Burun, vücutta sivilcelerin en sık görüldüğü bölgelerden biridir. Burunda sivilce oluşmasının birkaç farklı nedeni vardır, ancak burun aknesi bazen altta yatan daha ciddi sağlık sorunlarının bir işareti olabilir. Benzer fakat farklı bir durum olan akne rosacea ile karıştırılmaması için, burun sivilcesi semptomlarını kontrol etmeye yardımcı olan hem OTC hem de RX olmak üzere çeşitli tedaviler vardır.
Burunda Sivilce Çıkması Ne Anlama Geliyor?
Akne vulgaris, bakteri, aşırı sebum, ölü deri hücreleri ve kalıntıların bir kombinasyonunun gözeneklerde sıkışıp cilt yüzeyinde lekelere yol açmasıyla oluşur.
Bazen burun sivilcesi (aknesi) diğer sağlık sorunlarının göstergesi olabilir. Burun kenarında ortaya çıktığında hormonal salınımların bir işareti olabilirken, uçtaki lekeler sindirim sorunlarının, stresin ve hatta yorgun uyanmanıza neden olan kötü uykunun bir belirtisi olabilir.
Geleneksel Çin tıbbında, burunda sivilce ortaya çıkması kardiyovasküler sorunların bir belirtisi olduğuna inanılır.
Akne Vulgaris ve Akne Rosacea
Benzerlikleri nedeniyle akne vulgaris ve akne rozasea hastalar tarafından sıklıkla karıştırılmaktadır. Bununla birlikte, her ikisi de burun üzerinde, bazen aynı anda ortaya çıksalar da, iki durum, cildi etkileme biçimleri bakımından karakteristik olarak farklıdır.
Akne vulgaris, akne, siyah nokta, kistler ve sivilcelerle uyumlu bir akne şeklidir, oysa akne rozasea sadece aknedir ve aslında rozaseanın spesifik bir alt kümesidir.
Aralarındaki fark, akne rosacea’nın tipik özelliği aşırı kızarıklık, ciltte iltihap ve şişlik, genellikle burundan başlayıp yanaklara yayılan, ancak asla yüzün tamamı veya vücudun herhangi bir yerinde değil. Akne rozasea bazen burnu belirgin şekilde büyümüş gibi gösterecek kadar şişmeye neden olabilir.
Akne vulgaris ise daha önce bahsedilen aşırı yağ, bakteri ve tıkanmış gözenekler ile kendini gösterir ve beyaz nokta, siyah nokta veya küçük irin dolu şişlikler olarak kendini gösterir. Ayrıca akne rozaseada olduğu gibi sadece burun ve yanaklarda değil, yüzün herhangi bir yerinde görülebilir.
Burunda Sivilce Neden Çıkar?
Burunda sivilce neden çıkar diye merak ediyorsanız hemen yanıtlayalım. Burun aknesi tüm formlarında hormonal değişiklikler, diyet, kötü hijyen ve bazı ilaçlar dahil olmak üzere bir dizi faktör tarafından tetiklenebilir. Aknenin ayrıca genetik bir bileşene sahip olduğu anlaşılmaktadır.
Burun, gözeneklerin tipik olarak yüzün diğer yerlerinden daha büyük olması nedeniyle sivilceye karşı özellikle hassastır, bu da kir ve bakterilerin nüfuz etmesini ve bunları tıkamasını kolaylaştırır. Sorunu daha da karmaşık hale getiren, burundaki cilt de daha yağlıdır, bu nedenle daha büyük gözenekler ve aşırı yağın (sebum) birleşimi burnu özellikle sivilceye karşı savunmasız bırakır, bu da yağla beslenir ve siyah nokta, beyaz nokta ve püstüllere neden olur.
Beyaz Noktalar:
Aşırı sebum, ölü cilt hücreleri, kir ve bakteriler gözenekleri tıkadığında ve akne olarak ortaya çıktığında beyaz noktalar oluşur. Beyaz noktalar, cilt yüzeyinde küçük, yuvarlak, beyaz yumrular olarak görünen kapalı uçlarıyla karakterize edilir.
Gözeneklerde sıkışabilen büyük miktarda sebum nedeniyle burunda beyaz noktalar yaygın olsa da, stres, kaygı ve ergenlik, menstrüasyon, menopoz ve diğer durumlardan kaynaklanan hormonal dalgalanmalar dahil olmak üzere birkaç başka faktör beyaz noktaların gelişmesini etkileyebilir. . Beyaz kafalar, sebumun çok olduğu bölgelerde gelişir, bu da burnu bu tür sivilceler için en önemli yer haline getirir.
