruluğu bebeklerde ciltleri oldukça hassas olduğu için görülebilir. Anne ve baba cilt kuruluğunun nedenini iyi araştırmalı ve gerektiğinde bir hekime danışmalıdır. Bebeklerde cilt kuruluğunun nedenleri şunlar olabilir:

  • Genetik faktörler
  • Bebeğin cildini tahriş edecek kozmetik ürünlerin cildine temas etmesi
  • Çamaşırları yıkanırken alerjik bir deterjan tercih ediliyor olunması
  • Hormonlar
  • Bağışıklık sisteminin zayıf olması

Bebeklerde cilt kuruluğunu gidermek için düzenli olarak vücudunun nemlendirilmesi gerekir. Bunun için doğal yağlar kullanabilirsiniz. Shea yağı bebeğinizin cildini nemlendirirken niacinamide kaşıntı hissini yatıştırır ve rahatlatır. Bebekler için tercih ettiğiniz kıyafetler pamuklu ve kullandığınız ürünler parfümsüz, dermatolog onaylı olmalıdır.

Cilt Kuruluğu Gideren Besinler Neler?
Cilt Kuruluğu Gideren Besinler Neler?

Cilt Kuruluğu Gideren Besinler Neler?

Cilt kuruluğu beslenme düzeni ile ilişkilidir. Bu nedenle tüketeceğiniz bazı besinler ciltte kuruluğu giderecektir. Öncelikle günlük diyetinizde bol bol su bulunmalıdır. Su cildinizin nemli olmasını sağlayacak ve kurumasının önüne geçecektir.

Cilt altındaki yağ tabakası cildin yumuşak ve nemli olmasını sağlar. Yağlı balıklar da bu yağ tabakasını koruyarak ciltte kuruluğun önüne geçer. Cevizin içerdiği esansiyel yağ asitlerini vücut kendi üretemez. Ayrıca ceviz E ve C vitamini içerir. Bu nedenle günde beş altı tane ceviz yemek ciltteki hasarın tamir olmasını sağlar ve cilt sağlığını destekler.

Ciltte kuruluk için tüketebileceğiniz diğer besinler ise şunlardır:

  • Brokoli
  • Soya
  • Yeşil Çay
  • Hindistan cevizi
  • Avokado
  • Zeytinyağı
  • Havuç

Cilt Kuruluğu Çatlak Yapar Mı?

Cilt kuruluğu çatlak yapar mı merak edilmektedir. Cilt kuruluğu arttıkça ciltte pul pul dökülmeler, ince çizgiler, pürüzlenme, yarıklar ve çatlaklar oluşabilir. Hatta çatlamış cildin en yaygın nedenlerinden birisi kuru cilttir.

Kuru Cilt Egzama

Kuru cilt ile egzama sıklıkla karıştırılmakta.  Egzama tıpkı cilt kurulu gibi kendini kızarlık, kuruluk ve kaşıntı gibi belirtilerle ortaya çıkar. Pullanma, yanma hissi, iltihaplanma diğer belirtileridir. Cilt kuruluğu genellikle çevresel nedenlerle yaşanırken egzamanın genetik bir hastalık olduğu düşünülmektedir.

Egzamanın kesin bir tedavisi henüz bulunmuyor ancak etkilerini minimum düzeye indirmek için bazı önlemler alınabilir. Egzamayı tetikleyecek olan deterjan, parfüm, saç boyalarından uzak durulmalıdır. Güneşe uzun süre maruz kalınmaması önerilir. Bazı metaller de tetikleyebilir, bu metalleri tespit ettikten sonra daha az temas edilmeye özen gösterilmelidir.

Cilt Kuruluğunu Giderici Maske

Cilt kuruluğunu giderici maske kozmetik ürünler arasından da tercih edilebilir, evdeki ürünlerle doğal olarak da hazırlanabilir. Kozmetik ürünler arasından nemlendirici yüz maskelerini tercih etmelisiniz. Evde kendiniz bir maske hazırlamak isterseniz doğal nemlendirici özelliği olan avokado, aleo vera, bal gibi ürünleri tercih edebilirsiniz. Doğal yağlar da bu aşamada yardımcınız olacaktır. Evde kendinizin hazırlayabileceği bir maske örneği yazımızın devamında.

İki yemek kaşığı aloe vera jeli, yarım avokado, bir yemek kaşığı bal ve bir tatlı kaşığı hindistan cevizi yağını bir kâsede iyice harmanlanana kadar karıştırın. Neme gereksinim duyan bölgeye uygulayın ve on dakika bekleyin. On dakikanın sonunda yüzünüzü yıkayabilirsiniz.

Cilt Kuruluğu Hangi Vitamin Eksikliğinden Olur?
Cilt Kuruluğu Hangi Vitamin Eksikliğinden Olur?

Cilt Kuruluğu Hangi Vitamin Eksikliğinden Olur?

Cilt kuruluğu hangi vitamin eksikliğinden olur diye bilmek bu sorunu çözebilmek için önemlidir. Ciltte kuruluk A vitamini eksikliğinden dolayı ortaya çıkabilir. Cildin pul pul dökülmesi yeteri kadar A vitamini almadığınızın işaretidir. Aynı şekilde cilt kuruluğunun oluşmasına D vitamini eksikliği de neden olabiliyor. Vitaminlerin yanında omega-3 takviyesi de cilt kuruluğu sorununda kullanılması öneriliyor.

Cilt Kuruluğu için Krem Eczane

Cilt kuruluğu için eczanede tercih edebileceğiniz birçok krem bulunmaktadır. Bunlar nemlendirici kremler, bakım kremleri ve yatıştırıcı kremler olabilir. Cilt kuruluğu için tavsiye edilen bazı kremler şunlardır:

  • Bepanthol Sensiderm
  • Bioderma Atoderm Nutrition Cream
  • Derma E Ultra Hydrating Alkaline Gel Booster
  • Avene XeaCalm AD Soothing Concentrate
  • SVR Topialyse Barriere Cream
  • Topicream DR Emollient Balm
  • Jowea Moisturizing Rich Cream

Cilt Kuruluğuna Bitkisel Çözüm İbrahim Saraçoğlu

Cilt kuruluğu için İbrahim Saraçoğlu bitkisel çözüm bulunmaktadır. Kaynamış suyun içine bir tutam lavanta ilave edin. On beş dakika boyunca kaynamalıdır. Bu hazırlanan kür akşam yemeklerinden sonra on beş gün boyunca tüketilmelidir.

Diğer bir kür ise bir su bardağı kaynayan suya yulaf samanından bir tutam atın ve on dakika boyunca kaynatın. Ilık bir hala geldiğinde kuru bölgelere bastırmadan sürün. Kürü sürdüğünüz bölgeleri yarım saat boyunca yıkamayın.

Cilt Kuruluğu Suna Dumankaya Bitkisel Tedavi

Bir avokadoyu bir kâsede püre haline getirin. İçine bir tatlı kaşığı bal ilave edin. İki üç damla limon suyunu da ekledikten sonra karıştırın. Oluşan karışımı cilde uygularken masaj yapmayı unutmayın. Bu maske ile pul pul, aşırı kuru olan cildiniz nemlenecek ve kendisini onaracaktır.