19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkŞifalı BitkilerGünde Bir Bardağı Şifa Kaynağı

Günde Bir Bardağı Şifa Kaynağı

ABD Tarım Bakanlığı, kızılcık bitkisinin kalp hastalıkları, felç ve diyabet riskini düşürdüğünü ortaya çıkardı.

İçerikleri

Günde iki bardak kızılcık suyunun içilmesi inme veya kalp hastalığı riskini düşürdüğü ortaya çıktı. ABD Tarım Bakanlığı’nın yaptığı son araştırmada 56 katılımcıya kontrollü diyetler uygulandı. 28 kişiye günde iki bardak kızılcık suyu içirildi, 28 kişiye de normal beslenme önerildi.

Daily Mail’deki habere göre, sekiz hafta sonrasında katılımcıların kan basıncı, kan şekeri ve kan lipitleri değerleri ölçüldü. Buna göre kızılcık suyu içenlerin değerleri olumlu çıktı.

Uzmanlar, kızılcığın içinde bulunan polifenollerin çok güçlü antioksidanlar olduğunu söylerken, “Kızılcık bu açıdan çok zengin. Onda elma, yaban mersini, üzüm ya da kirazdan daha fazla polifenol var” açıklamasını yaptı.

Kızılcık Suyu Nasıl Yapılır?

Malzemeler;

  • 1 kg kızılcık
  • 2 buçuk lt. su
  • 1 su bardağı şeker

Kızılcık suyu tarifi;

Kızılcıkları yıkayıp tencereye alın. Üzerine sıcak suyu ekleyip kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladıktan itibaren 15 dakika daha kaynatıp altını kapatın. Sık bir süzek veya tülbentten süzün. Şekerini ilave edip karıştırın. Oda sıcaklığına gelene kadar dışarıda bekletip, soğuması için buzdolabına kaldırın.

Afiyet şifa olsun.

Not: Eğer konsantre şerbet yapmak isterseniz, süzdükten sonra şekerini atıp, cıvık pekmez kıvamına gelene kadar kaynatın. Kavanozlara koyup ters çevirin.

Kızılcık Suyunun 14 Faydası

Kızılcık suyu, yüksek besin değeri nedeniyle sayısız faydaları bulunmaktadır.

1- İdrar yolu enfeksiyonlarını tedavi eder: Çalışmalar, kızılcık suyunun, bakterilerin mesanenin duvarlarındaki hücrelere bağlanmasını önleyen anti-tutunma özelliklerine sahip proantosiyanidinler içerdiğini göstermiştir.

2- Anti-tümör etkileri vardır: Bu, meyvede polifenolik bileşiklerin varlığı sayesinde anti tümör fayda sağlar.

3- Kardiyovasküler sağlığı iyileştirir: Kızılcık suyu, kalp rahatsızlıkları riskini azaltmaya ve kardiyovasküler sağlığın sürdürülmesine yardımcı olabilir.

4- Diş çürümelerini önler: Çalışmalar, zararlı bakterilerin dişlere yapışmasını engelleyen yukarıda belirtilen proantosiyanidinler sayesinde kızılcık suyunun diş çürümelerini önlediğini göstermektedir.

5- Solunum yolu enfeksiyonlarına yardımcı olur: Kızılcık suyunun, çocuklarda kulak ve solunum yolu enfeksiyonlarının yaygın bir nedeni olan bazı Haemophilus influenza suşlarını redavi ettiğini ortaya koymaktadır.

6- Kanseri önler: Yine, meyvelerdeki proantosiyanidinler çeşitli kanser hücrelerinin büyümesini engeller.

7- Kemikleri ve dişleri güçlendirir: Doğal bir kalsiyum kaynağıdır ve osteoporoz riskini azaltır.

8- Soğuk algınlığına yardımcı olabilir: Enfeksiyonlara karşı mücadelede yardımcı olduğu bilinmektedir.

9- Obezite için iyidir: Organik asitler bakımından zengindir, vücudumuzdaki yağ birikintileri üzerinde emülsifiye edici bir etkiye sahiptir.

10- Böbrek taşlarını önler: Bu, kızılcık suyunda böbrek taşı oluşumunu önleyen yüksek miktarda asit bileşeni sayesinde olur.

11- Peptik ülserleri tedavi eder: Çalışmalar düzenli olarak kızılcık suyu alımının enfeksiyonu baskılayabildiğini göstermiştir.

12- İskorbütlenmeyi önler: Kızılcık suyu, vücudun dokuların sağlıklı işleyişinin arkasındaki ana bileşen olan kolajen yapması için hayati önem taşıyan yüksek seviyelerde C vitamini sağlar.

13- Akciğer iltihabını tedavi eder: Kızılcıklarda bulunan NDM adı verilen bir maddenin grip virüsünün hücrelere yapışmasını ve dolayısıyla grip enfeksiyonunu önlediğini ortaya koymaktadır.

14- Yaşlanma karşıtı faydaları vardır: Bilim adamlarına göre, kızılcıklar yaşla birlikte gelişen hafıza kaybı ve koordinasyon eksikliği gibi sorunlara karşı koruma sağlamada hayati bir rol oynamaktadır.