Siyah Noktalar:
Burundaki siyah noktalar, beyaz noktalarla aynı nedenlerle oluşur; gözenekleri tıkayan aşırı sebum, ölü deri, kalıntılar ve bakteriler. İkinci tip akne ile kıl köklerinin kapatıldığı yerler dışında, siyah noktalarda gözeneklerin üst kısmı açık kalır. Gözenekteki yağ ve kalıntı elementlere maruz kaldığında oksitlenir ve lekenin üst kısmında gri veya siyah bir renk bırakır, dolayısıyla “siyah nokta” etiketini alır.
Püstüller:
Burundaki püstüller, gözenekler derinden tıkandığında gelişir ve küçük irin dolu şişliklere neden olur. Püstüller, iltihaplı akne olarak karakterize edilir ve beyaz noktalardan farklıdır, çünkü dokunulduğunda ağrılıdırlar ve sertleşmiş sebum ve ölü deri hücreleri yerine irin içerirler. Siyah nokta ve beyaz noktalarda olduğu gibi, püstüller de yağ bezlerinin yakınında meydana gelme eğilimindedir, bu da neden bu kadar sık burunda göründüklerini açıklar.
Burunda Sivilce (Akne) Nasıl Geçer? Tedavileri
Akne vulgaris, bazen farklı tedaviler gerektiren inflamatuar veya inflamatuar olmayabilir. Hafif ila orta dereceli sivilce formları için, her iki çeşit için de birçok reçetesiz ilaç etkilidir. Ağrılı kistler veya nodüller ile karakterize edilen daha şiddetli inflamatuar akne vakaları, bir dermatologun hizmetlerini gerektirebilir.
Temizleyiciler
Salisilik asit:
Salisilik asit , OTC akne ilaçlarının altın standardı olarak kabul edilir ve bu duruma yardımcı olmak için tasarlanmış birçok krem ve jelde yaygın olarak bulunur. Bir beta hidroksi asit (BHA) eksfoliyan salisilik asit olarak bakterileri öldürmez veya sebum üretimini engellemezken, ölü hücreleri ve gözeneklerdeki kalıntıları gidererek ve akne lezyonlarının oluşmasını engelleyerek çalışır. Bir antibakteriyel ajan olmadığı için, daha kapsamlı bir tedavi için genellikle benzoil peroksit ile birleştirilir.
Benzoil peroksit:
Benzoil peroksit, OTC akne tedavilerinde yaygın olarak bulunan bir diğer bileşendir. Salisilik asit gibi, bu bileşik bir eksfoliyandır, ancak benzoil peroksit de bakterisittir, yani sadece gözenekleri temizlemeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda bakterileri öldürür. Bununla birlikte, orta derecede sebum üretimi yapmaz ve şişmeyi azalttığı için, inflamatuar akne ve akne rozasea vakaları için en uygun kabul edilir.
Topikal retinoidler:
Retinoidler özellikle gözenekleri açıp tıkama konusunda iyidir. Sebum ve ölü deri hücrelerini tıkanmış saç köklerinden etkili bir şekilde çıkararak, diğer akne ilaçlarının daha iyi çalışmasını sağlar. A vitamininden türetilen retinoidler, hem inflamatuar hem de inflamatuar olmayan akne için temel bir topikal tedavidir ve genellikle diğer akne tedavileriyle birlikte kullanılır.
İzotretinoin
İzotretinoin, tipik olarak şiddetli inflamatuar akne vakaları için ayrılmış güçlü bir oral retinoiddir. Yağ bezlerini küçülterek, cilt tarafından üretilen yağ miktarını azaltarak çalışan bir RX tedavisidir. Güçlü, oldukça etkili bir akne ilacı olsa da, uzun bir potansiyel yan etki listesi ile birlikte gelir, bu yüzden birçok sağlık uzmanı tarafından son çare olarak düşünülür.
Profesyonel Tedaviler
Lazer tedavisi:
Bir hastanın cilt tipine ve rengine göre, herhangi bir kişinin akne durumu için hangisinin en iyi olduğunu belirleyen birkaç farklı lazer cerrahisi türü vardır. Akne için lazer tedavisi, cilde yönlendirilen, iltihaplanmayı ve akneye neden olan bakterileri azaltan ve cildin kendini yenilemesi için uyaran yüksek yoğunluklu bir ışık darbesi içerir.
