14 Ekim 2024 Pazartesi
Ana SayfaKadınCilt BakımıSivilce neden oluşur? Sivilcelerin çıktığı yere göre anlamları neler?

Sivilce neden oluşur? Sivilcelerin çıktığı yere göre anlamları neler?

İçerikleri

Sivilce, genellikle ergenlik çağında pek çok kişinin başına gelen cilt problemleri arasında yer alıyor. Hem erkek hem de kadınlarda görülebilen sivilce problemleri, Türkiye’nin iklim koşullarına bağlı olarak da gelişebilmektedir. Sadece ergenlik döneminde değil, ileri yaşlarda da cilt yüzeyinde sivilce oluşumu gözlemlenebilir. Sivilceler neden oluşur? Sivilce nasıl geçer? Sivilceler için bakım önerileri gibi soruları sizler için yanıtladık. Doğal yöntemleri denemden önce doktorunuza danışarak, sivile probleminizin altta yatan bir probleme bağlı olup olmadığı ile bilgi almayı ihmal etmemelisiniz.

Sivilce Neden Oluşur?

Hemen hemen her yaşta kişide görülebilen sivilce (akne) problemi, özellikle ergenlik çağında sıklıkla görülebilmektedir. Sıcak iklim koşulları, genetik faktörler, cildin aşırı yağ üretimi, kıl folikülleri, ölü deri birikimi ve düzenli temizlememe gibi nedenler sivilceye neden olabilmektedir. Genellikle yüz ve sırt bölgesinde oluşan sivilceler, farklı yöntemler ile tedavi edilebilmektedir. Genel olarak vücuda büyük bir zararı olmamasına karşın, estetik açıdan kişileri rahatsız etmekte ve yanlış uygulamalar ile kalıcı izlere neden olabilmektedir. Sivilce neden oluşur sorunun bir diğer yanıtı da, altta yatan farklı hastalıklar olabilmektedir.

Tıkalı gözenekler, aşırı sebum üretimi gibi nedenler ile meydana gelen sivilceler için öncelik olarak doktor muayenesinden geçmeli ve altta yatan farklı bir neden olup olmadığını kontrol ettirmelisiniz.

Sivilcelerin Çıktığı Yere Göre Anlamları Neler?

Sivilce(Akne) yüz ve vücudun farklı bölgelerinde sürekli veya belirli aralıklar ile görülebilmektedir. Özellikle yüz bölgesinde belirli alanlarda sürekli sivilce oluşumları var ise, bu durum altta yatan bir hastalığın habercisi olabilmektedir. Sivilcelerin çıktığı yere göre anlamları nedir diye merak ediyorsanız, sizler için detaylı bir şekilde hazırladığımız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Alın Bölgesi: Kaşların üzerinde ve alın bölgesinde ısrarla çıkan sivilceler, sindirim sistemi ile alakalı sorunları işaret etmektedir. Çok fazla hazır gıda tüketimi alın bölgesinde sivilce meydana gelmesine neden olur. Bunun önüne geçebilmek için hazır gıda tüketimini azaltmalı, bol su içmeli ve düzenli beslenmelisiniz.

Kaş Ortası: Karaciğere bağlı sorunların varlığına işaret eden kaş ortası sivilceleri, genellikle aşırı alkol tüketen kişilerde görülmektedir. Alkol haricinde fazla yağlı gıdalar tüketmek ve az su içmekte buna neden olabilir.

Göz Kenarları: Göz etrafında oluşan aknelerin en büyük nedenlerinden birisi vücudun susuz kalmasıdır. Susuz kalan vücut böbrekleri zorladığı için göz etrafı sivilceler ile kendini belli edebilmektedir. Sadece sivilceler için değil, böbreklerinizin de zarar görmemesi için bol su tüketmeniz gerekir.

Burun: Özellikle burnu üst kısmında çıkan sivilceler, kalp hastalıklarını işaret edebilmektedir. Tansiyon yüksekliği, B vitamini eksikliği, baharat ve acı tüketimi de burundaki sivilcelerin nedenleri arasında yer alıyor. Ek olarak burun bölgesinde çıkan sivilcelerin bilinçsiz bir şekilde sıkılmasının oldukça riski olduğunu da belirtebiliriz.

