14 Eylül 2024 Cumartesi
Ana SayfaYaşamTıp Fakültesine yeni başlayacak öğrencilere tavsiyeler

Tıp Fakültesine yeni başlayacak öğrencilere tavsiyeler

İçerikleri

Evet gençler, yorucu bir sınav döneminin ardından tercihlerinizi yaptınız tıp fakültesini kazandınız, hayırlı olsun..

Herkes söyler ama bir kez de ben hatırlatayım,eğer para veya aile memnuniyeti için burayı yazdaysanız yorulmadan bırakın. Çünkü para için okunmayacak bölüm ve yapılmayacak bir meslektesiniz. Şimdi bu uzun maratonda sizi neler bekliyor, başlıklar halinde inceleyelim.

Arkadaş Ortamı

Biliyorum, biliyorum hepiniz House izlediniz, Doktorlar ’ı ezberlediniz biliyorum. Burada kültürlü, elit bir ortam bekliyorsunuz, eğlenceli arkadaşlar ve belki de kendi bölümünüzden bir sevgili…

Bkz : Böyle bir şey yok!

Teneffüs aralarında bilimsel makaleleri tartışmayacaksınız, insanlar romantizme fersah fersah uzak olacak ve hocalarınız size kolay kolay inisiyatif kullandırmayacaklardır. Ama komite dönemleri birlikte delirebildiğiniz arkadaşlarınızın olması da güzel bir ayrıcalık tabi..

Siz siz olun edindiğiniz arkadaşlarınızı mümkün olduğunca tıp fakültesinden seçin, Notların ve ses kayıtlarının paylaşıldığı ufak bir grup edinin kendinize. Bu pek çok konuda size yardımcı olacaktır.

Uzmanlık Dalı

Geldik bir başka önemli konuya. Tıp fakültesine başlayan çoğu öğrenci başlarda beyin cerrahisi, kadın doğum, kardiyoloji.. gibi alanları seçmek istediğini söylese de daha sonra bu branşlar nöbeti olmayan uzmanlık dallarına evrilir. Siz siz olun aklınızdakini öyle herkese söylemeyin. En umursamaz insanda bile ‘ilerde bu fikrinden vazgeçeceksin, yapamazsın, biz de senin yaşında bunları istiyorduk vazgeçtik..’ gibi sözler hayal kırıklığı yaratacaktır. Kişisel hayatımda bunun hakkında konuşmamayı ve yeni fikirlere açık olmayı tercih ediyorum. Bir uzmanlığa takıntılı şekilde bağlanırsanız öbür stajlara yeterince özen göstermeme olasılığınız var çünkü.

Textbook Okusak Da Mı Sınava Girsek Sorunsalı

Tıp fakültesinde kullanılan kitaplara textbook diyoruz. Kimi arkadaşlar bunları yanından ayırmaz kimisiyse yüzüne dönüp bakmaz, tercih meselesi. Bu konuda benim tavsiyemse en azından ilk üç yıllık dönemde histoloji ve anatomi dışında atlas almamanız yönünde olacaktır. Fizyoloji, biyokimya gibi derslerde de kütüphanenizden veya internetten bu kitapları temin edebilir, çok ayrıntıya girmeden okuyabilirsiniz. Kısacası slayt odaklı çalışıp anlaşılmayan konularda textbooka bakmak faydalı olacaktır.

Kongrelere Katılın

Tıp fakültesinde yapacağınız en güzel aktivitelerden biri budur. Akademik yeteneklerinizi geliştirmek ve toplum içinde konuşma sıkıntısını gidermek için birebir. Bunların yanında yeni arkadaşlar edinip, farklı şehirler geziyor ve bilgi birikiminizi artırıyorsunuz. Yeri gelmişken ekleyelim kongrelerde anlayacağınız üzere biyoistatistik sandığınızdan daha önemli bir ders, sıkılsanız da çalışın. Özetle, maddi imkanınızın elverdiği kadar kongreye katılın.

