19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkDoğal TedaviGeceleri ortaya çıkan diş ağrısından nasıl kurtulurum?

Geceleri ortaya çıkan diş ağrısından nasıl kurtulurum?

Diş ağrısı, özellikle geceleri acı veren bir rahatsızlıktır. Geceleri diş ağrısı çekilmesi uykuya dalmayı veya uykuda kalmayı çok zorlaştırır. Pekiyi, gece uyutmayan diş ağrısı tutarsa nasıl geçer, kesim çözüm nedir? Detaylar haberimizde.

İçerikleri

Gece ortaya çıkan diş ağrısını tedavi etmek için ağrı kesiciler almak, dişe soğuk kompres veya karanfil uygulamak da dahil olmak üzere insanların rahatlamasına ve uyumasına yardımcı olabilecek bir dizi çare vardır. Bu yazımızda, geceleri diş ağrısını hafifletmek için yararlanabileceğiniz dokuz ev ilacından bahsettik. Siz de “yatınca dişim ağrıyor, kalkınca geçiyor” diyenlerdenseniz mutlaka yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.

Gece Uyutmayan Diş Ağrısından Kurtulmanın 9 Yolu

Özellikle gece yaşanan diş ağrısını hafifletmediğinizde hayatınızı kabusa çevirir. Gece ağrıyı tedavi edebilecek pratik ve doğal fikirleriniz yoksa gece boyunca diş ağrısını çekerek uykuya dalamazsınız. İşte diş ağrısı nasıl geçer, kesin çözüm nedir? sorusuna yanıt arayanlar için 9 doğal çözüm önerisi;

1- Ağızdan alınan ağrı kesiciler kullanın:

Asetaminofen (Tylenol) veya ibuprofen (Advil) gibi reçetesiz satılan (OTC) ağrı kesici ilaçları almak , birçok insan için hafiften orta dereceye kadar diş ağrılarını etkili bir şekilde azaltmanın hızlı ve basit bir yoludur. Her zaman ambalaj üzerinde önerilen dozajda kalın. Diş ağrısı şiddetliyse, bir diş hekimine görünmek ve onlarla daha güçlü ağrı kesiciler hakkında konuşmak en iyisidir.

2- Soğuk kompres uygulayın:

Soğuk kompres kullanmak diş ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Yüzün veya çenenin etkilenen tarafına bir havluya sarılmış bir torba buz uygulamak, bölgedeki kan damarlarını daraltmaya yardımcı olur ve bu da diş ağrısını azaltarak uykuya dalmamıza olanak sağlar.

Bölgeye akşamleyin birkaç saatte bir 15-20 dakika boyunca soğuk kompres uygulamak da yatarken ağrıyı önlemeye yardımcı olabilir.

3- Yastığınızı yükseltin:

Kafada aşırı kan birikmesi ağrı ve iltihaplanmaya neden olabilir. Bazı insanlar için fazladan bir veya iki yastıkla başını yükseltmek ağrıyı uykuya dalacak kadar rahatlatabilir.

4- İlaçlı merhemler kullanın:

Bazı ilaçlı merhemler de diş ağrısını azaltmaya yardımcı olabilir. Benzokain gibi bileşenler içeren OTC uyuşturucu jelleri ve merhemler bölgeyi uyuşturabilir. Bununla birlikte, benzokain küçük çocuklar tarafından kullanılmaya uygun değildir.

5- Tuzlu suyla gargara yapın:

Basit bir tuzlu suyla gargara yapma, diş ağrısı için yaygın bir ev ilacıdır. Tuzlu su doğal bir antibakteriyel bileşiktir, bu nedenle iltihabı azaltabilir. Bu da hasarlı dişlerin enfeksiyondan korunmasına yardımcı olur.

Tuzlu suyla gargara yapma ayrıca dişlere veya diş etlerine yapışmış yiyecek kalıntıları gidermeye yardımcı olabilir.

6- Hidrojen peroksit ile gargara yapın:

Periodontitis, genellikle kötü ağız hijyeninin bir sonucu olarak ortaya çıkan ciddi bir diş eti enfeksiyonudur. Ağrı, diş eti kanaması ve yuvalarında gevşeyen dişler gibi sorunlara neden olabilir.

2016 tarihli bir araştırmanın yazarı, hidrojen peroksit gargarayla durulamanın plak ve periodontitis semptomlarını azaltmaya yardımcı olduğunu bulmuştur. İnsanlar her zaman gıda sınıfı hidrojen peroksidi eşit miktarda su ile seyreltmelidir. Çözeltiyi ağızda çalkalayın ama yutmayın. Karışımı kazara yutma riski olduğundan, bu ilaç çocuklar için uygun değildir.

7- Poşet nane çayı uygulayın:

Nane çayı rahatlatıcı etkisi diş ağrısını geçirebilir. Hazır nane poşet çayını biraz suda beklettikten sonra emebilirsiniz.

Araştırmacılar, nanenin antibakteriyel ve antioksidan bileşikler içerdiğini belirtiyor. Nanedeki aktif bir bileşen olan mentol, hassas bölgelerde hafif bir uyuşma etkisine de sahip olabilir.

