28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaKadınCilt BakımıNeden burunda sivilce çıkar? Burun sivilceleri için 5 etkili öneri

Neden burunda sivilce çıkar? Burun sivilceleri için 5 etkili öneri

Bazen bir deri rahatsızlığı bazen ise yetersiz cilt bakımından kaynaklanan sivilce, burun üzerinde çıktığında daha rahatsız edici olur. Peki, burunda sivilce neden çıkar ve nasıl geçer? Deri altı sivilceler için ne yapılabilir? Daha fazlasını haberimizin detaylarında bulabilirsiniz.

İçerikleri

Güne burunda sivilce ile başlamak sizce de can sıkıcı değil mi? Burun ve çevresi sivilce oluşumuna meyilli bir bölgedir. Burunda çıkan sivilceler daha ağrılı olabilir. Ayrıca çil görünümlü iz ve lekeye müsaittir. Evde doğal yöntemlerden faydalanarak, sivilceleri kurutmak mümkündür. Bunun için etkili önerileri bir araya getirip, derledik. Ancak öncelikle neden burunda sivilce çıkar sorusuna cevaplar bulalım. Hazır mısınız?

Neden Burunda Sivilce Çıkar?

Burunda sivilce nedenleri çeşitli etkenlere bağlıdır. Aşağıyı okuyarak, inceleyelim.

Tıkanık geniş gözenekler

Akne için en sıcak ortamı tıkanık geniş gözenekler karşılar. Geniş gözenekler içinde biriken sebum ve kir gözenekleri tıkar. Yağın artması, doğal yağ sebumunun aşırı salgılanmasına yol açar. Tıkanmış gözenekler beyaz ve siyah nokta oluşumuna da ortam hazırlar.

Kıl dönmesi

Derinin altında gerçekleşen kıl dönmesi burunda sivilce oluşumuna izin verir. Burun ve çevresinde batık kıllar deriyi tahriş eder, formunu bozar.

Burun piercingi kullanmak

Burun piercingi bir süre sonra dış etkenlerden enfekte olabilir. Bu materyallere bakteri ve mikropların tutunması kolay olduğundan, burunda sivilcelenme görülür.

Diğer nedenler

Yetersiz cilt bakımı, hormanal rahatsızlıklar, çevresel kir, adet, yağlı ve sağlıksız yiyecekler gibi nedenlere bağlı olarak sivilce olabilir.

Burun Sivilcelerini Geçiren 5 Etkili Yöntem

Yöntem 1: Yüz Buharlama

Yüze buhar vermek, tıkanmış gözenekleri açar ve kirleri çıkarır. Gözeneklerin içlerine yerleşmiş yağlar erir ve sivilceler temizlenmiş olur.

Malzemeler:

  • Sıcak su
  • Havlu
  • Kâse

Uygulama:

Kâsenin içine kaynamış buharlı su dökülür. Kâsenin içinden gelen buhara doğru yüz konumlandırılır. Yaklaşık 10 dakika bekledikten sonra yüz havluya sarılır. Ardından cilt soğuk su ile durulanıp, uygun bir nemlendirici sürülür.

Yöntem 2: Limon suyu

Limon suyu asidiktir. Bu nedenle sivilce kurutucu sprey gibi kullanılabilir. Ciltte oluşan bakteri ve mikropları kırar. Antibakteriyel özelliği sayesinde cilt temizlenir.

Malzemeler:

  • Yarım limon suyu
  • Kulak çubuğu

Uygulama:

Yarım adet limonu bir kâseye sıkın. Kulak çubuğunu bu suya batırarak, bölgesel olarak çalışın. Etki etmesi için 15 dakika bekleyin ve yüzünüzü ılık suyla durulayın.

Yöntem 3: Elma Sirkesi

Burun sivilcelerini geçiren 5 etkili yöntem arasında zararlı mikroplara karşı en dirençli savaşı veren elma sirkesidir.

