24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkAnne / ÇocukAsperger sendromu nedir, belirtileri neler? Nasıl tedavi edilir?

Asperger sendromu nedir, belirtileri neler? Nasıl tedavi edilir?

İçerikleri

Asperger sendromu, belirli bir otizm biçimini tanımlamak için uzun süredir kullanılmaktadır. Terim halk arasında popüler olmaya devam ediyor. Ancak uzman çevrelerde ve etkilenenler arasında Asperger sendromu, erken çocukluk otizmi ve atipik otizm arasında gittikçe daha az farklılaşma vardır. Zihinsel Bozukluklar Rehberi’nin (DSM) son 11. baskısında, otistik gruptan ayrı olarak kaydedilmiş hastalıklar Otizm Spektrum Bozuklukları olarak özetlenmiştir. Otizm ve Asperger sendromu, doktorlar ve psikologlar tarafından “derin gelişimsel bozukluklar” arasında sayılmaya devam ediyor.

Otistik insanların oluşturduğu bir toplulukta, genellikle rahatsızlıklardan söz edilmez. Asperger hastalarının kendilerine dediği gibi Aspis ve diğer otistik insanlar kendilerini hasta olarak değil nörolojik olarak farklı görüyorlar. Otizmi bir hastalık olarak değil, insan çeşitliliği veya bilgi işlemenin standart bir varyantı olarak görüyorlar.

Asperger Sendromu Görülme Sıklığı Nedir?

Asperger Sendromunun sıklığı Türkiye’de kesin olarak tanımlanmamıştır. Bu aynı zamanda tüm otizm spektrum bozuklukları için de geçerlidir. Bunun nedenlerinden biri, otistik semptomların her zaman güvenilir bir şekilde teşhis edilmemesidir. Ek olarak, sınıflandırma çok sayıda çalışmada her zaman açıkça karşılaştırılabilir değildir.

Uzmanlar, 1000 kişi başına yaklaşık 6 ila 7 otizm vakası olduğunu tahmin ediyor. Bu da demek oluyor ki, 1000 kişi başına yaklaşık 2-4 arası Asperger sendromu vakası görülmektedir.

Asperger Sendromu Belirtileri Neler?

Asperger Sendromunun semptomları, otizm spektrum bozukluklarından her zaman net bir şekilde ayırt edilemez. Bunun nedeni belirtilerin birbirine oldukça benzer olmasıdır.

Birkaç ilgi alanına eşzamanlı bağlılıkla birlikte iletişim ve sosyal etkileşimdeki bozukluklar, Asperger sendromu için tipik olarak kabul edilir. Ayrıca Asperger Sendromu olan kişiler, diğer insanların yüz ifadelerini ve duygularını ancak çok dar sınırlar içinde algılayıp kendilerine aktarabilmesine atfederler. Asperger sendromu genellikle azalmış zeka ile ilişkili değildir. Bazen halk arasında gösterilenin aksine, bu hastalıktan muzdarip fakat kendini belirli ilgi alanlarında geliştirmiş birçok vaka görülmektedir.

Asperger Sendromu Nedenleri Neler?

Asperger sendromu, diğer tüm otizm spektrum bozuklukları gibi kalıtsaldır. Yoğun araştırmalara rağmen, şu anda otizmin nasıl geliştiğine ve embriyonik gelişimde yer alan sinir ağlarındaki hangi değişikliklerin semptomlardan sorumlu olduğuna dair açıklayıcı bir model yoktur.

Asperger Sendromu Tedavisi

Asperger sendromu tedavi edilemez. Çocukların veya yetişkinlerin “normal” etkileşimde bulunmasına izin veren hiçbir ilaç da yoktur. Bununla birlikte, ilaç tedavisi bazen oldukça agresif davranışlar veya depresif ruh hali değişimleri için endike olabilir.

Asperger Sendromunun tedavisi esas olarak, etkilenenlerin olabildiğince bağımsız bir şekilde bir yaşam sürmelerini sağlayan davranışları uygulamaya odaklanır. Asperger sendromu hastalığından muzdarip birçok insan ortak yaşam alanları içinde yaşar ve hatta kendi ailelerine sahiptir. Ciddiyet derecesine bağlı olarak, otizmi olan kişiler gibi asperger sendromu olan kişiler de yaşam boyu bakıma bağımlı olabilir.

[better-ads type=”banner” banner=”24895″ campaign=”none” count=”2″ columns=”1″ orderby=”rand” order=”ASC” align=”center” show-caption=”1″][/better-ads]