Yanaklar: Yanakların kulağa yakın kısımlarında sıkça oluşan sivilceler akciğerleriniz ile alakalı bir sorun olduğunu gösterebilmektedir. Astım, nefes darlığı ve sigara kullanımı gibi nedenlerden yanaklarda sivilcelenme sıklıkla görülmektedir.

Çene Bölgesi: Genellikle hormonlara bağlı olarak görülen çene sivilceleri, özellikle ergenlik dönemindeki kız çocuklarında sıkça oluşmaktadır. Polikistikover, düzensiz adet görülmesi gibi durumlarda da çene bölgesinde sivilcelenme görülebilir.

Boyun: Boyun bölgesinde oluşan sivilceler genellikle bağışıklık sisteminin zayıfladığını göstermektedir. Vücutta bulunan bakteriler de boyun bölgesinde sivilcelenmeye neden olabilmektedir.

Sırt: Sırt bölgesinde oluşan sivilceler genellikle stres nedenli olabilmektedir.

Bacaklar: Bacak bölgesinde oluşan sivilceler kıl köklerinin iltihaplanması ve cildin yeteri kadar hava almaması nedeni ile oluşabilir. Oluşumları azaltmak için

Patlamış Sivilce Nasıl Geçer?

Cilt yüzeyinde çıkan sivilcelerin bilinçsiz olarak patlatılması, çoğu zaman kalıcı izlere neden olmaktadır. Sivilcenizi bilerek veya yanlışlıkla patlattıysanız, uygulayacağınız birkaç yöntem ile yaranın hızlı iyileşmesini ve iz kalma ihtimalinin azalmasını sağlayabilirsiniz. Patlamış sivilce nasıl geçer sorusuna şu yöntemler ile yanıt verebiliriz;

  1. Buz Tedavisi: Sivilce iziniz geçene kadar günlük olarak buz kalıbını bölge üzerinde gezdirebilirsiniz. Buz cilt yüzeyinde oluşan kızarıklığın azalmasını ve izin küçülmesini sağlayacaktır.
  2. Aspirin: Yağlı ve sivilceli cilt sahiplerinin sıkça uyguladığı aspirin maskesi, patlatılmış sivilcelere de iyi gelmektedir. 1 adet aspirini az su ile macun kıvamına getirerek sorunlu bölgeye uygulayın. Karışım kuruduktan sonra cildinizi yıkayabilirsiniz. Aspirinin içerisinde bulunan maddeler, sivilcenin iltihabının giderilmesini sağlar.

İltihaplı Sivilce Nasıl Geçer?

İltihaplı sivilce kesinlikle sıkılmaması gereken oluşumlardan birisidir. İltihaplı sivilcenin sıkılması, içinde bulunan mikrobun dağılmasını ve cilt dokusu altına yayılmasına neden olabilmektedir. İltihaplı sivilce nasıl geçer sorusunu yanıtlamamız gerekirse;

İçinde beyaz veya sarımtırak iltihap bulunan sivilcelerin üzerinde gece yatmadan önce diş macunu sürerek kurutmayı deneyebilirsiniz. Yine geceleri uyumadan önce iltihap kuruyana kadar sivilcelerin üstüne lokal olarak batikon uygulayabilir ve mikrobun giderilmesini sağlayabilirsiniz. Batikon cilt yüzeyinde aşırı kurumaya neden olduğundan dolayı kesinlikle lokal olarak uygulanmalıdır.

Alındaki Küçük Sivilceler Nasıl Geçer?

Özellikle yaz aylarında sıklıkla görülen alın bölgesi sivilceleri, genellikle kirli hava veya aşırı terleme nedeni ile oluşabilmektedir. Yüz bölgesine saçların değmesinden dolayı gözenekler hızlı bir şekilde tıkanmakta ve sivilceye dönüşmektedir. Yüzeyde pütürlü bir hissiyata neden olan küçük sivilceler, cildin düzenli olarak temizlenmesi ile azaltılabilmektedir. Alındaki küçük sivilceler nasıl geçer sorunun en iyi yanıtının doğru temizleme olduğu söylenebilir. Cildinize uygun bir temizleme jeli veya köpüğü ile sıkça yüzünüzü yıkamalı, havlu yerine kâğıt havlu kullanmalısınız. Ayrıca yastık kılıfı gibi yüzünüzün sıkça temas ettiği bölgeleri de düzenli olarak temizlemeniz gerekir.