Malzemeler:

  • 1 çorba kaşığı elma sirkesi
  • 4 çorba kaşığı su
  • Pamuk

Uygulama:

1 çorba kaşığı elma sirkesine verilen miktarda su ilave edip, iyice çırpın. Ardından karışıma pamuk daldırarak, burun üzerindeki sivilcelere tampon hareketler ile hafiften bastırın. 10 dakika sonra yüzünüzü iyice yıkayıp, durulayın. Nemlendirici sürmeyi ihmal etmeyin.

Yöntem 4: Çay ağacı yağı

Çay ağacı yağı anti bakteriyeldir. Cildin temiz ve sağlıklı tutar. Kızarıkları ve kaşıntıları alır. Yeni oluşan bir sivilceyi kısa sürede kurutur.

Malzemeler:

  • Üç damla çay ağacı yağı
  • Bir tatlı kaşığı badem yağı

Uygulama:

Her iki yağı biribiri ile homojen olana kadar karıştırın. Bu karışımı sadece sivilceli bölgelere uygulayın.15–20 dakika bekledikten sonra yüzünüzü durulayın.

Yöntem 5: Buz uygulaması

Akne oluşan alanda buz bekletmek içeride oluşan iltihabı söndürmeyi kolaylaştırır. Sorunlu bölgede dairesel hareketler yaparak,10 dakika boyunca buz gezdirin.

Sivilce Önleyen İpuçları

  • Yüzünüzü yıkamada antibakteriyel olan ürünleri tercih edin. Bu ürünler gözenekler içine yerleşen kir ve yağı önler. Tazelenmiş cilt görünümü sağlar.
  • Sıklıkla yüz yıkamak, temizlemek değildir. Aksine sebumun daha fazla salgılanmasına yol açar. Cilt kurur.
  • Cildinize dokunmayı bırakın. Sürekli cilt üzerinde gezen eller, mikropları harekete geçirir.
  • Çok yağlı yemek ve kuruyemişler tüketmeyin. Cilt gözenekleri genişler ve kir birikir.
  • Cildin nemli kalması için bol su içmeye özen gösterin.
  • Sivilcelerinizi sıkmayın. Hem sivilce izine neden olur hem de yeni sivilcelere davetiye çıkarır.
  • Yüzünüzde uzun süreli makyajla zaman geçirmeyin. Ayrıca makyajın iyice temizlenmesi için yağ bazlı temizleyiciler kullanın.
  • Sivilce sonrası cilt lekelenmeye müsaittir. Bu nedenle yaz-kış 30 SPF’li güneş kremleri kullanın.

Deri Altı Sivilce Nasıl Geçer?

Deri altı sivilce, ucu olmayan kör sivilcelerdir. Derinin altında iltihaplı ve şiş olan bu sivilceler oldukça rahatsız edicidir. Ciltte oluşan tahriş, genetik faktörler, adet dönemi, polikistik over rahatsızlığı, iyi gelmeyen kozmetik ürünlerin kullanımı, hormonsal hastalıklar gibi nedenlerden ortaya çıkar. Peki, deri altı sivilce nasıl geçer? İşte yanıtı;

  • Buz kompresi uygulayarak sivilcenin sakinleşmesi sağlanır. Ayrıca iltihaplı bölge temizlenir. Buz küpünü yukarı aşağı hareketler yaparak kullanın.
  • Deri altı sivilcelerinde etkili olan aloe-veranın antiseptik özelliği sayesinde cilt altı temizliği yapılmış olur. Ayrıca siyah noktaları önler.
  • Yaş maya ve süt ikilisi kör sivilceleri tedavi eder. Her ikisi iyice karıştırılıp, bir maske gibi yüze sürülür. Yaklaşık 20 dakika sonra, nemli bir bez yardımıyla çıkarılır. Tonik olarak gül suyu kullanılır. Son olarak nemlendirici uygulanır.
  • Kör sivilce için maydanoz ve limondan yardım alabilirsiniz. Blenderden geçirilmiş bu iki malzemeyi 10 gün boyunca aksatmadan için. Cildi arındırır ve tazeler. Tansiyon sorunu olanlara ve gebelere önerilmez.
Neden burunda sivilce çıkar? Burun sivilceleri için 5 etkili öneri