Kimyasal peeling:
Kimyasal peelingler reçetesiz satılmaktadır ancak şiddetli akne vakaları için profesyonel tedavi gereklidir. Peelingler, glikolik veya salisilik asit gibi bir ajanla cildi pul pul dökerek epidermisin yüzey tabakasının yavaş yavaş soyulmasına ve yenilenmiş cildin yüzeye çıkmasına izin vererek cildin kendini iyileştirmesini teşvik eder.
Akne Rozasea Tedavisi
Koşullar arasında bir miktar örtüşme olduğundan, akne vulgaris ve akne rozasea, ışık/ lazer tedavisi, oral ve topikal antibiyotikler, izotretinoin ve diğerleri dahil olmak üzere birkaç olası tedaviyi paylaşır. Bununla birlikte, aşağıdaki tedavi yaklaşımları daha çok rozaseaya özgüdür.
Tetrasiklin, doksisiklin ve minosiklin gibi oral antibiyotikler, orta dereceli rosaceayı tedavi etmek için yaygın olarak reçete edilir. Bu ilaçlar, iltihabı azaltarak akne benzeri sivilceleri ve akne rosacea’nın kızarıklığını engellemeye çalışır.
Azelaik asit jel, köpük ve krem formunda gelir ve iltihabı azaltarak, gözeneklerdeki bakterileri öldürerek ve vücudun akne ve sivilceye yol açabilen doğal bir madde olan keratin üretimini azaltarak akne rosacea’nın neden olduğu kızarıklık ve şişliği gidermek için kullanılır.
Metronidazol, jel veya krem halinde bulunan başka bir topikal antibiyotiktir. Onlarca yıldır akne rosacea için temel bir tedavi olmuştur. Durumun semptomatik olan şişlik kızarıklığını ve akne benzeri lekeleri azalttığı gösterilen anti-inflamatuar özellikler içerir. Metronidazol, nötrofil kemotaksisini değiştirerek ve reaktif oksijen türlerini etkisiz hale getirerek bir anti-inflamatuar ilaç olarak çalışır.
Burunda Çıkan Sivilceler Nasıl Geçer? Ev Tedavisi
Burunda sivilce
Sodyum sülfacetamid ve kükürt:
Reçetesiz veya reçeteli krem olarak temin edilebilen kükürtün hem akne vulgaris hem de akne rosacea semptomlarını azalttığı gösterilmiştir. Genellikle metronidazol ve diğer antibiyotik ilaçlara alternatif olarak kullanılır. Kükürt, cildin kurumasına ve soyulmasına neden olan ve eksfoliyan işlevi gören bir keratolitiktir. Kükürtün ayrıca ciltteki bakterilerin çoğalmasını önlediğine inanılır, bu da yeni lekelerin gelişmesini engeller.
Çay Ağacı Yağı:
Durumun tedavisinde benzoil peroksit kadar etkili olabileceğini gösteren çalışmalarla, güçlü bir doğal sivilce savaşçısı olduğu kanıtlanmış esansiyel bir yağdır. Antiseptik, antienflamatuar ve antibakteriyel özellikler içerir ve bazı hastalar tarafından tercih edilir. Çünkü birçok geleneksel akne ilacına kıyasla nispeten yumuşak ancak etkili bir tedavidir.
Özet
Burunda sivilce görülmesi, yüzün bu kısmındaki daha büyük gözeneklere ve daha fazla sebum üretimine atfedilebilecek yaygın bir durumdur. Siyah nokta, beyaz nokta ve püstüllerle karakterize edilen çoğu burun aknesi inflamatuar değildir ve rosacea’nın bir alt kümesi olan benzer bir akne benzeri durum olan akne rozasea ile karıştırılmamalıdır. Farklı koşullar olmasına rağmen, hem akne vulgaris hem de akne rosacea tedavileri, oral antibiyotikler ve kimyasal peeling gibi bazı profesyonel prosedürlerin semptomlarını iyileştirmede etkili olduğu kanıtlanmıştır.
Bunlar da ilginizi çekebilir!
- Neden burunda sivilce çıkar? Burun sivilceleri için 5 etkili öneri
- Sivilce neden oluşur? Sivilcelerin çıktığı yere göre anlamları neler?
- Diş macunu ile burundaki siyah noktalardan kurtulmak mümkün mü?
- Terramycin burun içine, kulağa, göze, vajinaya sürülür mü?