28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkGöz SağlığıKronik hastalıklar göz sağlığını bozuyor!

Kronik hastalıklar göz sağlığını bozuyor!

İçerikleri

Kronik hastalıklar içerisinde göz sağlığına olumsuz etkisi olan en önemli rahatsızlıklar arasında şeker hastalığı da yer almaktadır. Şeker hastalığı çok sinsi bir şekilde retinaya hasar vermektedir. Gerekli önlemler alınmadığı takdirde süreç içerisinde görme kayıplarına neden olabildiği gibi körlüğe dahi yol açabilir. Op. Dr. Mehmet Söyler, göz sağlığında düzenli kontrolün önemi hakkında bilgi verdi.

Kronik rahatsızlıklar yaşam kalitesini çok düşürmekle birlikte göz sağlığına da olumsuz etki etmektedir. Diyabet rahatsızlığında kan şekerinin yükselmesi toplardamara, atardamara ve ince damarlara ciddi hasar vermektedir. Diyabet rahatsızlığının göz sağlığına olumsuz etkileri ve alınabilecek tedbirler hakkında Op. Dr. Mehmet Söyler, vatandaşları bilgilendirdi.

Kan Şekerinin Düzensiz Seyretmesi

Diyabetik retinopati, diyabet rahatsızlığının neden olduğu retina bozukluklarıdır. Diyabet rahatsızlığının göz sağlığına en fazla olumsuz etkisi retina ya da ağ tabakadan oluşan gözdeki sinir tabakasına ve bu tabaka içerisindeki kılcal damarlara olmaktadır. Gözün sağlığını bozduğundan dolayı süreç içerisinde görme kayıpları olmaktadır.

Diyabet rahatsızlığının süresi ise diyabetik retinopatinin oluşmasında en önemli risktir. Diyabetik retinopatinin en sık görüldüğü şeker hastaları ise TİP-1 şeker rahatsızlığı olan ya da insülüne bağımlı olarak yaşayan genç şeker hastalarıdır. Bu gençlerde, ergenlik çağından sonra diyabetik retinopatiye özellikle dikkat etmek gerekiyor.

Retinada bozulma olmasında ve diyabetik retinopatinin rahat bir şekilde ilerlemesinde en önemli etken ise düzensiz seyreden kan şekeridir. Retinopatinin ağır seyretmesinde diğer önemli etkenler ise böbreklerde rahatsızlık, kan yağlarındaki yükselme, hamilelik ile hipertansiyondur.

Hastanın Şikayeti Olmayabilir

Diyabet rahatsızlığından kaynaklanan retina bozukluğunun başlangıç aşamasında hastanın hiçbir şikayeti olmayabilir. Tanısı ise çoğu zaman tesadüfen konulmaktadır. Damarlardaki kanamaların önlenmesinde argon lazer tekniği son derece etkilidir. Böylelikle kanamadan veya ödemden dolayı oluşabilecek görme kaybını engellemek mümkündür. Hastanın mevcut görme kapasitesini korumayı amaçlayan argon lazer tedavisinde zaman kaybetmeden müdahalenin gerçekleştirilmesi gerekir.

Retinada bulunan kılcal damarların yapısının bozulmasında diyabet rahatsızlığı en önemli etkendir. Retinadaki kılcal damarların yapısındaki bozulma derhal tedavi edilmezse görme kayıpları olabileceği gibi göz tansiyonu yükselebilir. İlerleyen süreçte körlükle dahi sonuçlanabilir.

Retinopati rahatsızlığının en sık karşılaşıldığı kesim ise diyabet rahatsızlığı olanlar, gençler ile 30 yaşını aşmış kişilerdir. TİP-1 diyabet rahatsızlığı 10 yılı aşmış ve insülin bağımlısı olan diyabet hastalarının tatlı tüketimine çok dikkat etmesi gerekmektedir. Çünkü bu tür diyabet hastalarında düzensiz seyreden kan şekeri veya kan şekerinin ani düşmesi ve yükselmesi retinada görülen bozulmanın en önemli nedenleridir. Gözünde hiçbir rahatsızlığı olmasa dahi diyabet rahatsızlığı olanların 6 ayda bir, göz dibi sorunu tanısı konulan diyabet hastalarının ise 3 ayda bir mutlaka göz kontrolünden geçmesi gereklidir.