Ana SayfaDiyetBitki ağırlıklı bir diyet kalp hastalığına karşı koruma sağlar

Bitki ağırlıklı bir diyet kalp hastalığına karşı koruma sağlar

İçerikleri

Baltimore’da yer alan Johns Hopkins Bloomberg Halk Sağlığı Okulu’ndaki bir bilim insanı ekibi, otuz yılı aşkın süredir 12.168 orta yaşlı yetişkini gözlemledi ve beslenme alışkanlıklarını analiz etti. Çalışma sırasında yaklaşık üçte biri kardiyovasküler hastalık nedeniyle olmak üzere toplam 5,436 katılımcı hayatını kaybetti.

Kalp Krizi ve Felce Karşı Koruma

Çalışmanın sonucu, diyet türü ile hastalık riski arasındaki bağlantıları öne sürüyor. Pek çok hayvansal ürün ve karbonhidrat oranı yüksek yiyecekler yiyen katılımcıların ölümcül kalp hastalığı geliştirme olasılığı, vejeteryanlara ve diyetleri çoğunlukla sağlıklı, bitki bazlı yemeklerden oluşan kişilere göre yüzde 32’ye kadar daha yüksekti. Ağır et yiyenlerde kronik kalp yetmezliği, ölümcül olmayan kalp krizi ve felç riski yüzde 16 daha yüksekti.

Journal of the American Heart Association’da (JAHA) çalışmanın baş yazarı Casey Rebholz, “Çalışmamız bitki bazlı gıdaların tüketiminin kardiyovasküler sağlık üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğuna dair net göstergeler sağlıyor” diyor.

Her Bitki Bazlı Diyet Eşit Derecede İyi Sonuç Vermez

Bununla birlikte, vejeteryan ve bitki temelli diyetlerin tüm biçimlerinin eşit derecede faydalı olduğu bulunmamıştır. Bitki içeriğinin bileşimi ve miktarı açısından farklılık gösteren dört tür diyet araştırıldı: tamamen vejetaryen bir diyet, tam bitki bazlı bir diyet, özellikle sebze açısından zengin bir diyet ve nişasta bazlı sağlıksız yiyecekler içeren dördüncü bir bitki bazlı diyet. Üç sağlıklı seçenekten herhangi birine dahil olan katılımcılar, çoğunlukla günde ortalama 4,2 ila 4,6 porsiyon meyve ve sebze ve bir porsiyondan az kırmızı veya işlenmiş et yediler.

Sonuçlar, ağırlıklı olarak bitki bazlı gıdaların tüketiminin, sağlıksız bitki bazlı bir diyetle bile tüm gruplarda daha düşük kalp hastalığı ve ölüm riski ile ilişkili olduğunu gösterdi. Bununla birlikte, bu grupta diyet açısından görülen fayda, daha sağlıklı vejetaryen ve bitki bazlı bir diyetten daha zayıftı. Rebholz, JAHA’da yaptığı bir basın açıklamasında “Sonuçlarımız sağlıklı bir diyete konsantre olmanın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor” diyor. Kardiyovasküler hastalık riskini azaltmak için insanlar özellikle daha fazla sebze, kuruyemiş ve tam tahıllı ürünler yemelidir.

Bitki Yiyenler Sağlık Konusunda Daha Bilinçlidir

Bununla birlikte, çalışmanın zayıf yönleri de var: Çalışmanın sonuçları, kalp hastalığını önlemek için ideal miktarda sebze veya veya hayvansal gıda miktarının ne olduğunu göstermiyor. Araştırmanın bir başka zayıf yönü de, araştırmacıların tam olarak ne yediklerini hatırlamaları ve rapor etmeleri için katılımcılara güvenmek zorunda olmalarıdır.

Buna ek olarak, bitki bazlı bir diyet veya vejeteryan diyeti seçen katılımcılar, genellikle daha fazla sağlık bilincine sahip, daha fazla hareket eden ve daha az sigara içen kişilerdi. Bu, başlangıçtan itibaren bu kontrol grubundaki kalp hastalığı için önemli risk faktörlerinden bazılarını otomatik olarak ortadan kaldırdı.