Günlük hayatın getirmiş olduğu stres, yorgunluk ve yorgunluğa bağlı düzensiz-yetersiz beslenme, ailevi sıkıntılar vb. durumlar nedeni ile çok çabuk yoruluruz ve bağışıklık sistemimiz bu duruma tepki vererek güçsüz düşer. Soğuk havalarda ve özellikle kış aylarında bu durum meydana geldiğinde hastalık etkenleri ve virüsler kuluçka dönemlerinden çıkarak hastalığı oluşturmaya başlarlar. Bağışıklık sistemimizin zayıf düştüğü dönemlerde hastalanma süremiz çok hızlı olur ve kısa bir süre içinde hasta oluruz.
Bağışıklık sistemimizin güçsüz kalmaması ve zayıf düşmemesi için antibiyotikleri tıbbi ilaç olarak almak yerine doğal olarak almamız daha sağlıklı olmamızı sağlar. Doğal antibiyotikler çok çabuk etkisini gösteren ve vücudumuzda birikmeden atılan bitkiler oldukları için tıbbi ilaçlara göre daha zararsızdır. Doğal olarak alabileceğimiz antibiyotikleri şu şekilde sıralayabiliriz:
1- Sarımsak
Hepimizin bildiği gibi doğal antibiyotiklerin başında sarımsak geliyor. 35 farklı anti oksidana ve 40 farklı minerale ev sahipliği yapan sarımsak bu bileşenleri bakımından doğal antibiyotik özelliğe sahiptir. Bağışıklık sistemini güçlendiren sarımsağı çiğ olarak tüketebilir ve sindirim sistemi ile vücudunuzdan atabilirsiniz
2- Soğan
Sarımsak kadar etkili bir doğal antibiyotik olan soğan, günlük hayatımızın da vazgeçilmesi olmuştur. Soğanı düzenli olarak çiğ tüketerek bağışıklık sisteminizi ve vücut direncinizi güçlü tutabilir ve sağlıklı kalmanıza katkı sağlayabilirsiniz. Doktorlar tarafından önerilen bir doğal antibiyotik olan soğanı çiğ tüketmeniz çok önemlidir. Pişirildiğinde içeriğinde antioksidanların yarsını kaybettiği için etki oranı da düşmektedir.
3- Brokoli
Sarımsaktan sonra bir antibiyotik olarak bilinen brokolide, antioksidan bakımından çok zengindir. İçeriğinde yer alan C, K, A vitaminleri ile bağışıklık sistemimizi güçlendiren brokoli çiğ olarak veya kaynatılmış hali ile tüketildiğinde çok faydalı olur.
4- Civan Perçem Otu
Zengin antioksidan ve vitamin içeriğine sahip olan civan perçem otu, çay gibi demlenip içildiğinde soğuk kış aylarından sizi soğuk algınlıklarına ve gribe karşı koruyor. Bir antibiyotik gibi tüketebileceğiniz civan perçem otu, sahip olduğu vitaminler ile de vücudunuzun kırgınlığını ortadan kaldıracaktır. Vücudunuzda kalıcı olmayan ve sindirim sistemi ile vücudunuzdan atılan civan perçem otunu doktorlar, hastalarına tavsiye etmektedir.
5- Kimyon
Bir baharat olan kimyon, kaynatılarak içildiğinde bir antibiyotik özelliği gösterir. Etkin antioksidanlara sahip olan kimyon ayrıca yakıcı bir etkiye sahip olduğu içinde hastalık etkenlerinin etkisiz kalmasını saplayacaktır. Mineral ve vitamin içeriği ile bağışıklık sisteminizin güçlenmesini sağlayarak sizi soğuk algınlıklarından korur.
6- Karabiber
Başka bir baharat olan karabiber de kimyon gibi antibiyotik özelliği göstermektedir. Karabiberi kaynatmak veya oda içerisinde kavurarak odaya sinmesini sağlamak nefesinizi açacak ve rahatlamanıza yardımcı olacaktır. Nane limon içine karabiber ekleyerek demleyeceğiniz çayı içtiğinizde tıbbi antibiyotik almış gibi vücut direnciniz artacaktır.
7- Acı Kırmızıbiber
Kırmızıbiber içeriğinde yer alan antioksidanlar ve vitaminler fizyolojik olarak vücut ısınızı artırırken bir yandan da bağışıklık sisteminizin tamir edilmesini sağlar. Bu nedenle acı kırmızıbiberler için doğal antibiyotikler adı verilmiştir.
8- Doğal Bal
Doğa da yaşayan arılar tarafından salgılanan ve hiçbir katkı maddesi içermeyen doğal bal, çok sayıda etkin antioksidana, minerale, vitamine ev sahipliği yapmaktadır. Bu açıdan çok etkili bir antibiyotik olarak kabul edilen doğal bal aynı zamanda bağışıklık sistemini, iskelet ve kas sistemini doğrudan güçlendirici özelliğe de sahiptir. Doğa da kendiliğinden oluşan doğal balları düzenli bir şekilde tüketerek tıbbi ilaç almadan sağlıklı kalabilirsiniz.
Herkes tarafından doğal antibiyotik olarak kabul edilen bu bitkiler ve baharatları günlük hayatımızda tüketerek de sağlığımızı koruyabilir, bağışıklık sistemimizin güçlü kalmasını sağlayabiliriz.