Büyük Sivilce Nasıl Geçer?

Cilt yüzeyindeki yağ kanallarının tıkanmasından dolayı oluşan sivilceler, bazen oldukça büyük boyutlara ulaşabilmektedir. Bu durumda da estetik görünümün kötü olması ve kişiye ağrı yaşatması, oldukça can sıkıcı olur. Büyük sivilce nasıl geçer sorusunu yanıtlamamız gerekirse, bunun için birkaç farklı yöntem kullanabileceğinizi söyleyebiliriz.

  1. Karbonat: Pek çok doğal tariflerde kendine yer edinen karbonat büyük sivilcelerde de bir hayli etkilidir. Yaklaşık yarım bardak suyun içerisine 1-2 tatlı kaşığı karbonat atıp bu karşımı her gün sivilcelerinizin üzerine sürebilirsiniz. Karbonat içindeki maddeler sayesinde iltihabı ve sivilceyi kurutacaktır.
  2. Limon Suyu: Asidik yapısı nedeni ile mikrop kırma özelliğine sahip olan limon büyük sivilcelerin kurutulmasında da etkili rol oynar. Limon suyunu akşamları sivilcenin üzerine sürerek yatabilir ve sabah durulayabilirsiniz. Limon yoğun C vitamini içerdiğinden ve güneş ışığı ile birleşince leke yapma ihtimali bulunduğundan gündüz saatlerinde uygulanmamalıdır.

13 Yaşında Sivilce Nasıl Geçer?

Ergenlik çağında pek çok hormonal değişim olması ve vücudun değişmesinin yanı sıra sıklıkla cilt yüzeyinde iltihaplı sivilceler meydana gelebilmektedir. Gençler için bir hayli can sıkıcı olan bu durumla, birkaç yöntem kullanarak başa çıkmak mümkün. 13 yaşında sivilce nasıl geçer diye merak ediyorsanız, uygulayacağınız bu doğal yöntemler ile hızlıca akneleri kurutabilir ve gelecekte ciltte iz kalmamasını sağlayabilirsiniz. Öncelik olarak önem vermeniz gereken en önemli kriter, aktif sivilcelerin hiçbir şekilde sıkılmaması gerektiğidir. Akne Vulgaris (Ergenlik Sivilcesi) şu yöntemler ile azaltılabilmektedir;

  1. Cildin yağ dengesinin sağlanması için, bir dermatolog önerisi ile cilt temizleyici ve tonik kullanımı gerekmektedir. Bu sayede cilt yağ üretmeyi dengeleyebilmek tektedir.
  2. Ellerde biriken bakteriler sivilcelenmeye neden olabildiği için yüze sık dokunulmamalıdır.
  3. Doğal elma sirkesini akşamları cilde pamuk yardımı ile sürebilirsiniz. Bu cildin pH seviyesini dengeler ve enfeksiyonun azalmasına yardımcı olur.
  4. Haftada 1-2 defa bir yumurta akını cildin tamamına sürerek 20 dakika bekleyin. Yumurta akı gözenekleri sıkılaştıracaktır.

5 Dk’da Sivilcelerden Kurtulma?

Sizin için önemli olan bir görüşmeniz veya toplantınız var ise, fakat yüzünüzde baktıkça gözünüze batan sivilceye sahipseniz birkaç basit taktik ile görünümü hafifletebilirsiniz. 5 dk da sivilcelerden kurtulma mümkün müdür diye merak ettiğinizi duyar gibiyiz. Bu soruya verilecek yanıt ise evettir. Sivilcenizin üzerine kâğıt havluya sarmış olduğunuz buzu gezdirmeniz yeterli olacaktır. Buz sivilcenin boyutunun küçülmesini ve kızarıklığın giderilmesini sağlar. Bu işlem sonrasında hafif bir kapatıcı ve pudra uygulaması yaparak dışarıya çıkabilirsiniz.

İbrahim Saraçoğlu Kalçadaki, Bacaktaki ve Sırttaki Sivilceler Nasıl Geçer?

