24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkAnne / ÇocukBebeğe emzik vermek doğru mu? Bebeğe emzik verilmeli mi?

Bebeğe emzik vermek doğru mu? Bebeğe emzik verilmeli mi?

Bebeklerine emzik verme konusunda pek çok aile kararsız kalır. Pekiyi bebeğe emzik vermek doğru mu? Bebeğe emzik verilmeli mi? İşte detaylar.

İçerikleri

Emzik, anne ve babalar için susturucu niteliği olan bir cankurtarandır. Bebek açısından bakıldığında da sakinleştirici ve rahatlatıcı bir etkisi vardır. Emzik kullanımı bebekler için faydalı olsa da birtakım sorunları da beraberinde getirebilir. Ayrıca bebeğine emzik verme konusunda kararlı olan ailelerin dikkat etmesi gereken noktalar da vardır.

İstatistiklere bakılacak olursa bebeklerin %85’i emzik kullanır ve bu hiç de azımsanacak bir oran değildir. Peki bebeklere ne zaman emzik vermeye başlanabilir, faydaları ve olumsuz yönleri nelerdir? Gelin hep birlikte öğrenelim.

Bebeğe Emzik Vermek Doğru Mu?

Bebekler doğuştan gelen bir emme içgüdüsüne sahiptir ve bu onlar için çok doğal bir ihtiyaçtır. Anne karnında bile parmaklarını emen bebeklere rastlamak mümkündür. Emzik de bebeğe bu duygusunu tatmin etme ve kendisini güvende hissetme olanağı verir. Emme eyleminde bulunan bebek sakinleşir ve kendisini iyi hisseder. Özellikle doğumdan sonraki ilk haftalarda bebeğinizin en kuvvetli refleksi emme hareketidir. Rahat bir uyku için emzik yardımcı bir faktördür. Ağlama krizlerinde de oldukça kurtarıcı olan emzik, bebeğinizin rahatlaması adına önemli yer tutar.

Bebeğe Emzik Verilmeli Mi?

Emzik kullanmayan ailelerin bebekleri genellikle parmak emmeye meyillidir. Ayrıca ileride parmak emmeyi bıraktırmak, emziği bıraktırmaktan daha güç bir süreç olabilir. Emzik kullanımı bebeklerin el becerilerinin gelişmesi noktasında da faydalıdır. Bebeğin, düşürdüğü emziği bulabilmek için etrafına bakması, elleri ile emziğini araması ve yeniden ağzına takması gelişimi açısından destekleyicidir.

Bebeklerin iki öğün arasındaki zamanı daha rahat ve keyifli geçirmesini sağlar. Ayrıca anne ve baba da emzik kullanımı sayesinde kendilerine biraz zaman ayırabilir ve bebeklerini kontrol altında tutabilir. Uçak yolculuğu sırasında basınçtan dolayı bebeğinizin rahatsız olması da emzik sayesinde azaltılabilir. Uyku sırasında meydana gelen ani bebek ölümlerine engel olan emzik hayat kurtarma açısından bile faydalıdır. Peki emzik kullanımına karar verilmişse aileler nelere dikkat etmelidir?

Emzik Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Bebeklik serüveninin parçası olan emzik kullanımı en fazla 2 yaşına kadar sürmelidir. Çünkü 2 yaştan sonra da emzik kullanımı sürdürülürse dişlerde yer değişikliğine, alt ve üst dişlerin öne ya da arkaya doğru çekilmesine sebep olabilir. Bu da dişlerin arasında açıklıklar meydana gelmesine neden olur. Eğer çocuk 3-4 yaşına kadar emzik emmeye devam ederse üst çenesinde darlık ve yüz yapısında da bozulma oluşabilir. 4 yaşına kadar emzik kullanan çocuklarda kulak, burun hastalıklarına da sıkça rastlanır.

Yenidoğan döneminde bebeğe emzik verilmesi memeyi reddetmesine yol açabilir. Anne memesini emmek ile, biberon veya emzik emmek farklı durumlardır. Yani bazı bebeklere anne memesi emmek yerine emzik emmek daha kolay ve keyif verici gelebilir. Eğer çok erken dönemde bebeğe emzik verilmişse, memeyi reddetme ve bir daha istememe gibi bir durum söz konusu olabilir. Ancak bazı bebeklerde ise erken dönemde başlayan ve sürekli devam eden emzik kullanımının meme emmeyi azaltmadığına da rastlanmıştır. Her bebeğin emziğe vereceği tepki farklıdır. Bu nedenle tedbir amaçlı da olsa en azından ilk 2 ay emzik verilmemesi daha yerinde bir davranış olabilir. Emzik kullanımı bebeğinizde bağımlılık yaratabilir ve emziksiz durmayabilir. Bu da uyku sırasında emziği düştüğünde ağlama krizine girmesine neden olabilir. Bebekler için tek parça olan silikon emzikler daha kullanışlıdır.

Dikkat etmeniz gereken noktalardan biri de bebeğinize sürekli emzik vermemeniz gerektiğidir. Böylece bağımlı olmasının önüne geçmiş olursunuz. Emzik temizliği de bebeğinizin sağlığı açısından dikkat edilmesi gereken bir husustur. Bu nedenle yere düştüğünde mutlaka yıkayarak bebeğinize vermelisiniz. Arada bir de kaynatma yaparak bakterilerden arındırmalısınız.

Emzik Bırakma Dönemi Ne Zaman?

Bebeğinize emziği bıraktırma kararı aldıysanız yavaş yavaş onu emzikten uzaklaştırmanız gerekecektir. Eğer sürekli emzik emmek istiyorsa azalta azalta bırakmasını sağlayabilirsiniz. Emziği bebeğinizin elinin altında değil de kolay ulaşamayacağı yerlere koyabilirsiniz. Böylece o da yavaş yavaş ümidini kesecek, emziğe olan bağımlılığı da azalacaktır. Bebeğiniz emzik istediğinde ve ağladığında, eline hoşuna gidebilecek bir meyve verebilirsiniz. Böylece dikkati dağılır ve başka yöne odaklanır.

Eğer bebeğiniz 2,5-3 yaş civarındaysa onunla konuşarak da rahatlıkla emziği bırakmasına yardımcı olabilirsiniz. Artık büyüdüğünü ve emziğe ihtiyacı olmadığını çünkü bebek olmadığını söyleyebilirsiniz. Eğer emziği kesin olarak bıraktırma kararı aldıysanız geri adım atmamalısınız. Kararınızdan vazgeçip bebeğinizi yeniden emziğe yöneltmek kafasının karışmasına ve sürecin daha da zorlaşmasına neden olabilir. Unutulmamalıdır ki her bebeğin gelişimi, davranışları ve ihtiyaçları farklıdır. Bu nedenle anne ve babalar bebeklerinin bu huy ve davranışlarına yönelik doğru adımlar atmalı ve psikolojik açıdan etkilenmesinin önüne geçmelidir.