Yoğun Bakımda Antibiyotik Kullanım Oranı Yüzde 90
Ülkemizde, Covid-19 virüsü sürecini ağır geçirdiği için hastanede yatarak tedavi görmek zorunda kalan hastalarda antibiyotik kullanım oranı yüzde 60 seviyelerine yaklaşırken, bu oranın yoğun bakım ünitelerinde yüzde 90 seviyelerine yaklaştığı biliniyor. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği tarafından gerçekleştirilen bir araştırmadan elde edilen sonuçlar ise Covid-19 virüsü enfekte olan vakaların antibiyotik gereksiniminin sadece yüzde 5 seviyelerinde olduğunu gösteriyor.
Covid-19 virüsü enfekte olan vakalarda antibiyotik kullanımı ile ilgili gerçekleştirilen araştırmalar hakkında önemli bilgiler paylaşan Klinik Antibiyotik Direnci Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Nazlım Aktuğ Demir, “Merkezde gerçekleştirilen nokta prevelans araştırmalar sayesinde Covid-19 virüsü enfekte olan vakalarda antibiyotik kullanım oranının yüzde 59,5 seviyelerine yaklaştığını, yoğun bakım ünitelerinde ise antibiyotik kullanım oranının yüzde 87 seviyelerinde olduğunu görmekteyiz. Uluslararası gerçekleştirilen araştırmalarda ise Covid-19 virüsü enfekte olan vakalarda bakteriyel enfeksiyon gelişmesinden kaynaklı antibiyotik kullanım endikasyonunun yüzde 3 ila 5 aralığında olduğu belirtilmektedir.” ifadelerine yer verdi.
Merkezde gerçekleştirilen nokta prevelans araştırmasında toplam bin 537 hasta incelendi. Bu hastaların yüzde 74’üne hastanede tedavi görmeye başladığı andan itibaren antibiyotik tedavisi uygulandığı görüldü.
Antibiyotik Direnci Nedeniyle Ölümler 2030 Yılında Kanserden Ölümleri Geçecek
Hastalıklarla mücadelede doğru zamanda kullanıldığı zaman hayati önem taşıyan antibiyotikler, yanlış zamanda ve gereksiz kullanılırsa da vücutta antibiyotik direnci arttığı için en basit hastalıkların tedavi sürecinde dahi etkili olamıyor.
Ülkemizdeki ve dünyadaki bütün antibiyotiklere karşı vücudunun direnç gösterdiği hastalarla karşılaştıklarını kaydeden Prof. Dr. Nazlım Aktuğ Demir, “Bu tür hastalara hiçbir tedavi uygulanamadığı için bu hastalar maalesef hayatını kaybediyor. Bu nedenle antibiyotik direnci hayati risk teşkil edecek kadar tehlikelidir. 2030 yılına gelindiği zaman antibiyotik direnci nedeniyle kaybedilen hasta sayısının, kanser hastalıkları da dahil birçok hastalıktan kaybedilen hasta sayısını geçeceği yönünde öngörüler bulunmaktadır.” şeklinde konuştu.
Bakterilerden kaynaklı enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde antibiyotik kullanılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Demir, nezle, grip, Covid-19 gibi enfeksiyon hastalıklarına virüsler neden olduğu için bu hastalıkların tedavi sürecinde antibiyotik kullanımına gerek olmadığına vurgu yaptı.
Antibiyotik direncinden dolayı dünya genelinde her sene yaklaşık 700 bin kişi yaşamını yitirmektedir.
- Vücuttaki enfeksiyonları tedavi eden ve parazitleri öldüren en güçlü doğal antibiyotik
- Pandemi döneminde insanlar daha fazla antibiyotik kullanıyor
- Bal, öksürük ve soğuk algınlığı tedavisinde antibiyotiklerden daha etkili!
- Antibiyotik alternatifi 3 doğal kür
- Sağlığımız için çok önemli olan doğal antibiyotikler