Sivilceler genellikle yüz bölgesinde görülüyor olsa da, vücudun çeşitli bölgelerinde de meydana gelebilmektedir. Bitki tedavileri uzmanı olan İbrahim Saraçoğlu kalçadaki, bacaktaki ve sırttaki sivilceler nasıl geçer sorularını yanıtlayarak özel kür tarifleri sunmaktadır.

Gereken Malzemeler:

  1. Doğal elma sirkesi,
  2. Maden suyu

Kürün Hazırlanışı:

1 bardak doğal elma sirkesi ve 1 bardak sade maden suyunu karıştırarak, her gün iki defa sivilce üzerine uygulayınız. Sivilceler kuruyana kadar uygulamaya devam edebilirsiniz. Karışımı durulamanıza gerek yoktur.

Vücuttaki Sivilce Nasıl Geçer Doğal Yöntemler

Vücudun herhangi bir bölgesinde oluşan büyük ve küçük sivilceler bazen tek başına bazen ise çok sayıda grup halinde görülebilmektedir. Vücutta oluşan sivilcelerin geçmesi ve azalması için öncelik olarak düzenli beslenme, baharat ve yağlı ürünlerden uzak durma ve bol su içmeniz gerekir. Vücuttaki sivilce nasıl geçer, doğal yöntemler nelerdir sizler için yanıtlıyoruz;

Soğan Kürü: Yarım litre hazır suyu kaynatarak içine 1 adet kabuksuz ve dörde bölünmüş kahverengi soğan eklenir. 10 dakika kadar kaynadıktan sonra ılımaya bırakılır. Hazırlanan karşımı günde 2 defa 1’er su bardağı olarak tüketmeniz gerekir. Karışım 15 gün boyunca düzenli uygulanmalıdır. Bu kür aynı zamanda düzensiz regl olan kadınlar tarafından, adet düzenleyici olarak da uygulanabilmektedir.

Ergenlik Sivilceleri Nasıl Yok Edilir Doğal Yolla?

Ergenlik döneminde %70 genç ve çocukta görülen ergenlik sivilceleri, uzun yıllar ısrarla oluşarak can sıkıcı bir durum ortaya çıkartmaktadır. Ergenlik sivilceleri nasıl yok edilir doğal yolla bunu yapmak mümkün müdür diye merak ediyorsanız, tamamen doğal malzemeler içeren kürleri deneyebilirsiniz.

  1. Gülsuyu: Sivilcelerde bir hayli etkili olan gülsuyu aynı zamanda kızarıklık giderici etkiye sahiptir. Sabah ve akşam temiz cilde pamuk ile uygulayabilirsiniz.
  2. Yoğurt Maskesi: 2 kaşık yoğurt, yarım limon suyu ve 1 tatlı kaşığı balı karıştırarak temiz cilde uygulayın. 20 dakika bekleme sonrasında cildinizi durulayabilirsiniz. Bu karışık sivilcelerin yoğunluğuna bağlı olarak haftada 1-2 defa uygulanabilir.
  3. Bebek Pudrası: Gün içerisinde cildinize bebek pudrası uygulayarak ciltte bulunan fazla yağın emilmesini sağlayabilirsiniz. Bebek pudrası sadece acil durumlarda kullanılmalıdır. Fazla kullanımı gözeneklerin hızlı tıkanmasına neden olabilir.
  4. Salatalık Maskesi: Yıkayıp ortadan ikiye kesilen 1 adet salatalığı küp şeklinde doğrayın. Doğranan salatalıkları blender yardımı ile krem kıvamına getirin. Sonrasında 2 kaşık yoğurt ile salatalıkları karıştırarak, temiz cilde uygulayın. 20 dakika bekleyerek durulayın. Salatalık maskesi haftada 2 defa kullanılabilmektedir.
  5. Yaş Maya Maskesi: Yaş mayanın içerisinde bulunan yararlı bakteriler, ciltte bulunan enfeksiyonun kurutulmasını sağlamaktadır. Haftada bir defa 1 adet yaş maya ve 1-2 yemek kaşığı yoğurdu krem kıvamına getirerek cildinize uygulayabilirsiniz. Maskenin ciltte kurumasından sonra durulayabilirsiniz.