Hastanede Zaman Geçirin

Size yardımcı olabilecek hocaları belirleyin ve onların yanından ayrılmayın. Staj hayatına başlamamış olsanız dahi acile gidin, ameliyatları gözlemleyin. Böylece hem daha çok vaka görmüş, hem de derslerinizi pekiştirmiş olursunuz. Sizi acilden kovacaklar, bacadan girin; bacadan da kovacaklar, tünel kazıp girin. Ama mutlaka staj öncesi hasta görün. Size tecrübe kazandırması bir yana mesleğinize olan aşkınızı da artıracaktır. Hastaneye gitmeyen tıpçının hayat damarları kopuktur, mütemadiyen lisede okuyormuş hissine kapılır

Yabancı Dil

İnternet, kurs, kulüp ..Tüm imkanları kullanın ve İngilizceyi bir şekilde öğrenin. Tıpta makalelerin, textbookların kısacası pek çok şeyin İngilizce olmasından kaynaklı ileride çok işinize yarayacaktır. Ayrıca yurtdışı değişim programlarında da, akademisyen olmaya karar verdiğiniz takdirde de yabancı dilin işimize yarayacağını unutmayalım.İkinci bir yabancı dil öğrenmek isteyenlere de Almanca tavsiye edilir.

Laboratuvar Dersleri

Anatomi, fizyoloji, histoloji ve fazlası.. Eğer devamsızlık yapacaksanız kesinlikle lab derslerinden olmasın. Teorik dersler ses kaydı, slayt vs. ile telafi edilir fakat laboratuvar dersleri asla.. Derslerin işlenişi kısaca anlatacak olursak da;

  • Anatomide; kadavralar (her okulda yok) ,maketler ve atlaslarla ders işliyoruz. Bu derste grup halinde çalışılır. Önce hoca konuyu anlatır sonrasındaysa anlatılanı öğrenciler kendi arasında tekrar eder, ileride de unutmamak için video çekilir.
  • Histolojide; herkesin kendine ait mikroskobu vardır. ‘ Renkli kalemlerinizi alıp gelir ve deftere gördüğünüz dokuların resmini çizersiniz. (her okulda bu yapılmaz)’ Histolojide başta tüm dokuları birbirine benzetseniz de zamanla en sevdiğiniz ders haline gelecektir.

Çıkmış Sorular

Sınavdan önce mutlaka tekrar tekrar çözmeniz gereken sorulardır. Köklü okullarda her komite, final, bütünleme için yüzlerce soru bulunsa da yeni açılanlarda maalesef çoğunlukla hiç soru yoktur. Bu durumda üst dönemden arkadaşlar edinmeniz veya TUS kitaplarına başvurmanız gerekecektir.

Hobi Edinin

Tıp fakültesinin stresiyle mücadele etmenize yardımcı olacak bir hobiniz mutlaka bulunsun. Üniversite kulüpleri, belediye kursları.. Artık üniversiteli olduğunuz için ilgi alanlarınızı belirlemek ve bu alanda çaba sarf etmek çok daha kolay ve dinlendirici olacaktır.

Sabredin

Sona yazdım fakat belki de ilk kural, ilk tavsiye bu olmalıydı. Hocalarımız bu okulu kasıtlı zorlaştırıyorlar ve bir yere kadar da yapmak zorundalar, bu okuldan mezun olunca insan hayatına dokunacaksınız çünkü. Öğrenilmesi gereken bilgiler, geçilmesi gereken sınavlar, ulaşılması gereken hedefleriniz var. Günü gününe çalışmanız önemli, duygusal hayatınızı arka plana itmeniz önemli, öyle ki yeri gelecek ağlayarak ders çalışmanız gerekecek; ailenizden, arkadaşlarınızdan uzaklaşmanız gerekecek, yol arkadaşlarınız dahi cesaretinizi kıracak. Sizden ricam; böyle zamanlarda okulu bırakmayı düşünseniz de, bu fikri her tıp öğrencisinin sık sık aklına getirdiğini anımsanız ve ruh sağlığınızı korumaya çalışmanız olacaktır. Kendinize olan inancınızı asla yitirmeyin, şimdiden iyi çalışmalar..