19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaKadınPratik BilgilerBanyo Temizlemenin Ekonomik Yolu

Banyo Temizlemenin Ekonomik Yolu

İçerikleri

Bildiğiniz gibi banyo ve tuvaleti temiz tutmak çok önemlidir. Banyolar, sağlık ve hijyeniniz için kurtulmanız gereken bakteri ve kalıntılar barındırır. Ama bazen evin bu bölgesini temizlemek için çok fazla temizlik malzemesi almanız gerekir. Klozet ve küvet için dezenfektanlar, fayans temizleyiciler, sabun kalıntısı ve kir sökücüler… Muhtemelen bütün bu temizlik malzemelerinin koleksiyonunu yapıyorsunuz! Ve bunu da bildiğinizden eminiz ki, birçoğu hem sağlığınıza hem de çevreye zararı olan kimyasallar içeriyor.
O zaman neden banyonuzu temizlemek için alternatif yollar aramıyorsunuz? Bu tarif ekonominize dost, ucuz ve sağlıklıdır. Buna bayılacaksınız!

1. Klozet ve küvet temizliği

Klozet ve küvetinizi temiz tutmak oldukça önemlidir. Bir yandan zararlı bakterilerden kurtulmak istiyorsunuz, bir yandan da banyo tesisatının tıkanmaması gerektiğini düşünüyorsunuz. Mükemmel sonuçlar elde edeceğiniz kolayca hazırlanan ev yapımı temizleyiciye bir göz atalım:

Malzemeler

  • 2 bardak karbonat
  • 4 bardak kaynamış sıcak su
  • 1 bardak elma sirkesi

Klozet için

İlk yapacağınız iş karbonatı klozetin içine serpiştirip yarım saat beklemek. Bu sadece temizleyip dezenfekte etmekle kalmaz, ayrıca köşelerde görünen bütün lekelerden de kurtulmanıza yardımcı olur.
Yarım saat geçtikten sonra sıcak su ve elma sirkesi karışımını klozete dökün. Bakterilerin tamamından kurtulmak için klozetin içini bir fırça yardımıyla ovalayın. Ne kadar kolay değil mi? Şimdi ise yapmanız gereken tek şey durulamak.

Bu basit ipucunu haftada iki kere uygulayabilirsiniz. Ne kadar güzel sonuçlar elde edeceğinizi göreceksiniz. Eğer tuvaletin ferah kokmasını istiyorsanız, yarım litre suya 5 damla çay ağacı yağı ekleyerek bir karışım hazırlayabilirsiniz. Bunu klozetin içine döküp bir gece boyunca beklemeye bıraktığınızda, sabah uyanınca çok daha güzel kokulu bir tuvaletiniz olacak. Bulabileceğiniz en etkili doğal dezenfektanlardan biri budur.
Ayrıca sirke, limon suyu ve karbonat kimyasal ürünlere harika birer alternatif olan etkili üç temizlik ürünüdür.

Küvet ve duşluk için

Küvet ve duşluk için de yapacağınız şeyler aynıdır. Yine yüzeye karbonat serpiştirerek işe başlayın. Bu sefer kolayca çıkmayan sabun lekelerinden kurtulmak için bir bez parçası veya fırça kullanabilirsiniz. Ardından gider tıpasını kapatın, böylece eklediğiniz su hemen gitmez ve ovalarken daha rahat edersiniz. İşiniz bittikten sonra ise pis suyun gitmesi için tıpayı kaldırın.

2. Fayans temizliği

Seçenek 1: Banyo fayanslarını günlük olarak nasıl temizlersiniz 3 dal biberiye 5 damla çay ağacı yağı 1 litre su
Bu oldukça kolay bir yöntemdir. Banyo fayanslarını temizlemek için bir litre suyu içine biberiye katarak kaynatmalısınız. Bu bitki çay ağacı yağıyla birleştiğinde fayanslarınıza mükemmel parlaklık veren etkili bir dezenfektan haline gelir.
Biberiyeyle birlikte kaynattığınız su soğuduktan sonra içine 5 damla çay ağacı yağı ekleyin. Ardından bu karışımı spreyli bir şişeye döküp fayanslara sıkın ve her zaman yaptığınız gibi bir bez parçasıyla silin. Ne kadar güzel göründüklerini ve koktuklarını fark edeceksiniz.

Seçenek 2: Banyo fayanslarının derinlemesine temizliği

  • 1 bardak elma sirkesi
  • 1 bardak karbonat
  • 1 bardak amonyak
  • 4 litre su

Fayanslardaki inatçı lekeleri derinlemesine temizleyecek ve onların ilk günkü gibi parlamalarını sağlayacak en iyi seçenek budur. 4 litre suyu ısıtın ama kaynamadan önce ocaktan alın ve ardından geri kalan malzemeler olan sirke, karbonat ve amonyağı ekleyin. Küçük bir paspası bu karışıma batırın ve banyodaki bütün fayanslara sürün. Daha sonra temiz bir bezle kurulayın. Hemen parladıklarını fark edeceksiniz.

3. Banyo musluklarının temizliği

Banyo musluklarını doğaya zarar vermeden nasıl temizleyebilirsiniz? Bunun için aşağıdaki iki malzemeye ihtiyacınız olacak: 100 ml elma sirkesi 100 ml su Bu kolay olduğu kadar etkili de bir yöntemdir. Daha önce de söylediğimiz gibi, elma sirkesi banyonuzu ucuz yoldan ve doğaya duyarlı bir şekilde temizlemek için vazgeçilmez bir maddedir. Bu temizleyiciyi elde etmek için yapmanız gereken tek şey eşit miktarda su ve elma sirkesini karıştırıp spreyli bir şişeye koymaktır.

Eğer musluğunuzun çevresinde çok fazla oksit ve kireç kalıntısı varsa elma sirkesini suyla karıştırmadan saf şekilde kullanmanız gerekebilir. Doğrudan musluğa uygulayın ve 10 dakika bekleyin. Daha sonra bu bölgeyi eski bir diş fırçasıyla güzelce fırçalayın. Musluğu parlatmak için de kuru bir bez kullanın. Öyle etkilidir ki nasıl güzel parladığını anında fark edeceksiniz. Gördüğünüz gibi banyonuzu ekonomik yoldan temizlemek çok kolaydır ve elde ettiğiniz sonuçlar mükemmeldir. Bugün denememeniz için hiçbir neden yok.