8- Karanfil uygulayın:

Karanfilin ana bileşenlerinden biri olan eugenol diş ağrısını azaltabilir. 2015 klinik araştırmasının sonuçları, diş çekildikten sonra diş etlerine ve yuvasına öjenol uygulayan kişilerin iyileşme sırasında daha az ağrı ve iltihaplanma yaşadığını göstermiştir.

Karanfil bir analjezik görevi görür, bu da bölgeyi uyuşturduğu anlamına gelir. Diş ağrısı için karanfil kullanmak için, öğütülmüş karanfile biraz su ekleyerek macun haline getirin. Daha sonra macunu dişe sürün veya boş bir çay poşetine koyarak ağrıyan dişinizle ısırın.

Alternatif olarak, tek bir karanfili yavaşça çiğnemek veya emmek ve ardından ağrılı dişin yanında bekletmek ağrıyı hafifletebilir. Çok fazla karanfil yutabileceğinden, bu çocuklar için uygun bir çare değildir.

9- Sarımsak uygulayın:

Sarımsak, bazı insanların diş ağrısı ağrısını hafifletmek için kullandıkları yaygın bir ev bileşenidir. Sarımsaktaki ana bileşik olan allisin, ağızda çürüklere ve diş ağrısına neden olan bakterileri öldürmeye yardımcı olabilecek güçlü bir antibakteriyel etkiye sahiptir.

Bir diş sarımsağı çiğnemek ve dişin üzerine uygulamak diş ağrısını hafifletebilir. Bununla birlikte, çiğ sarımsak tadı bazı insanlar için çok güçlü olabilir, bu nedenle bu herkes için doğru çözüm olmayabilir.

Diş Ağrısı Neden Olur?

Diş çürüğü, diş ağrısının çok yaygın bir nedenidir. Diş çürüğü, kişi tedavi görmezse çürüklere neden olabilir. Çürükler, asitler ve bakteriler diş minesini kırıp dişin içindeki hassas dokuları yediklerinde oluşur. Bu, siniri açığa çıkararak hafiften şiddetliye kadar ağrıya neden olabilir.

Sinüs enfeksiyonları da bazı kişilerde diş ağrısına neden olabilir. Bu belirti, enfeksiyon baştan akarken ortaya çıkar. Enfeksiyondan kaynaklanan ağrı ve basınç gibi semptomlar geceleri daha fazla acıtabilir.

Diş ağrısının diğer olası nedenleri arasında şunlar bulunur:

  • Dolguyu düşürmek
  • Diş apsesi
  • Çene travması
  • Yeni diş çıkması
  • Dişlere veya diş etlerine sıkışmış yiyecek
  • Geceleri diş gıcırdatmak
  • Diş eti hastalığı

Diş Ağrıları Neden Geceleri Daha Çok Artar?

Diş ağrıları gün içinde ağrılı olabilir, ancak geceleri daha kötüye gidebilir. Bunun meydana gelmesinin bir nedeni, bir kişi uzanırken kanın kafasına akmasıdır. Bölgedeki bu fazla kan, insanların diş ağrısından hissettikleri ağrı ve basıncı artırabilir.

Birçok ağrının geceleri daha kötü hissetmesinin bir başka nedeni de daha az dikkat dağınıklığı olmasıdır. Odaklanacak çok az şey olduğundan diş ağrısı daha çok hissedilir ve bu da uykuya dalmayı zorlaştırır.

Diş Ağrısı İçin Ne Zaman Diş Hekimine Görünmeli?

Geceleri diş ağrısı yaşayan kişiler bir an önce diş hekimine görünmelidir. Herhangi bir ev çaresi sadece geçici çözümdür. Diş ağrısı başka enfeksiyon belirtileriyle birlikte gelirse, kişinin enfeksiyonu temizlemek için antibiyotiklere ihtiyacı olabilir. Ağrıya çatlamış veya çürüyen bir diş neden oluyorsa, kalıcı çözüm için mutlaka diş hekimine gidilmelidir.

Ağrıyan bir diş gibi diş çürümesi belirtilerini görmezden gelmek, apse, diş eti hastalığı ve diş kaybı gibi daha ciddi sorunlara yol açabilir.

Özet;

Diş ağrısı ile baş etmek acı verici bir deneyimdir. Ev ilaçlarının çoğu geçici bir rahatlama sağlayabilir ve bir kişinin biraz uyumasına yardımcı olabilirse de, bunlar kalıcı çözümler değildir.

Sinüs enfeksiyonu semptomları olmadan 1 veya 2 günden uzun süredir diş ağrısı yaşayan herkes, tam bir teşhis ve tedavi için diş hekimine görünmelidir. Diş hekimi size diş çekimi, dolgu işlemi, kanal tedavisi hatta daha ciddi tedavi seçenekleri önerebilir.

Diş Ağrısı Evde Nasıl Geçer Video

Geceleri ortaya çıkan diş ağrısından nasıl kurtulurum?